Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η ΠΑΣΕΓΕΣ υπερ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Κατώτατο όριο εγγύησης των ενισχύσεων στο ποσό των 200 ευρώ ανά δικαιούχο, προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. που προέκυψαν μετά τη σημερινή συνεδρίαση η Οργάνωση, προτείνει επίσης η στήριξη της ΚΑΠ να κατευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, τις αμέσως επόμενες μέρες (σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα), θα κατατεθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ηγεσία του οποίου θα πρέπει και να αποφασίσει για τις θέσεις τις χώρας...

ενόψει της 1ης Αυγούστου.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε το Δ.Σ. για το κατώφλι εγγύησης, δηλαδή το ποσό κάτω από το οποίο ένας γεωργός δεν θα παίρνει επιδοτήσεις, η Ε.Ε. έχει αποφασίσει ότι υποχρεωτικά από το 2010 το όριο θα είναι τα 100 ευρώ ή τα 10 στρέμματα. Λόγω του μικρού κλήρου, η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν συζητά για στρέμματα και χθες ο πρόεδρός της ανέφερε ότι το κατώφλι θα οριστεί μεταξύ 200 ευρώ ή 400 ευρώ. Τελικά η απόφαση είναι τα 200 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι οι αποκλεισμένοι θα είναι χιλιάδες (αν και επί της ουσίας θα μεταβιβάσουν τα δικαιώματα στους απογόνους τους). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ως 100 ευρώ παίρνουν σήμερα επιδότηση 71.440 δικαιούχοι, ενώ τώρα που το κατώφλι ορίστηκε από την Οργάνωση στα 250 ευρώ προτείνεται στην ουσία ο αποκλεισμός κάτι λιγότερο από 211.000 σημερινών δικαιούχων. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ως την 1η Αυγούστου.

Για το ιστορικό ή περιφερειακό μοντέλο η ΠΑΣΕΓΕΣ «έκλεισε» στο (ενδιάμεσο) υβριδικό μοντέλο, που συνδυάζει στοιχεία και από τα δύο. Για το ποιοι θα παίρνουν την επιδότηση, η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να στηριχτούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο κ. Καραμίχας υποστήριξε την Τρίτη 7 Ιουλίου ότι πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα αυτό η μέθοδος του… σαλαμιού, δηλαδή να τεθούν σταδιακά εκτός επιδοτήσεων οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες, αρχής γενομένης από τα μοναστήρια, τις εταιρίες και τα «ευγενή» επαγγέλματα: γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι. Τόνισε ακόμα ότι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν επιδοτήσεις όσοι κάνουν κι άλλη δουλειά επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο από τη γεωργία (φερ’ ειπείν οι οικοδόμοι ή οι μικρομαγαζάτορες). Παρόλα αυτά στην λακωνική σημερινή ανακοίνωση κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Παράλληλα η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται θετικά υπέρ της δημιουργίας και εφαρμογής του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 σε ποσοστό 6%, με εξαίρεση τον καπνό. Τα ποιοτικά παρακρατήματα του άρθρου 69 του Καν. 1782/2003 προτείνεται να καταργηθούν από το 2010. Τα αδιάθετα υπόλοιπα του Καν. 1782/2003 (74 εκατ. ευρώ) προτείνεται να μεταφερθούν για ενίσχυση του άρθρου 68 του Καν. 73/2009.

Επίσης όσον αφορά στις παρακρατήσεις του τομέα του ελαιολάδου για στήριξη προγραμμάτων ελαιοκομικών φορέων προτείνεται να καταργηθούν. Τέλος αναφορικά με τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση προτείνεται να αποσυνδεθούν πλήρως από το 2010. Αυτό είναι ένα θέμα που μέχρι στιγμής δεν είχε τεθεί στο τραπέζι και αν τελικά ισχύσει θα πρέπει να κατατεθεί ως πρόταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έως και την 1η Αυγούστου.

Συνοψίζοντας, οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι εξής:

1. Η στήριξη της ΚΑΠ να κατευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Το κατώφλι εγγύησης των ενισχύσεων πρέπει να καθοριστεί στο ποσό των 200 ευρώ ανά δικαιούχο.

3. Η περιφερειοποίηση των ενισχύσεων κρίνεται καταρχήν θετική, ως πολιτική και κοινωνική ανάγκη. Εντούτοις, αναμένοντας το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. της περιόδου 2013 – 2020, αλλά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013 (η οποία αναμένεται εντός του 2010), η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης και ήπιας προσαρμογής των ενισχύσεων, στην κατεύθυνση ενός υβριδικού δυναμικού μοντέλου, μετά από ανάλυση των δεδομένων σε επίπεδο Νομού.

4. Η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται θετικά υπέρ της δημιουργίας και εφαρμογής του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 σε ποσοστό 6%, με εξαίρεση τον καπνό.

5. Τα ποιοτικά παρακρατήματα του άρθρου 69 του Καν. 1782/2003 προτείνεται να καταργηθούν από το 2010.

6. Τα αδιάθετα υπόλοιπα του Καν. 1782/2003 (74 εκατ. ευρώ) προτείνεται να μεταφερθούν για ενίσχυση του άρθρου 68 του Καν. 73/2009.

7. Οι παρακρατήσεις του τομέα του ελαιολάδου για στήριξη προγραμμάτων ελαιοκομικών φορέων προτείνεται να καταργηθούν.

8. Τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση προτείνεται να αποσυνδεθούν πλήρως από το 2010.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.