Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Η Ε.Ε. εκθέτει την κυβέρνηση για τα 500 εκατ. σε αγρότες

Νέο? άδειασμα στην κυβέρνηση και ειδικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, από τον εκπρόσωπο της κοινοτικής επιτρόπου γεωργίας Μάριαν Φίσερ Μπόελ. Ο κ. Μ. Μαν, την ώρα που το υπουργείο προσπαθούσε να δικαιολογηθεί για την επιστολή - βόμβα της Κομισιόν, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η Αθήνα δεν απέστειλε ως όφειλε μέχρι τις 17 Αυγούστου τις απαραίτητες εξηγήσεις ότι το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες δεν αποτελεί κρατικές ενισχύσεις.

Οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη...

της κ. Μποέλ έγιναν πριν καν στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων Χατζηγάκη ότι «οι ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει πάντοτε, θα αποστείλουν τις πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προθεσμιών που τίθενται, ώστε να καταδειχθεί ότι οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους Ελληνες αγρότες, στο πλαίσιο του πακέτου των 425 εκατ. ευρώ, ήταν απόλυτα συμβατές και σύννομες με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία». Χαρακτηρίζει μάλιστα τις πληροφορίες ότι η Ε.Ε. απέρριψε τις πρώτες ελληνικές εξηγήσεις ως «ανευθυνότητα που έχει ξεπεράσει κάθε όριο» που εκθέτει τη χώρα στην Κομισιόν και στους εταίρους μας?.

Αμηχανία
Η κυβέρνηση ευρισκόμενη σε σύγχυση και αμηχανία προσπάθησε να αποδυναμώσει το θέμα της επιστολής και τον κίνδυνο καταδίκης της Ελλάδας, αξιολογώντας ως «τεχνικού χαρακτήρα» τις ζητούμενες διευκρινήσεις και κάνοντας λόγο για «συνήθη πρακτική» της Ε.Ε. Ελεγαν, μάλιστα, ότι η επιστολή συντάχθηκε από κάποια διεύθυνση της Επιτροπής. Ομως, ο κ. Μαν ξεκαθάρισε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάζουν τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν -προκαταβολικά χωρίς την έγκριση της Επιτροπής- στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια...

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της κ. Μποέλ, η Ελλάδα όφειλε να είχε στείλει στην Κομισιόν μέχρι τις 17 Αυγούστου όλα εκείνα τα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι το πακέτο των χρηματικών ενισχύσεων για ζημιές που είχαν υποστεί οι αγρότες το 2008, ύψους 500 περίπου εκατ. ευρώ (425 εκατ. κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη) συνιστούν αποζημιώσεις και όχι κρατικές ενισχύσεις. «Μέχρι σήμερα (χθες) η Ελλάδα δεν έχει στείλει αυτά τα στοιχεία, μας απάντησε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής».

Πάντως χθες το υπουργείο υποστήριξε ότι οι εξηγήσεις έχουν σταλεί στην Ε.Ε. μέσω της διπλωματικής οδού αλλά έχουν καθυστερήσει λόγω... θερινής ραστώνης.

Σταγονόμετρο
Ο κ. Μαν εξήγησε ότι η Αθήνα στέλνει με το σταγονόμετρο τις πληροφορίες που της ζητάμε, μια πρώτη δόση στην αρχή, στις 22 Μαρτίου και μια δεύτερη στη συνέχεια, στις 16 Ιουνίου.

Από τη μελέτη όμως αυτών των στοιχείων οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν μπόρεσαν να καταλήξουν αν πρόκειται για αποζημιώσεις προς τους αγρότες από έναν ασφαλιστικό τους φορέα (ΕΛΓΑ) ή αν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή έστειλε μια ακόμη επιστολή στις ελληνικές Αρχές στις 13 Ιουλίου θέτοντάς τους ως όριο αποστολής όλων των αναγκαίων στοιχείων την 17η Αυγούστου, είπε ακόμη ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η Επιτροπή θα περιμένει ακόμη λίγο καιρό, με την ελπίδα ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμμορφωθεί προς τις γραπτές υποδείξεις της 17ης Ιουλίου στέλνοντάς της όλες εκείνες τις αποδείξεις που του έχει ζητήσει.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.