Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η περιφέρεια πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή

Πρωταθλητισμό στη φοροδιαφυγή κάνουν οι επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας, οι οποίες πλήττονται και περισσότερο από την κρίση. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη και ελέγχθηκαν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγουν.

Στο σύνολο της επικράτειας τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, καθώς οι επιτηδευματίες που εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση είναι 4 στους 10.

Η περιφέρεια με τη μικρότερη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι αυτή της Ηπείρου, καθώς .........

«μόλις» το 28% των ελεγχθεισών επιχειρήσεων (τρεις στις δέκα) πιάστηκαν με φορολογικές παραβάσεις, ενώ την πρώτη θέση στη φοροδιαφυγή κατέλαβε η Στερεά Ελλάδα (ποσοστό παραβατικότητας 67%).

Εσοδα
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δικαιολογούν την καταβαράθρωση των φορολογικών εσόδων κυρίως από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποκαλύπτονται από τους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, η οποία δηλώνει ότι έχει αυξήσει τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το 2008 κατά 30%.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά τα πρόστιμα εισπράττονται, καθώς πολλές επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή είτε συμβιβάζονται στο ένα τρίτο του αρχικού προστίμου, ενώ άλλες δεν προσέρχονται ποτέ στις εφορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα πρόστιμα που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 895.233.093 ευρώ έναντι 686.103.117 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, σημειώνοντας, δηλαδή, αύξηση κατά 30%. Τα πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών παρακρατούμενων φόρων που δεν έχουν αποδοθεί φθάνουν στα 116.516.378 ευρώ, έναντι 95.577.195 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 (αύξηση 22%). Σε 631.063.911 ευρώ έναντι 408.388.477 ευρώ το 2008 ανέρχονται τα εκτιμώμενα πρόστιμα για παραβάσεις πλαστών- εικονικών τιμολογίων (αύξηση 55%). Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε 21.393 στοχευμένους ελέγχους και εντόπισε 8.606 παραβάτες και 740.611 παραβάσεις. Δηλαδή 4 στις 10 ελεγχόμενες επιχειρήσεις πιάστηκαν με 86 παραβάσεις κατά μέσο όρο η κάθε μια.

On line έλεγχοι
Η μεγαλύτερη πληγή για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελούν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια από τα οποία το δημόσιο χάνει ετησίως τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως. Το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα βάλει φρένο στο φαινόμενο αυτό, από το φθινόπωρο που θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος Elenxis με το οποίο οι ελεγκτές εφοριακοί θα έχουν on line πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων του taxis, στην οποία έχουν καταχωρισθεί περισσότερες από 2,5 εκατ. δηλώσεις και πάνω 80 εκατ. εγγραφές πελατών - προμηθευτών απλουστεύοντας τις ελεγκτικές διαδικασίες για τον εντοπισμό εστιών φοροδιαφυγής.

Μέσω του συστήματος Elenxis θα μπορεί να γίνεται σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση φορολογικών στοιχείων της ελεγχόμενης επιχείρησης και να εντοπίζονται διάφορες φορολογικές παραβάσεις.

Η λειτουργία του συστήματος Elenxis θα διευκολύνει τη δημιουργία, σε επόμενη φάση, του ηλεκτρονικού «big brother» δηλαδή ενός ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης και ελέγχου φορολογικών στοιχείων που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνηση «ματ» για την εξάλειψη του φαινομένου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Το νέο σύστημα θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομίας να έχει άμεση και πλήρη ενημέρωση, για τα στοιχεία κάθε νέου τιμολογίου και τις συνολικές ημερήσιες εισπράξεις λιανικής. Επίσης, θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο της εγκυρότητας των εμπλεκομένων ΑΦΜ στην έκδοση ενός τιμολογίου και συνεπώς στον δραστικό περιορισμό της έκδοσης πλαστών τιμολογίων.

Καταστάσεις
Επιπλέον, θα παρέχει τη δυνατότητα προσδιορισμού των αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ με σημαντική ακρίβεια, τη δυνατότητα κατάργησης της υποβολής των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών, καθώς και την απλοποίηση διαδικασιών που άπτονται του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων». Σύμφωνα με τις πληροφορίες με την εφαρμογή του συστήματος κατά την έκδοση των τιμολογίων τα στοιχεία της συναλλαγής θα μεταβιβάζονται αυτόματα στον κεντρικό υπολογιστή του taxis που θα ελέγχει την αυθεντικότητα της συναλλαγής, αν δηλαδή ο ΑΦΜ είναι έγκυρος, η επιχείρηση υπαρκτή κ.λπ., ενώ στοιχεία για τις πραγματοποιούμενες συναλλαγές θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά και οι λήπτες τιμολογίων, ώστε να είναι διασφαλισμένοι ότι το τιμολόγιο που παραλαμβάνουν δεν είναι πλαστό ή εικονικό.

Σε πρώτη φάση το αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών θα λειτουργήσει για τις συναλλαγές που γίνονται στα τελωνεία.

Σταδιακά και οι λοιπές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να συνδεθούν on line με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αυτόματης καταγραφής και ελέγχου των συναλλαγών αρχίζοντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μετά τη διασύνδεσή τους δεν θα είναι υποχρεωμένες να θεωρούν τα φορολογικά τους στοιχεία, καθώς σταδιακά ο όγκος των χάρτινων τιμολογίων θα αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό αρχείο εύκολα προσβάσιμο.

Εικονικά τιμολόγια στη Λέσβο

Νέα υπόθεση εικονικών τιμολογίων αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Επιχείρηση της Λέσβου που δραστηριοποιείτο στον χώρο της εμπορίας μετάλλων, λάμβανε εικονικά τιμολόγια από ανάλογη επιχείρηση με έδρα την Αθήνα. Η υπόθεση αφορά τις χρήσεις του 2004 και 2005, οπότε και εξεδόθησαν 72 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόστιμο για τα εικονικά φορολογικά στοιχεία εκτιμάται στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε 1,1 εκατ. ευρώ εκτιμάται το πρόστιμο για τον μη αποδοθέντα ΦΠΑ.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες εντάχθηκαν στον πίνακα εταιρειών - παραβατών σε υποθέσεις εικονικών τιμολογίων που τηρεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, προκειμένου να ενημερώνονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες της και να τον λαμβάνουν υπ' όψη τους κατά την άσκηση του ελεγκτικού έργου τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.