Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες μέσω Διαδικτύου

Νομοσχέδιο που θα φέρει διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες, οι οποίες ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2 δισ. ευρώ, με την αξιοποίηση του Διαδικτύου, επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης και για το θέμα αυτό υπήρξε ενημέρωση χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη
Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να προωθηθούν λύσεις για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών πόρων και σε αυτό το πλαίσιο, μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι...

η κυβέρνηση θα προωθήσει τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημόσιου τομέα, «με ένα πιο σύγχρονο, περισσότερο διαφανές και πιο ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί και τις δυνατότητες του Διαδικτύου», ενώ επανέλαβε ότι η διαφάνεια είναι υψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες σημειώνοντας ότι στόχος είναι να δημοσιοποιούνται μέσω Διαδικτύου όλες οι προμήθειες και οι διαγωνισμοί.

Ακόμα, τόνισε ότι συζητήθηκε το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας στην ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε από 17 - 18 βήματα που χρειάζονται σήμερα να απαιτούνται μόλις τρία με τέσσερα.

«Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των νέων επιχειρηματιών και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίοι έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και όπως δηλώνει το διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς «οι προμήθειες του Δημοσίου γίνονται πολλές φορές κάτω από καθεστώς, που δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ανταγωνισμού ή υπό το κράτος νοθευμένου ανταγωνισμού, που ως αποτέλεσμα έχει την ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επιχειρήσεων».

Είναι γνωστό ότι οι ΜΜΕ, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε θέματα κατακύρωσης προσφορών, εκτέλεσης έργων, παρατυπιών κ.λπ., χωρίς να έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, αιτώντας διαφάνεια και έχει προταθεί προς το υπουργείο Ανάπτυξης η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διαφάνεια στις Κρατικές Προμήθειες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Εξάλλου χθες το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών και την κατάργηση της σύνταξης έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που αποτελεί ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο δύο Οδηγιών της ΕΕ προβλέπει ότι :

- Οι ανώνυμες εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στους ετήσιους λογαριασμούς και τους ενοποιημένους λογαριασμούς αναλυτικά στοιχεία για τους διακανονισμούς και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν γι' αυτές, αλλά και τις συναλλαγές τους με συνδεόμενα μέρη. Ετσι, διευκολύνεται η κατανόηση και η αξιολόγηση της οικονομικής θέσης των εταιρειών και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους λογαριασμούς των εταιρειών.

- Οι εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν στην ετήσια έκθεση διαχείρισης και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης. Ετσι, μέσω της ετήσιας έκθεσης διαχείρισης θα γίνεται κατανοητή η σύνθεση, ο τρόπος λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου και τυχόν άλλων διαχειριστικών ή εποπτικών οργάνων της εταιρείας. Επιπλέον, σε αντιστοιχία με τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης, οι επιχειρήσεις που καταθέτουν ενοποιημένη έκθεση διαχείρισης θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων του ομίλου, ειδικά εφόσον μία εταιρεία έχει τις κινητές της αξίες εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά. Προβλέπεται δε αστική και ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ των εταιρειών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

- Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εισηγμένες ασφαλιστικές ανώνυμες επιχειρήσεις ακολουθούν τις προδιαγραφές που περιγράφονται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

- Απαλείφεται η υποχρέωση που υπάρχει σήμερα να εξετάζεται το σχέδιο συγχώνευσης ή διάσπασης εταιρειών, εφόσον υπάρχει ομοφωνία και απόλυτη συμφωνία του 100% των μετόχων και κατόχων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα ψήφου. Θα αρκεί πλέον η παρουσία τους και η έκφραση σύμφωνης γνώμης για τη συγχώνευση ή διάσπαση των εταιρειών.

Κέρδος 18/7/2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.