Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υπαίθριες αγορές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα παζάρια και οι εμποροπανηγύρεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με τις ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο (ήδη νόμος 3769/2009) για «την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών».
Με τις ρυθμίσεις αυτές, με τις οποίες ουσιαστικά ενισχύεται το υπαίθριο εμπόριο, όπου «ενδημεί» κατά κύριο...

λόγο το παρεμπόριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ασκήσει ένα είδος «κοινωνικής πολιτικής», δίνοντας ένα μερίδιο της σχετικής «πίτας» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά, όμως, γίνεται ακόμη πιο δυσχερής η θέση του στεγασμένου εμπορίου, ενώ αυξάνει ο κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης του προβλήματος του παρεμπορίου, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες δημοσίων εσόδων.

«Οι διατάξεις που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, «επί της ουσίας ενθαρρύνουν μέσα από το πελατειακό σύστημα κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης την ανάπτυξη της παράνομης και καταχρηστικής υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας σε βάρος του νόμιμου και στεγασμένου εμπορίου».

Τροποποιήσεις
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που εισάγει ο νέος νόμος, όπως αυτές ταξινομούνται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, είναι οι εξής:

Διευρύνονται οι υπαίθριες αγορές, οι οποίες διακρίνονται σε:

α) Παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις ή ζωοπανηγύρεις, που τελούνται υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, μέγιστης διάρκειας 7 ημερών.

β) Εμποροπανηγύρεις που διενεργούνται με την ευκαιρία θρησκευτικών ή επετειακών εορτών, μέγιστης διάρκειας 5 ημερών.

γ) Χριστουγεννιάτικες αγορές, μέγιστης διάρκειας 15 ημερών.

δ) Πασχαλινές αγορές, μέγιστης διάρκειας 10 ημερών.

Στο σχετικό κατάλογο προστέθηκαν οι πασχαλινές αγορές, ενώ διευρύνθηκε από 10 σε 15 ημέρες η διάρκεια των χριστουγεννιάτικων υπαίθριων αγορών.

Εισάγεται δημόσια κλήρωση στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τους συμμετέχοντες στις εμποροπανηγύρεις: Ποσοστό 75% των προς διάθεση αδειών θα κατανέμεται σε πωλητές λαϊκών αγορών, κυριακάτικων αγορών και σε μικροπωλητές αποκλειστικής απασχόλησης και το υπόλοιπο 25% σε πλανόδιους και στάσιμους μικροπωλητές και σε εμπόρους.

Με δημόσια κλήρωση θα κατανέμονται και οι άδειες για τις κυριακάτικες αγορές από τις νομαρχίες.

Εισάγεται νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την άδεια του δικαιούχου συμμετοχής σε εμποροπανήγυρη, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν η σύζυγος ή τα παιδιά του.

Τα είδη που θα διατίθενται στις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές πρέπει να δικαιολογούν το χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς. Ο νόμος απαριθμεί ενδεικτικά αυτά.

Η ΓΣΕΒΒΕ σημειώνει ότι στη νέα ρύθμιση δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι είδη επιτρέπεται να πωλούνται στις εμποροπανηγύρεις και ζωοπανηγύρεις. Το κενό αυτό, τονίζει, μπορεί να το εκμεταλλευτούν κάποιοι και τελικά να πωλείται οτιδήποτε στις αγορές αυτές, χωρίς κανένα περιορισμό.

Τέλος, με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης του παράνομου κυριακάτικου παζαριού του Σχιστού, κατά παρέκκλιση των πληθυσμιακών ορίων που απαιτεί ο νόμος. Πάντως, η διάταξη που έκανε «διάσημη» την τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο ήταν αυτή που επέτρεψε τη διενέργεια προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέχρι πρόσφατα απαγορεύονταν οι προσφορές για 30 ημέρες πριν τις θερινές και τις χειμερινές εκπτώσεις.
Του Θανάση Ηλιοδρομίτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.