Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Α.Δ.Α.Ε. Διαφωνεί στη γνωμοδότηση Σανιδά για τους bloggers

ΝΑ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ το καθεστώς που διαμορφώθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση Σανιδά στον χώρο των blogs, ως προς τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου που καλύπτει τους bloggers σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, ζητεί η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε.

Με πολυσέλιδο έγγραφό της, η ΑΔΑΕ διατυπώνει τη διαφωνία της αναφορικά με τη γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος άναψε «πράσινο φως» στις διωκτικές αρχές να υποχρεώνουν τους παρόχους υπηρεσιών ..........

επικοινωνίας στην αποκάλυψη των στοιχείων των υπευθύνων των blogs σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος, χωρίς τη μεσολάβηση δικαστικών συμβουλίων.

Η παράκαμψη της δικαστικής αρχής ωστόσο, σύμφωνα με τις αιτιάσεις της ΑΔΑΕ, παραβιάζει τη συνταγματική και κοινοτική νομιμότητα, αφού και τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών, που κατά τον κ. Σανιδά δεν καλύπτονται από το απόρρητο, με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό και εθνικό- νομοθετικό πλαίσιο δεν εξαιρούνται από το πεδίο προστασίας του απορρήτου. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ΑΔΑΕ, η γνωμοδότηση Σανιδά έχει προκαλέσει πλήθος αιτημάτων εκ μέρους της Αστυνομίας προς τους παρόχους Ίντερνετ για αποστολή των στοιχείων πολλών bloggers, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης από τον Νόμο 2225/1994 διαδικασίας για την άρση του απορρήτου, ενώ δεν πρόκειται για τα σοβαρά- όπως χαρακτηρίζονται- αδικήματα αλλά για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμηση.

Σημειώνει πάντως η ΑΔΑΕ ότι δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα διευρύνει τα εγκλήματα για τα οποία θα δικαιολογείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατηγορία αδικημάτων που θα προστεθεί θα αφορά πράξεις ιδιαιτέρως σοβαρές και ότι δεν θα θιγούν οι εγγυήσεις που θέτει το άρθρο 19 του Συντάγματος για την άρση του απορρήτου.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.