Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ιταλική αντεπίθεση στις τιμές CIF ελαιολάδου

Στην αντεπίθεση - σε ό,τι αφορά τις τιμές CIF - πέρασαν οι Ιταλοί στην αγορά του ελαιολάδου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Αναλυτικά, την εβδομάδα που πέρασε τα παραδοσιακά εμπορεύματα παρουσίασαν την ακόλουθη εικόνα:
Λάδια
Πισωγύρισμα αποτέλεσε για τους συνεταιρισμούς και τους διακινητές χύμα ελαιολάδου στη χώρα μας και βέβαια για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού της Κοινότητας (1-6 Ιουλίου 2009) για την ιδιωτική αποθεματοποίηση των 110.000 τόνων παρθένου και...

έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι υποβληθείσες προσφορές μόλις ξεπέρασαν τους 18.000 τόνους, ενώ ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα με τις εγκριθείσες ποσότητες οι οποίες ήταν μόλις 4.906 τόνοι και αφορούσαν στο σύνολό τους την Ισπανία.

Το μεγαλύτερο ύψος ενίσχυσης το οποίο εγκρίθηκε ανέρχεται σε 1,30 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα (ελάχιστη 1,10 ευρώ/ανά τόνο/ανά ημέρα).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», υπήρξαν και ορισμένες προσφορές από ελληνικής πλευράς, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, δεδομένου ότι η αιτούμενη ενίσχυση ξεπερνούσε το ποσόν του 1,30 ευρώ, που τελικά εγκρίθηκε.

Εξ αιτίας αυτών των εξελίξεων οι Ιταλοί πέρασαν στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά τις τιμές CIF, και τώρα πλέον δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε και τα 2,40 ευρώ/κιλό για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Η ελληνική πλευρά δείχνει για την ώρα αμήχανη και προβληματισμένη.

Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι το κατά πόσον η αγορά εισήλθε σε νέα φάση εξελίξεων, ερώτημα που ενδεχομένως θα μπορεί να απαντηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια με το τέλος και του δεύτερου διαγωνισμού για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, ο οποίος λήγει στις 16 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν με νόημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που απέχει μόλις μερικές εβδομάδες από το ξεκίνημα του Αυγούστου, όταν πλέον η ιταλική βιομηχανία του προϊόντος θα «κατεβάσει τα ρολά» για τις θερινές διακοπές.

Εν τω μεταξύ στη ισπανική αγορά δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση, με την περασμένη εβδομάδα να κλείνει από πλευράς τιμών ex-factory, στα 2,00 ευρώ/κιλό τα έξτρα παρθένα, γύρω στο 1,85 ευρώ/κιλό τα παρθένα και λίγο πάνω από το 1,80 ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.

Καφές

Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια παραγωγή καφέ τη εσοδεία 2008/09 προχώρησε ο International Coffee Organisation (ΙCO), αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παραγωγής του προϊόντος στην Ινδονησία.

Στην έκθεσή του ο γενικός διευθυντής του ICO, Nestor Osorio, είπε ότι η συνολική παραγωγή αναμένεται να είναι 128,8 εκατ. σάκοι (σάκοι των 60 κιλών) την τρέχουσα χρονιά, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 126,1 εκατ. σάκους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η χαμηλότερη παραγωγή στην Κεντρική Αμερική, την Κολομβία, το Εκουαντόρ και το Βιετνάμ, αντισταθμίζεται μετά την αύξηση της παραγωγής σε κάποιες άλλες χώρες εξαγωγής καφέ.

Ο κ. Οsorio εξήγησε ότι είναι νωρίς να κάνει προβλέψεις για την περίοδο 2009/10, ωστόσο οι αρχές στη Βραζιλία, λένε ότι η παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας καφέ στον κόσμο την επόμενη εσοδεία θα είναι 39,1 εκατ. σάκοι.

Στην εγχώρια αγορά και στη χονδρική πώληση καφέ άρχισε να υπάρχει ζήτηση, γεγονός ενθαρρυντικό, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς. Οι τιμές δεν έχουν σημειώσει μεταβολές.

Βαμβάκια

Ηρεμία επικράτησε στην εγχώρια αγορά βάμβακος με ελάχιστες πράξεις με την Τουρκία. Τα αποθέματα έχουν περιοριστεί κάτω από τους 30.000 τόνους, κάτι που δεν προκαλεί καμιά ανησυχία στους εκκοκκιστές. Η νέα εσοδεία προχωρά ικανοποιητικά, παρά το ότι έχει επηρεαστεί λίγο από τις βροχές.

Ηρεμία επικράτησε και στη Νέα Υόρκη, η αγορά της οποίας (Πέμπτη) ήταν ασταθής χωρίς όμως ιδιαίτερο λόγο και θεμελιώδη στοιχεία.

Εως την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, οι καθαρές πωλήσεις των ΗΠΑ σε βαμβάκι τύπου upland ήταν 46.700 δέματα, 70% λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και 68% χαμηλότερες του μέσου όρου των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Κύριος αγοραστής η Τουρκία με 27.300 δέματα.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 327.100 δέματα, 2% χαμηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά 4% υψηλότερες από τον μέσον όρο των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων. Κύριος προορισμός η Κίνα με 62.000 δέματα.

Σπορέλαια

Τάση αποκλιμάκωσης των τιμών των σπορελαίων παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και κατανάλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα ασταθή ήταν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι αγορές.

Στην ελληνική αγορά η ζήτηση είναι απογοητευτική καθώς οι ήδη χαμένες πωλήσεις 1,5 μήνα δεν πρόκειται να καλυφθούν τον επόμενο περίπου 1,5 μήνα που απομένει μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Ετσι έντονος είναι ο προβληματισμός των επιχειρηματιών για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον Σεπτέμβριο όταν θα κληθούν να πληρώσουν τα εμπορεύματα που αγόρασαν το Μάιο και Ιούνιο.

Ακόμα πιο χαμηλές είναι οι τιμές του ηλιελαίου - κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα - όπου συνεχίζονται οι εισαγωγές φθηνού αλλά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντος, το οποίο δεν υπόκειται και σε ελέγχους.

Οι τιμές δεν σημείωσαν μεταβολές. Εως και την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουλίου, το σογιέλαιο πωλείτο προς 820 ευρώ ο τόνος, το προερχόμενο από μη γενετικά τροποποιημένο σογιόσπορο προς 910 ευρώ ο τόνος, το ηλιέλαιο προς 880 ευρώ ο τόνος και το καλαμποκέλαιο προς 1.140 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι μετρητοίς στον παραγωγό.

Δημητριακά

Συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε οι πτωτικές τάσεις στις αγορές των δημητριακών υπό την πίεση της συγκομιδής στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, αλλά και των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εισκομιζόμενων σιτηρών.

Πλέον οι εκτιμήσεις συνηγορούν σε υπερεπάρκεια κτηνοτροφικών σιτηρών, κάτι που πιέζει τις τιμές, ενώ και η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός της εβδομάδας ήταν η κατανομή των εισαγωγικών ποσοστώσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η εισαγωγική ποσόστωση των 600.000 τόνων σιταριού, υπερκαλύφθηκε κατά 110 φορές, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να ικανοποιηθούν σε ποσοστό 0,91%. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ποσόστωση εισαγωγής καλαμποκιού στην οποία οι αιτήσεις ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 4,39%.

Οσον αφορά στους διεθνείς διαγωνισμούς, οι Γάλλοι εξαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι τη συνεχιζόμενη εμπορική πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, κατόρθωσαν να πουλήσουν 120.000 τόνους αλευροποιήσιμου σταριού στην Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι για άλλη μία φορά οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ρωσικά σιτηρά είναι κατά τουλάχιστον 20 δολάρια/ανά τόνο, φθηνότερες.

Στην Ελλάδα η συγκομιδή οδεύει προς το τέλος της, και διακόπτεται από συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οποίες υποβάθμισαν σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ρύζι

Πτωτικές ήταν οι τιμές στα αναποφλοίωτα ρύζια στους τόπους παραγωγής κατά δύο λεπτά το κιλό, ενώ αρκετά είναι τα αποθέματα. Ικανοποιητική είναι η ζήτηση του προϊόντος και ομαλά εξελίσσεται η εσοδεία.

Οσπρια

Σταμάτησαν οι προσφορές σε ψιλές φακές έστον Καναδά νέας εσοδείας, μετά τις σημαντικές προπωλήσεις, και προσφορές γίνονται μόνο σε προϊόν παλαιάς εσοδείας. Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των φορτωτών που φθάνουν έως και τα 60 δολ. ο τόνος.

Η εσοδεία σε μπαρμπούνια Καναδά εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ ελαφρές τάσεις ανόδου εμφανίζουν τα αλούμπιας, καθώς ελάχιστες είναι οι ποσότητες σε μεγάλα μεγέθη.

Σε καλά για την εποχή επίπεδα προσφέρονται τα μαυρομάτικα, ηρεμία επικρατεί στα ρεβίθια από το Μεξικό και καλά κινούνται τα ρεβίθια Καναδά, οι ποσότητες των οποίων επειδή είναι μικρές δεν επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά.

Ψάρια: Βελτίωση

Βελτίωση παρουσίασε η αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων την εβδομάδα που πέρασε, καθώς άρχισε να υπάρχει κάποια ζήτηση κυρίως από τα μικρά και μεσαία νησιά της χώρας με καλή πληρότητα.

Οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα - χαμηλότερα των περυσινών - ενώ η έλλειψη ρευστότητας προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την τρέχουσα εβδομάδα εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η αγορά θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση.

Νωπά: Υποτονικά οι εξαγωγές

Συνεχίστηκαν με μικρούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Ουσιαστικά υπάρχει μια σχετική ακινησία στα καρπούζια, περιμένοντας τα επιτραπέζια σταφύλια, των οποίων η παραγωγή είναι πολύ καλή σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύεται ότι έτσι θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία και θα κατακτηθεί ξανά το μερίδιο της αγοράς που ανήκει στα ελληνικά οπωροκηπευτικά. Στις ξένες αγορές οι τιμές στα σταφύλια είναι χαμηλότερες από τις περυσινές.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές σε ροδάκινα και νεκταρίνια με το μεγαλύτερο μέρος τους να πηγαίνει στη Ρωσία, αλλά με χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες περυσινές.

Εως τις 10 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά φρούτα και λαχανικά ήταν οι ακόλουθες: Πορτοκάλια: 202.854 τόνοι έναντι 204.833 τόνων πέρυσι. Λεμόνια: 360 έναντι 1.224. Ακτινίδια: 40.349 (τελικά) έναντι 26.715. Μήλα: 11.161 (τελικά) έναντι 18.324. Ροδάκινα: 10.489 έναντι 14.986. Νεκταρίνια: 1.447 έναντι 4.461. Καρπούζια: 51.382 έναντι 62.359. Κεράσια: 2.493 έναντι 3.576. Βερίκοκα: 5.537 τόνοι έναντι 8.431 τόνων πέρυσι.

Κρέατα: Ικανοποιητική ζήτηση

Με σχετικά καλή ζήτηση άρχισε η εβδομάδα για την αγορά κρέατος, η οποία όμως μέχρι και την Παρασκευή είχε ατονήσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι οι εισαγωγείς, μετά και από το κλείσιμο επιχειρήσεων στην κεντρική αγορά, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι τιμές στα χοιρινά από Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο μειώθηκαν, ενώ σε μικρότερες μειώσεις προχώρησε και η Γαλλία. Και την τρέχουσα εβδομάδα προβλέπονται μειώσεις τα μισάδια από όλες τις χώρες κατά 0,04-0,05 ευρώ/κιλό, ενώ λιγότερες θα είναι οι μειώσεις στις κοπές.

Στα μοσχάρια δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική μεταβολή σε επίπεδα τιμών. Οι πλάτες με πέντε πλευρά και 10 πωλούνται από 2,25-2,90 ευρώ/κιλό, αναλόγως ποιότητας και προέλευσης και στα ολόκληρα από 3,35-4,30 ευρώ/κιλό.

Συνεχίζεται η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στα αρνιά, ωστόσο οι τιμές τους είναι ανοδικές.

Τέλος, στα κοτόπουλα από Ιταλία και Ολλανδία - τους κύριους προμηθευτές μας - οι τιμές κυμαίνονται από 1,60-1,80 ευρώ/κιλό.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.