Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Η κρίση... ακρίβυνε 3.607 προϊόντα

Σούπερ ανατιμήσεις έως και 27% σε 3.607 τρόφιμα και άλλα προϊόντα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν τον τελευταίο χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές.

Πρόκειται για αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών των τροφίμων παρουσίασαν, στο ίδιο διάστημα, πτώση έως 52%!

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που οι εταιρείες ανακοίνωσαν μειώσεις τιμών, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των διεθνών τιμών, ενώ ο αριθμός τους ήταν σημαντικά περιορισμένος σε σχέση με το κύμα των ανατιμήσεων που έπληξε τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι ότι από το...

περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 1.648 μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ ο αριθμός των προϊόντων που οι τιμές τους αυξήθηκαν ήταν διπλάσιος.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα «συγκράτησης» της ακρίβειας που επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο τις μειώσεις και τις ανακλήσεις ανατιμήσεων, αφού αποκρύπτει ότι λόγω της βουτιάς των διεθνών τιμών οι μειώσεις θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερες. Αποκαλύπτουν επίσης το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των καταναλωτών από βιομηχανίες και λιανεμπόρους, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, κερδίζουν και στην πτώση και στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο η οικονομική κρίση που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα να σκάσει η φούσκα των τιμών των πρώτων υλών που το 2008 είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Στο διάστημα του Ιουνίου 2008- Ιουνίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FΑΟ), οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν πτώση κατά 34%, των δημητριακών κατά 32%, τα έλαια και τα λίπη παρουσίασαν μείωση τιμών κατά 40%, το κρέας κατά 19% και κατά 52% έπεσαν οι τιμές των γαλακτοκομικών. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το οποίο από τα 147 δολάρια το βαρέλι προσγειώθηκε στα 73 δολάρια μέσα σε έναν χρόνο.

Φθηνότερες οι πρώτες ύλες
Στο ίδιο διάστημα και οι τιμές των πρώτων υλών στην Ελλάδα ακολούθησαν την πορεία της διεθνούς αγοράς. Έτσι, οι τιμές παραγωγού σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μειώσεις σε διψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΣΑΣΕ, η τιμή του μαλακού σιταριού, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για το ψωμί, μειώθηκε 33%, ενώ στο σκληρό σιτάρι (πρώτη ύλη για την παρασκευή ζυμαρικών) η τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 13,6%. Μειώσεις σημείωσαν οι τιμές και άλλων προϊόντων, όπως του αγελαδινού γάλακτος κατά 22,22%, του χοιρινού κρέατος κατά 12,9%, του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου 40,06%, του ρυζιού έως 29%, των ροδάκινων έως 44,44% και του κριθαριού που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές κατά 47,05%. Και ενώ η κατακόρυφη πτώση των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στο πετρέλαιο θα έπρεπε να επιφέρει ανάλογες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε 3.607 είδη στα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές πλήρωσαν αυξήσεις που έφτασαν και το 27%. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν έως 27% οι τιμές των κατεψυγμένων αλιευμάτων, έως 19,5% οι τιμές στα προϊόντα ντομάτας, έως 7% οι χυμοί, έως 24% οι καφέδες, έως 9,5% μαγιονέζες και σάλτσες, έως 5,5% γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, έως 7,8% αλκοολούχα ποτά, έως 3,5% αρτοσκευάσματα, έως 3% τα δημητριακά και έως 4,5% τα παγωτά.

Οι μειώσεις στις τιμές 1.648 ειδών στα σούπερ μάρκετ που, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώθηκαν από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνονται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η οποία έφερε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών, αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν αυξήσεις (σε 4.057 προϊόντα), όμως επειδή δεν μπορούσαν να τις δικαιολογήσουν επέλεξαν να τις ανακαλέσουν για να επανέλθουν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ

καλοκαίρι μειώθηκαν οι τιμές σε 1.648
προϊόντα σούπερ μάρκετ, αλλά αυξήθηκαν σε διπλάσια
ΤΑ ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.