Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Γιώργος Δελαστίκ: Τρώνε τα λεφτά των αγροτών

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία: πάνω από 700 εταιρείες 17 χωρών της ΕΕ έχουν πάρει η καθεμιά τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια του 2008 από πόρους της ΕΕ που διατίθενται στο πλαίσιο της... κοινής αγροτικής πολιτικής, της περιβόητης ΚΑΠ!
Και όταν γράφουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν εννοούμε ότι όλες αυτές οι εταιρείες πήραν «απλώς» ένα εκατομμύριο, κάθε άλλο: η πιο γενναιόδωρα ενισχυόμενη από αυτές πήρε... 180 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη 140 εκατομμύρια ευρώ, η τέταρτη 83 εκατομμύρια και πάει λέγοντας...Είναι απίθανο δε το ποιοι είναι αυτοί που πήραν ...

αυτά τα κολοσσιαία ποσά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες - ή έτσι νομίζει ο κόσμος: τα 180 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική... τράπεζα! Τα 140 εκατομμύρια τα πήρε μια ιταλική βιομηχανία ζάχαρης.

Ας μη βιαστεί, όμως, κανείς να βγάλει το επιπόλαιο συμπέρασμα ότι «οι γνωστοί Ιταλοί απατεώνες» ξεγέλασαν την ΕΕ και διασπαθίζουν τα λεφτά της σε στόχους άλλους από εκείνους που επιθυμεί η Κομισιόν. Ολοι είναι μέσα στο κόλπο!

Μια ιρλανδική εταιρεία που φτιάχνει φαγητά για τη γνωστή εταιρεία αδυνατίσματος «Γουέιτ Γουότσερς» στην Ευρώπη και στις... ΗΠΑ (!) πήρε επιδότηση από τα λεφτά των αγροτών ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ το 2008.

Μια γαλλική βιομηχανία - κολοσσός που διαθέτει στην αγορά κοτόπουλα πήρε σχεδόν 63 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως θα ανέμενε κανείς, οι Ιταλοί είναι όντως στην κορυφή της λίστας των εταιρειών που πήραν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ - 189 ιταλικές εταιρείες συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πολύ κοντά τους, όμως, βρίσκονται και οι Ισπανοί, με 174 εταιρείες «εκατομμυριούχους» και ακολουθούν οι Γάλλοι με 149 εταιρείες. Στην τέταρτη θέση έχουμε την έκπληξη - την αθόρυβη Πορτογαλία με 40 εταιρείες!

Ακόμη και οι Βρετανοί με την ανύπαρκτη σχεδόν γεωργία έχουν πλασάρει 22 εταιρείες τους στη λίστα των «εκατομμυριούχων» με λεφτά των αγροτών. Εκεί γύρω βρίσκονται και το Βέλγιο (23), η Αυστρία (20) και η Ολλανδία (18).

Μια χαρά τα πήγαν και οι «άμεμπτοι» Σκανδιναβοί, αφού 13 εταιρείες της Δανίας, 12 της Σουηδίας και 7 της Φινλανδίας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό.

Εκπληκτικό ντεμπούτο έκαναν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες με το που μπήκαν στην ΕΕ «έχωσαν» 13 και 12 αντιστοίχως εταιρείες τους στο κλαμπ των εκατομμυριούχων!

Μέχρι και οι λιλιπούτειες Σλοβενία και Εσθονία κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν στη λίστα με 6 και 1 εταιρείες.

Διαπιστώνοντας άναυδοι ότι απολύτως καμία ελληνική εταιρεία δεν υπάρχει στον κατάλογο αυτόν, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε (στον βαθμό που η Ελλάδα έχει στείλει στην ΕΕ ειλικρινή στοιχεία) ότι είτε η χώρα μας είναι η πιο... τίμια και δίκαιη στο μοίρασμα των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΕΕ είτε οι Ελληνες είναι τα πιο... κορόιδα της Ευρώπης, αφού δεν χώνουμε κι εμείς το χέρι μας στο βάζο που το χώνουν εκατοντάδες άλλοι και βγάζουν εκατομμύρια! Κάπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τελικά 26 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ υπέκυψαν στις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν και έδωσαν τα σχετικά στοιχεία, η Γερμανία είναι η μόνη που αρνήθηκε μέχρι τέλους πεισματικά να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο αναφορικά με το πού έδωσε τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ.

Προφανώς θα φρίξει όλη η Ευρώπη μόλις δει πώς χειρίζεται το Βερολίνο τους πόρους της κοινής αγροτικής πολιτικής και πόσες εκατοντάδες γερμανικές εταιρείες έχουν εισπράξει ιλιγγιώδη ποσά από τα λεφτά που υποτίθεται ότι προορίζονται για τους αγρότες και έτσι η καγκελαρία προτίμησε να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό τον κατάλογο διανομής των αγροτικών πόρων της ΕΕ.

ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

Τι να μείνει για τους χωρικούς;

Δεκαετίες τώρα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε ποιους πάνε τα κολοσσιαία ποσά που δαπανά η ΕΕ (και παλαιότερα η ΕΟΚ) κάθε χρόνο για την κοινή αγροτική πολιτική. Τα κράτη αρνούνταν αποφασιστικά να δώσουν στοιχεία που να δείχνουν πώς κατανέμουν αυτούς τους πόρους της ΕΕ. Ετσι ανέκαθεν υπήρχε η υποψία πως σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων και ενισχύσεων της ΚΑΠ δεν καταλήγει στους φυσικούς αποδέκτες, τους αγρότες. Είναι η πρώτη φορά που όλες οι χώρες - μέλη υποχρεώθηκαν να δώσουν στοιχεία στην ΕΕ, με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία. Εστω και αν ορισμένες χώρες έδωσαν αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να μην μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι ακριβώς έχουν κάνει, τα πρώτα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες περί λεηλασίας των πόρων που είναι για τους αγρότες.

Πηγή: ethnos.gr





1 σχόλιο:

  1. Α ρε φουκαριάρηδες αγρότες, όλοι σας δουλεύουν, το μόνο καλό είναι που βγαίνουν στη φόρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.