Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Απλές συμβουλές: Πως θα μειώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Χαμηλώστε το λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 22% ή 93 ευρώ ετησίως χρησιμοποιώντας σωστά τις οικιακές συσκευές και το κλιματιστικό σας.

Μία τετραμελής οικογένεια που κατοικεί σε διαμέρισμα 85 τ.μ., σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης, πληρώνει ετησίως στη ΔΕΗ 420 ευρώ. Είναι δυνατόν να εξοικονομήσει τα παραπάνω χρήματα με απλές κινήσεις όπως για παράδειγμα κλείνοντας την τηλεόραση ή το DVD από τον διακόπτη στις συσκευές τους και όχι από το τηλεκοντρόλ (αναμονή). Έτσι, μηδενίζει το κόστος των 30 ευρώ που έχει διακόπτοντας τη λειτουργία τους μόνο από το τηλεχειριστήριο.

Επίσης ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνα στους 50 αντί .......

για τους 60 βαθμούς η οικογένεια κερδίζει 35 ευρώ το χρόνο από το ποσό των 140 ευρώ που δαπανά ετησίως για ζεστό μπάνιο. Όσο για το κλιματιστικό με σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του στους 26 αντί για 22 βαθμούς η οικογένεια εξοικονομεί οκτώ από τα 45 ευρώ το χρόνο που πληρώνει για δροσερό καλοκαίρι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τα νοικοκυριά για τις απλές ενέργειες που μπορεί να κάνει πετυχαίνοντας ελάφρυνση στους προϋπολογισμούς τους:

Ενεργειακή ετικέτα συσκευής

- Κάθε ηλεκτρική συσκευή φέρει υποχρεωτικά ειδική ετικέτα που πληροφορεί για την ενεργειακή κατηγορία στην οποία ανήκει, την ισχύ και τις καταναλώσεις της. Μάθετε να την αναζητάτε και να την συμβουλεύεστε.

- Κατηγορία συσκευής «Α» σημαίνει οικονομία στο ρεύμα, ενώ κατηγορία «G» σημαίνει υψηλή κατανάλωση.

Θερμοσίφωνας

- Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο ρεύμα από το κλιματιστικό σας. Είναι με διαφορά... ο πρωταθλητής στο σπίτί σας, καθώς «καίει» το ένα τρίτο των χρημάτων που πληρώνετε για ρεύμα κάθε χρόνο.

- Ανάψτε τον θερμοσίφωνα μόνο όταν και για όσο χρειάζεται. Ρυθμίστε το θερμοστάτη το πολύ στους 60 βαθμούς, αν και οι 50 είναι μια καλή και οικονομική θερμοκρασία νερού για ένα ντους.

- Η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό είναι μια έξυπνη επένδυση, αφού καλύπτει το 80% της ανάγκης σας σε ζεστό νερό με μηδέν κατανάλωση ρεύματος.

Κλιματισμός.

- Ενημερωθείτε πριν αγοράσετε κλιματιστικά για το πόσο ρεύμα καταναλώνουν.

- Αν το κλιματιστικό σας, απόδοσης 9.000 BTU, δουλεύει 500 ώρες το χρόνο (τυπική χρήση για δροσισμό) τότε κερδίζετε μέχρι και 25 ευρώ ανά χρόνο, αν επιλέξετε αυτό να είναι κατηγορίας «Α» αντί για «G».

- Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και πάνω από τους 20 το χειμώνα.

Ψυγείο

- Η λειτουργία του ψυγείου είναι συνεχής γι’ αυτό διαλέξτε ένα που καταναλώνει λίγο ρεύμα. Κερδίζετε 27 ευρώ το χρόνο αν το ψυγείο ανήκει στην κατηγορία «Α» αντί στη «G».

- Κάντε τακτικά απόψυξη, αν το ψυγείο δεν την κάνει αυτόματα. Πέντε χιλιοστά πάγος στην κατάψυξη σημαίνει 30% περισσότερο ρεύμα.

Πλυντήριο ρούχων ή πιάτων.

- Επιλέξτε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων που να καταναλώνουν λίγο ρεύμα. Κερδίζετε - Το πλυντήριο σας καίει ρεύμα αξίας 0,12 ευρώ για κάθε πλύσιμο. Αν σας φαίνεται λίγο, πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων που βάζετε κάθε μήνα.

Από την Ημερησία

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.