Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Αποσπασματικό και «φτωχό» το νέο κοινοτικό πρόγραμμα Leader

Σε αποδυνάμωση των τοπικών προγραμμάτων Leader οδηγεί, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις παραγόντων του χώρου, η μείωση του συνολικού ποσού που θα διαθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και οι αλλαγές στη δομή και το χαρακτήρα του.
Συγκεκριμένα, μετά την κατανομή του συνολικού κονδυλίου των 262 εκατ. ευρώ στις διάφορες περιοχές της χώρας, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης, δηλαδή οι φορείς που έχουν αναλάβει την εκπόνηση και την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων, καλούνται στο υπουργείο, στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του LEADER ...

προκειμένου να αναμορφώσουν τις προτάσεις τους με βάση το ποσό που τους αναλογεί.

Κατά τη διαδικασία της αναμόρφωσης τα στελέχη των Αναπτυξιακών διαπιστώνουν, το ένα μετά το άλλο, ότι οι δυνατότητες ολοκληρωμένης παρέμβασης στις περιοχές δραστηριοποίησής τους είναι πλέον πολύ περιορισμένες, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. «Έχουν αυξηθεί οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθούν προγράμματα Leader, έχει διευρυνθεί γεωγραφικά η κάθε περιοχή παρέμβασης καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον και πεδινές περιοχές και τα κονδύλια είναι λιγότερα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά στέλεχος Αναπτυξιακής, επισημαίνοντας ότι «υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, για αποσπασματικές παρεμβάσεις». Πέραν των άλλων, η συρρίκνωση των προγραμμάτων θα οδηγήσει και σε συρρίκνωση των ίδιων των Ομάδων Τοπικής Δράσης, καθώς τα κονδύλια της λεγόμενης «τεχνικής στήριξης» είναι και αυτά μειωμένα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε μείωση προσωπικού.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου η προσαρμογή των Τοπικών Προγραμμάτων και να αποσταλεί η τελική πρόταση για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε το Φθινόπωρο να αρχίσουν οι πρώτες προκηρύξεις έργων και δράσεων του Leader.

Νήσων Περίπλους

Εν τω μεταξύ, μια σημαντική επιτυχία σημείωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών «Νήσων Περίπλους» που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Leader +. Πρόκειται για την κατάθεση εκ μέρους του βουλευτή Φώτη Κουβέλη πρότασης για τη δημιουργία «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τα θέματα νησιωτικής πολιτικής» και τη δέσμευση πολιτικών ευρέως φάσματος ότι θα την υποστηρίξουν. Η κατάθεση της πρότασης ανακοινώθηκε κατά την σχετική συζήτηση - εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους» στην Αθήνα. Στην εκδήλωση του Δικτύου, με συντονιστή το δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη συμμετείχαν ο Κερκυραίος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης και ο Λευκαδίτης βουλευτής Φώτης Κουβέλης.

Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή βουλευτών, αιρετών της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στελεχών των Αναπτυξιακών εταιρειών, φορέων από όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, αλλά και πλήθους νησιωτών της Αθήνας. Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν, κομβικής σημασίας θεωρείται εκείνη για την υιοθέτηση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η οποία στηρίζεται στο «κοινοτικό κεκτημένο» και εξασφαλίζει ότι η μετακίνηση δια θαλάσσης θα στοιχίζει στον πολίτη όσο και μια αντίστοιχη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και όχι πολλαπλάσια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Κοινό υπήρξε επίσης το αίτημα για άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών: Μεταφορές, επικοινωνίες, υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα, ενεργειακή ασφάλεια, διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων κ.λπ.



Θοδωρής Παναγούλης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.