Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Επιδοτήσεις αντί αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων μας στον αγροτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε το Οικονομικό Δελτίο για τον Ιούνιο 2009 της Alpha Bank.Ο αγροτικός τομέας συνιστά παραγωγική δραστηριότητα η οποία συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη διατροφή του πληθυσμού. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα κατατρύχεται από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής.
Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στη διαμόρφωση της εγχώριας ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της χώρας παρουσιάζει ταχεία μείωση τα τελευταία έτη, από 9,9% το 1995 στο 3,3% το 2008. Εντούτοις, παρά την ανεξέλεγκτη πτώση του,...

ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο η Ελλάδα κατέχει αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η συμβολή του στην εγχώρια παραγωγή μειώθηκε στο 3,3% το 2008, εξακολουθεί όμως να είναι υψηλότερη από ό,τι στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ-27, στην οποία το μέσο μερίδιο του αγροτικού τομέα στην εγχώρια παραγωγή ανέρχεται στο 1,9%.

Η έλλειψη επιχειρηματικότητας και ο αποπροσανατολισμός των Ελλήνων αγροτών-παραγωγών μέσω των επιδοτήσεων και των κρατικών ενισχύσεων προκαλούν: παρατηρούμενη αδυναμία προσαρμογής των καλλιεργειών, παρατηρούμενη αδυναμία προωθήσεως των προϊόντων στις αγορές, αδυναμία οργανώσεως των παραγωγών, αδυναμία αξιοποιήσεως των ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, δεν αξιοποιούνται τα συμβόλαια παραγωγής και οι προσυμφωνημένες τιμές.

www.kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.