Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Μισθοί: Η εποχή των παγετώνων

Με μηδενικές αυξήσεις φαίνεται ότι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει ξανά στο οπλοστάσιο που διαθέτει απέναντι στην κρίση και το μέτρο του παγώματος της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010.

Βασικό επιχείρημα των εισηγητών της πρότασης είναι η συνεχής επιβράδυνση του προϋπολογισμού (μέχρι και 0,5%) που καταρρίπτει, θεωρητικά τουλάχιστον, τα όποια επιχειρήματα ενδεχομένως να αναπτύξουν τα εργατικά συνδικάτα για αναπροσαρμογή των αποδοχών τους σε σχέση με το αυξημένο κόστος ζωής.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εκ νέου το .........

ενδεχόμενο να δοθεί και το 2010 μια μικρή έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που θα διαμορφωθεί στα όρια του πληθωρισμού και των αντοχών του προϋπολογισμού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2009 μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από το 1% τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η οικονομική ενίσχυση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου θα διαμορφωθεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ενισχύσεις που δόθηκαν εφέτος. Το πρόβλημα βέβαια των συνταξιούχων δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αφού ως γνωστό οι συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα ακολουθούν την εισοδηματική πολιτική του δημοσίου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών και αποζημιώσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση "ψαλίδι" αναμένεται να μπει και στις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στο δημόσιο, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Παράλληλα σχεδιάζονται περικοπές στα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω:

* της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,

* της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών,

* της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης και

* της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στην κάλυψη του κόστους για νοσήλια νοσοκομείων, αμοιβές ιατρών και διαγνωστικές εξετάσεις.
Του Στέλιου Κράλογλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.