Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Πόση ακτινοβολία εκπέμπουν όλα τα κινητά. Κρας τεστ για όλα τα μοντέλα της αγοράς

Πόσο ασφαλές είναι το κινητό μου; Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (SΑR), η μονάδα μέτρησης που αποκαλύπτει το ποσοστό της ακτινοβολίας η οποία φτάνει στον οργανισμό μας, είναι ικανός να δώσει την απάντηση.

Όλες οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να συμμορφώνονται στον «μαγικό αριθμό»- στα όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- ενώ παράλληλα υποχρεούνται να ανακοινώνουν πόση ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπει κάθε κινητό τους. Έτσι και αξιοποιώντας τον πλήρη πίνακα που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να συγκρίνουν τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Παράλληλα, μία σειρά από πρακτικές, καθημερινές συμβουλές μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε η χρήση των κινητών τηλεφώνων να γίνεται με όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία.
Ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας .........

[Specific Αbsorption Rate (SΑR)] είναι η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει κάθε συσκευή.

Ο αριθμός υπολογίζεται με βάση το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού σε συγκεκριμένο χρόνο και υπολογίζεται σε Watt ανά κιλό. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαραίτητη προϋπόθεση για να πωληθεί μια συσκευή στην αγορά είναι το όριο του SΑR να μην ξεπερνά τα 2 Watt ανά κιλό, τιμή που ισχύει για το κεφάλι του χρήστη, ενώ για ολόκληρο το σώμα το όριο είναι 0,08 Watt ανά κιλό. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την ανώτατη τιμή του δείκτη αυτού για τις συσκευές τους.

Ακολουθεί πίνακας με την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά.

Κλίκ για πλήρες μέγεθος

actinobolia.jpg (210 KB)



10 κανόνες για μικρότερη ακτινοβολία

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ τον σχετικό πίνακα για να επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλό ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας SΑR. Όσο πιο χαμηλός είναι τόσο λιγότερη ακτινοβολία απορροφά ο οργανισμός από το πεδίο του κινητού τηλεφώνου.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ στον βαθμό του δυνατού τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτες συνομιλίες. Αν πρέπει να συνομιλήσετε για μεγαλύτερο διάστημα, προτιμήστε το σταθερό, ενσύρματο τηλέφωνο.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να έχετε το κινητό στις τσέπες σας και μην το κρατάτε σε επαφή με το σώμα σας, ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ αφήστε τη συσκευή σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέ τρου από το κρεβάτι. «ΜΟΙΡΑΣΤΕ» την ακτινοβολία και από τα δύο αυτιά εναλλάσσοντας τη συσκευή κατά τη διάρκεια της κλήσης.

ΣΤΡΕΨΤΕ προς το σώμα σας την πλευρά του πληκτρολογίου όσο μιλάτε και αντίστοιχα προς τα έξω αυτή της κεραίας. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου προέρ χεται από την κεραία. ΟΤΑΝ η ισχύς του σήματος είναι ασθενής ή όταν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. με αυτοκίνητο ή με τρένο) προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το κινητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κάτοχό του.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα, όταν αυτά μιλούν στο τηλέφωνο, προκειμένου να μη γίνετε παθητικός δέκτης της ακτινοβολίας.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ όσο το δυνατόν η χρήση του κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία, τα όργανα βρίσκονται σε ανάπτυξη και είναι περισσότερο ευαίσθητα στις πιθανές επιδράσεις που προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε hands free, ακουστικά Βluetooth ή και το μεγάφωνο της συσκευής σε ανοικτή ακρόαση. Αν επιλέξετε το Βluetooth, φροντίστε να μην το κρατάτε δίπλα στο αυτί σας όταν δεν πραγματοποιείτε κλήση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.