Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ανοικτό λειτουργικό σύστημα απο την Google έρχεται να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Microsoft

Έναν νέο, πολύ φιλόδοξο και σκληρό ανταγωνιστή αναμένεται να βρει απέναντί της το προσεχές διάστημα η Microsoft όσον αφορά την αγορά των λειτουργικών συστημάτων για PC.

H Google ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας ενός λειτουργικού συστήματος με την ονομασία Chrome Operating System, το οποίο θα έχει τη μορφή «ανοικτής πηγής» στο διαδίκτυο (open source software), που σημαίνει ότι θα διαμορφώνεται εν μέρει από τους ίδιους τους χρήστες και θα είναι δωρεάν.
Το νέο λειτουργικό σύστημα θα απευθύνεται κυρίως στους χρήστες των λεγόμενων .......

υπερφορητών (netbooks) Η/Υ, παρ’ ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ισχυρότερα PCs.

«Ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια είναι τα κλειδιά για το Google Chrome OS» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Tμήματος Παραγωγικού Μanagement Σάνταρ Πιτσάι, καθώς και ο διευθύνων μηχανικός Λάινους Άπσον, στο blog της εταιρείας.
Αν οι σχεδιαστές του Chrome OS στοχεύουν κυρίως τους (φτηνούς) υπερφορητούς, είναι γιατί η αγορά αυτή είναι η μόνη στο χώρο των Η/Υ που εμφανίζει άνοδο παρά την οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, η παγκόσμια παραγωγή netbooks αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας στις 26,4 εκατομμύρια μονάδες.

Άλλωστε, ορισμένοι από τους υπάρχοντες υπερφορητούς Η/Υ (π.χ. Hewlett Packard, Dell) ήδη χρησιμοποιούν «ανοικτά» λειτουργικά συστήματα, όπως το γνωστό Linux.
Όπως επισημαίνει ο Λάρι Όγκουστιν, γνωστός επενδυτής της Silicon Valley, η Google είδε στους υπερφορητούς τη μεγάλη της ευκαιρία για να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την αυτοκρατορία της Microsoft.
Η Google διαθέτει ήδη ένα λειτουργικό σύστημα, το Android, που όμως απευθύνεται κυρίως σε χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Το Chrome OS, πάντως –που αναμένεται να είναι διαθέσιμο για τους υπολογιστές που θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2010– μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της Google.

Ο κολοσσός του διαδικτύου θεωρεί ότι τα λειτουργικά συστήματα που θα διατίθενται μέσω του παγκόσμιου ιστού θα αντικαταστήσουν σταδιακά εκείνα που είναι εγκατεστημένα στους Η/Υ ήδη από την αγορά τους.

Η απάντηση της Microsoft

Καθώς δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η Microsoft βρίσκει μπροστά της έναν αποφασισμένο αμφισβητία της ηγεμονίας της, προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να αντιστρέψει άμεσα το κλίμα, προχωρώντας σε μικρή μείωση της τιμής του παλαιότερου συστήματός της Windows XP, το οποίο χρησιμοποιείται σε netbooks.
Επίσης, η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργικών συστημάτων παγκοσμίως δεσμεύτηκε ότι τα νέα της Windows 7, τα οποία αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο, θα μπορούν να «τρέξουν» εξίσου καλά σε υπερφορητούς Η/Υ, σε αντίθεση με τα Vista, που είναι σχεδιασμένα για ισχυρότερα μηχανήματα.

Εξάλλου, η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα τη νέα μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία είχε εξασφαλίσει μέχρι τον Ιούνιο μερίδιο 8,23% στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με μετρήσεις της StatCounter.

Μετάφραση: Φιλιατρά News από Ξένη δημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.