Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

"Κλειστή" η στρόφιγγα για αυξήσεις σε συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ

Χωρίς αυξήσεις στις συντάξεις τους έχουν μείνει οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναμένεται και φέτος, να εξαγγείλει αυξήσεις στις ευπαθείς αυτές, ειδικές ομάδες του πληθυσμού, με μία όμως διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι αυξήσεις θα αφορούν τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος και θα δοθούν σε δύο, ή τρεις δόσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με το πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα του 2008 για το σύνολο των...

συνταξιούχων, αναμένεται να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια, όπως υπολογίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε απώλεια εισοδήματος έως και 380 ευρώ.

Παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, οι περίπου 800.000 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι 400.000 συνταξιούχοι όλων των ταμείων που παίρνουν το ΕΚΑΣ, δεν έχουν λάβει αυξήσεις για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στη λύση της... γενναίας αύξησης για τους αγρότες συνταξιούχους, με το βλέμμα στραμμένο και στο πιθανό ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Μάλιστα, μέχρι και πριν από τις ευρωεκλογές, το σενάριο που προκρινόταν ήθελε τη σύνταξη του ΟΓΑ να αυξάνεται από τα 330 ευρώ που είχε διαμορφωθεί στην 1η Ιανουαρίου του 2008, στα 350 ευρώ και το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή.

Η Βουλή όμως δεν ξανάνοιξε, στην ολομέλειά της, η κρίση, εγχώρια και διεθνής καταβαράθρωσε τα δημόσια οικονομικά, η ύφεση είναι πλέον γεγονός και οι αυξήσεις έγιναν καπνός. Με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και την κομματική βάση του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια να είναι άκρως δυσαρεστημένη, όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ κατά τις θερινές τους αποδράσεις στις περιοχές που εκλέγονται, το σενάριο για γενναίες αυξήσεις, ακόμη και στα 400 ευρώ είναι πλέον πιθανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθούν εφέτος, τα δημόσια οικονομικά. Έτσι, προκρίνεται η λύση της αύξησης κατά 70 ευρώ, σε τρεις δόσεις εκ των οποίων η πρώτη δόση θα αφορά αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2009, και θα δοθεί στις αρχές του 2010.

Όσον αφορά στις αυξήσεις του ΕΚΑΣ, καμία έκπληξη δεν αναμένει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού σχεδιάζεται και θα εξαγγελθεί εκ νέου, η γνωστή διεύρυνση των κλιμακίων, παράλληλα με αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας έχουν καταλήξει σε επτά κλιμάκια ΕΚΑΣ αντί για τέσσερα που ισχύουν μέχρι σήμερα καθώς και αύξηση κατά περίπου 150 ευρώ, στα εισοδηματικά κριτήρια – όρια. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι κατά περίπου 60.000, ενώ θα υπάρξει και μία εσωτερική αναδιανομή προκειμένου κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι να μη μείνουν χωρίς επίδομα.
Capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.