Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Δίκες-εξπρές για την έκτακτη εισφορά

Σε πιλοτικές δίκες-εξπρές που θα ξεκινήσουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο θα κριθεί η συνταγματικότητα του κυβερνητικού μέτρου που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ηδη η πρώτη σχετική δίκη προσδιορίστηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τις 29-9-09, ύστερα από σχετική μέριμνα του γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλου, ενώ ανάλογες διαδικασίες-εξπρές θα ακολουθηθούν και σε άλλα δικαστήρια, χωρίς να αποκλείεται και η συντομότερη κατάληξη του όλου ζητήματος στο .....

Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τις πολλαπλές παραβάσεις του Συντάγματος από την πλευρά της κυβέρνησης εντόπισε χθες και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καλώντας παράλληλα τους πολίτες που δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα καταβάλουν τις σχετικές δόσεις να υποβάλουν ταυτόχρονα προς τις αρμόδιες εφορίες μία δήλωση όπου θα επιφυλάσσονται ρητά να αναζητήσουν το ποσό που πλήρωσαν, εάν ο ν. 3758/09 και η έκτακτη εισφορά κριθούν ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα με αφορμή προσφυγή οποιουδήποτε πολίτη.

Η υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης για ρητή επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα της έκτακτης εισφοράς παρέχει το πλεονέκτημα στους φορολογουμένους ότι δεν χρειάζεται να προσφύγουν όλοι δικαστικά με σχετικές αγωγές, αλλά ότι με βάση την ευνοϊκή έκβαση μιας άλλης δίκης θα μπορούν να αξιώσουν όλοι την επιστροφή των παράνομα καταβληθέντων ποσών.


Βέβαια, εάν τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματική τη σχετική πράξη, με βάση τη νομολογία θα πρέπει κανονικά να ανακληθεί ως προς όλους τους φορολογουμένους, αλλά είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με βάση τους κανόνες κράτους δικαίου, ιδίως όταν οφείλει χρήματα.

Προσφυγές

Οι ολοένα αυξανόμενες προσφυγές φορολογουμένων στα δικαστήρια (υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει ήδη τις 1.000 οι σχετικές αγωγές σε διάφορα δικαστήρια της χώρας) έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, γιατί γνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές θα επιβληθεί «πάγωμα» πληρωμής, ενώ επιθυμεί την άμεση καταβολή των σχετικών ποσών γιατί «το ταμείον είναι μείον»...

Εξίσου ανησυχεί για τις επικείμενες αποφάσεις Επιτροπών Αναστολών, καθώς γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα κριθεί οπωσδήποτε αντισυνταγματική (με βάση την πάγια νομολογία του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) η τριτοκοσμικής έμπνευσης διάταξη του ν. 3758/09, σύμφωνα με την οποία η προσφυγή στα δικαστήρια δεν μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της βεβαίωσης της εισφοράς και της καταβολής του ποσού.

Το τραγελαφικό είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα ενισχυθεί η προσωρινή δικαστική προστασία για να γίνει ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη για τον πολίτη.

Ετσι θα μεταφερόταν πανηγυρικά στο Σύνταγμα η ήδη υπάρχουσα νομολογία των δικαστηρίων ότι ο πολίτης μπορεί να προστατευτεί από τη Δικαιοσύνη και προσωρινά, με την έννοια ότι μπορεί να διαταχθούν δικαστικά η αναστολή και το «πάγωμα» οποιουδήποτε δυσμενούς για τον πολίτη μέτρου. Οι κυβερνητικές και πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις αποδεικνύονται όμως, για μία ακόμη φορά, «έπεα πτερόεντα».

Μία ολόκληρη σειρά διατάξεων του Συντάγματος παραβιάζει, κατά τον ΔΣΑ, η έκτακτη εισφορά του ν. 3758/09.

Συγκεκριμένα αντιμετωπίζεται ως αντισυνταγματική η αναδρομικότητα του μέτρου, καθώς το 2009 επιβάλλεται φορολογική επιβάρυνση για τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του 2007. Ομως, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά να επιβληθεί με νόμο μια φορολογική επιβάρυνση αναδρομικής ισχύος, η οποία να εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε (άρα θα μπορούσε να επιβληθεί εισφορά μόνο για τα εισοδήματα του 2008).

Ακόμα υποστηρίζεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας με τον τρόπο που κλιμακώνεται η εισφορά. Γιατί όποιος έχει εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ δεν πληρώνει τίποτα, ενώ όποιος έχει 60.001 ευρώ πληρώνει 1.000 ευρώ με αντίστοιχη κλιμάκωση και για τα υπόλοιπα ποσά (μέχρι 80.000 η εισφορά είναι 1.000 ευρώ, αλλά από 80.001 ευρώ γίνεται 2.000 ευρώ κ.ο.κ.) και με την αύξηση 1 ευρώ η επιβάρυνση γίνεται πολλαπλάσια.

Η διάταξη

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται η διάταξη με την οποία η εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή που φορολογήθηκαν αυτοτελώς (π.χ. μερίσματα, τόκοι κ.λπ.), τα οποία εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του φορολογουμένου εάν θα τα περιλάβει στη φορολογική δήλωση. Ωστόσο, ο συνυπολογισμός των εσόδων αυτών οδηγεί σε προφανή άνιση μεταχείριση των φορολογουμένων που τα δήλωσαν, έναντι εκείνων που εξίσου νόμιμα (γιατί δεν προβλέπεται στον νόμο τέτοια υποχρέωση) δεν τα δήλωσαν.

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται η επιβολή εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα (πολίτες) και όχι σε νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρείες) που έχουν κατά τεκμήριο ασύγκριτα μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, ενώ ως αντισυνταγματική προσβάλλεται και η απαγόρευση αναστολής της βεβαίωσης και του ποσού.

Σε σχετικό έγγραφο του ΔΣΑ υπογραμμίζεται ότι δεν νοείται σε ευνομούμενη πολιτεία ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε με εφαρμογή νόμων της, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάλυσή τους.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.