Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ημιυπαίθριοι: Πως τακτοποιούνται, τι πρόστιμα επιβάλλονται (Όλη η ρύθμιση)

Τακτοποίηση ημιυπαιθρίων, ισόγειων γκαράζ και υπογείων χωρίς όμως οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση με πρόστιμο ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου ποθ ¨τακτοποιείται¨, προβλέπει η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. (Δείτε όλη τη ρύθμιση)

Όσοι δεν σπεύσουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή εφάπαξ πρόστιμο ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας συν ετήσιο πρόστιμο ίσο με το 5% της τιμής ζώνης.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος του προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στην διαδικασία θα είναι μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω των πολεοδομιών και θα .......

κρατήσει συνολικά έναν χρόνο από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ κάτι που αναμένεται πιθανόν στα τέλη του μήνα.

Οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε σε 3 ισόποσες δόσεις.

Οι χώροι που θα δηλωθούν θα μπορούν να μεταβιβαστούν ως «χώροι που αλλάξανε χρήση» και θα φορολογούνται κανονικά. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση τους άλλα δεν νομιμοποιούνται και άρα δεν εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.

Ο κ. Σουφλιάς απείλησε με διενέργεια εντατικών και εκτεταμένων ελέγχων από το φθινόπωρο, τόσο της πολεοδομίας όσο και της εφορίας, προκειμένου να πείσει τους ιδιοκτήτες να προβούν σε δήλωση. Τόνισε μάλιστα αρκετές φορές χαρακτηριστικά ότι «η εφορία θα βγει παγάνα»!

Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει στη ρύθμιση λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας επιδιώκοντας συνολικά ποσά άνω των 2 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1,15 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δικαίωμα στην τακτοποίηση έχουν όσοι εκδώσουν οικοδομική άδεια μέχρι και σήμερα 2 Ιουλίου.

Παράλληλα, η ρύθμιση προβλέπει αυστηρότερους κανονισμούς για όλες τις από εδώ και στο εξής πολεοδομικές παραβάσεις αυτού του τύπου με περιορισμό των ημιυπαιθρίων άλλα και του ύψους των υπογείων καθώς και μέσω της προσμέτρησης των υπέργειων χώρων στάθμευσης στον συντελεστή δόμησης των κτιρίων.

Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται τόσο η αντίδραση και το επίπεδο της προθυμίας των πολιτών να δηλώσουν την παρανομία τους όσο και το ποια θα είναι η αντίδραση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέλη του οποίου εξαρχής τάχθηκαν αρνητικά σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Ο κ. Σουφλιάς εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά των δικαστών και επιχειρεί να ξεπεράσει τους ενδεχόμενους σκοπέλους μέσω του νομικού τρυκ της μη παραχώρησης βεβαίωσης οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, πράγμα που αποδυναμώνει ίσως το όποιο δέλεαρ θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες για να δηλώσουν τις παρανομίες τους.

Ουσιαστικά αυτό που προώθησε ο κ. Σουφλιάς είναι η μείωση του υφιστάμενου προστίμου ανέγερσης και ο μηδενισμός του ισχύοντος ετήσιου προστίμου διατήρησης καθώς δεν παρέχεται οριστική εξαίρεση από τη κατεδάφιση. Δέλεαρ δεν υφίσταται για τους πολίτες. Αντιθέτως η κυβέρνηση προκειμένου να σπεύσουν οι πολίτες και να πληρώσουν, χρησιμοποιεί την απειλή των εκτεταμένων ελέγχων κυρίως της εφορίας.

Η ρύθμιση θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα νέα φορολογικά μέτρα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα σε διάστημα έξι μηνών από την ενεργοποίηση του νόμου (πιθανόν από τα τέλη Ιουλίου) να υποβάλλουν απευθείας (ή συστημένα σε διάστημα τεσσάρων μηνών) στις κατά τόπους πολεοδομίες αίτηση τακτοποίησης.

Θα πρέπει παράλληλα να καταβάλλουν παράβολο 250 ευρώ εάν πρόκειται για ημιυπαίθριους ή 350 ευρώ εάν πρόκειται για ισόγεια και υπόγεια που αλλαξαν χρήση. Τα ποσά αυτά θα συμψηφίζονται στο ποσό του προστίμου που θα καταβληθεί τελικά.

Στην αίτηση θα πρέπει να συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 εις διπλούν στην οποία θα αναφέρουν:

*τα ατομικά στοιχεία, τον ΑΦΜ και τη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη

*συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσης της.

*Ακόμα, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος.

Στη συνέχεια η πολεοδομία θα πρέπει να ελέγξει εντός 30 ημερών τον φάκελο εντός των οποίων ενημερώνεται ο αιτών για τυχών ελλείψεις. Ο αιτών έχει υποχρέωση εντός 15 ημερών να προσκομίσει τα ελλιπή στοιχεία.

Έπειτα η πολεοδομία θα αποστέλλει εντός 40 ημερών στον αιτούντα ειδικό έντυπο το οποίο θα αναγράφει το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί.

Με το έντυπο αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει (πιθανόν) έως το τέλος Ιουλίου του 2010 (ένα χρόνο από την δημοσίευση του νόμου) να πληρώσει στο Δημόσιο Ταμείο το πρόστιμο σε τρεις ισόποσες δόσεις (η πρώτη εννιά μήνες από την δημοσίευση του νόμου) ή εφάπαξ με έκπτωση 10%.

Τα παρασταστικά της εξόφλησης θα πρέπει να προσκομιστούν στην πολεοδομία και δίνει βεβαίωση στον αιτούντα με την οποία απαλλάσσεται από τα προβλεπόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Σημειώνεται ότι δεν δίνεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να έχουν οι πολίτες που διαθέτουν για παράδειγμα έναν κλειστό ημιυπαίθριο και μια κλειστή υπέργεια θέση γκαράζ. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν δυο φορές το παράβολο, δηλαδή 250 ευρώ + 350 ευρώ καθώς και δυο πρόστιμα δηλαδή 10%+10% επί της αντικειμενικής αξίας.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αναθέσουν την διαδικασία σε μηχανικό, η αμοιβή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής μελέτης που ισχύει κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση με υπαιτιότητα της πολεοδομίας, ο αιτών δεν χάνει το δικαίωμα τακτοποίησης και παρατείνονται ανάλογα οι σχετικές προθεσμίας.

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ

Προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις ο κ. Σουφλιάς προώθησε νέους αυστηρότερους περιορισμούς για όλες τις από εδώ και στο εξής κατασκευές.

Συγκεκριμένα, για τους ημιυπαίθριους: Δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης (σήμερα είναι 20% και για κατασκευές έως το 2000 ήταν 40%) και θα πρέπει να κατανέμονται αναλογικά άνα όροφο. Παύει δηλαδή η δυνατότητα μεταφοράς τους από όροφο σε όροφο ή σε έναν συγκεκριμένο. Οι ημιυπαίθριοι θα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μ. και βάθος μικρότερο ή ίσο με 1,80 μ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφεύγεται το κλείσιμο τους. Κατ’ εξαίρεση για τις τουριστικές εγκαταστάσεις οι ημιυπαίθριοι πρέπει να έχουν βάθος μικρότερο ή ίσο με 2,50 μ. και δεν ισχύει στη περίπτωση αυτή ο περιορισμός της αναλογικής κατανομής ανά όροφο.

Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όλες τις άδειες που θα κατατεθούν μετά την ισχύ του νόμου.

Για τους υπέργειους κλειστούς χώρους στάθμευσης προβλέπεται η προσμέτρηση τους στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Οι στεγασμένοι άλλα ανοιχτοί ισόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

Για τους υπόγειους χώρους ορίζεται ότι το ύψος αυτών δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να αλλάξουν τη χρήση τους και να δημιουργήσουν δωμάτια.

O κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξεί καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τις σοφίτες οι οποίες είναι εκτός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου, δεν αποτελούν αλλαγή χρήσης και συνεχίζουν να θεωρούνται αυθαίρετες παραβάσεις.

ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Οξύτατη επίθεση κατά των δικαστικών εξαπέλυσε χτες ο Γ. Σουφλιάς επιλέγοντας την μετωπική σύγκρουση ενόψει μιας ενδεχόμενης ακύρωσης από το ΣτΕ, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα «λύση ή διαιώνιση του προβλήματος».

«Θλίβομαι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «που οι δικαστές να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις για μια ρύθμιση την οποία δεν έχουν καν δει, σε ημερίδες. Είναι δεοντολογικό αυτό; Οι δικαστές αποφαίνονται από έδρας. Πολλές απόψεις είναι επιπόλαιες. Αυτές οι πράξεις είναι καταδικαστέες. Γίνεται να κρίνει σήμερα το ΣτΕ τον νόμο του 1985 για τα αυθαίρετα όταν έχει ήδη δημιουργηθεί ένα κοινωνικό φαινόμενο; Είναι πολύ κακή προσφορά να συζητάμε εάν το ΣτΕ θα απορρίψει ή όχι μια ρύθμιση που προωθεί μια κυβέρνηση. Η ρύθμιση μας είναι ρεαλιστική. Παίρνει μέτρα για το μέλλον και αντιμετωπίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Κανείς δεν έχει καταγγείλει κανέναν τόσα χρόνια, κανείς δεν έχει κατεδαφίσει και κανείς δεν έχει πληρώσει πρόστιμα. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό;» είπε ο κ. Σουφλιάς.

Ο υπουργός επιτέθηκε και στο ΤΕΕ λέγοντας ότι «οι απόψεις του προέδρου του θυμίζουν ασανσέρ. Το ΤΕΕ είναι σύμβουλος του κράτους και θα πρέπει να προτείνει λύσεις και όχι να διατυπώνει απλά την αντίρρηση του».

Ο κ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε της ρύθμισης τονίζοντας ότι δεν νομιμοποιεί την αυθαιρεσία άλλα αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσεων χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου. «Θεσπίζουμε μέτρα που καταργούν τις πηγές αυθαιρεσίας και τακτοποιούμαι με ρεαλιστικό τρόπο εκκρεμότητες που έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο κανείς δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση. Οι ημιυπαίθριοι υφίστανται από το 1985. Η πείρα έχει δείξει ότι τέτοιες παραβάσεις εντοπίζονται μόνο μετά από καταγγελία. Και οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες».

Ακόμη, ο υπουργός χαρακτήρισε τους πολίτες συνυπεύθυνους για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε: «Γνωρίζανε τι αγοράζανε. Στην Ελλάδα περισσεύει η υποκρισία. Βεβαίως και είναι συνυπεύθυνη και η πολιτεία και οι κατασκευαστές»! Ωστόσο, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι μόνο οι πολίτες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Με καθαρά εισπρακτικά και ψηφοθηρικά κριτήρια και με μια έωλη νομικά διαδικασία, η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό που η ίδια ονομάζει τακτοποίηση, εξαπατώντας στην ουσία τους πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν στη συνέχεια να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεση τους, και να καταστούν όμηροι μιας εκβιαστικής κυβερνητικής πολιτικής» σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης.

«Δυστυχώς, ως χώρα, πολεοδομικά επτωχεύσαμεν» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνου. «Εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αντίληψη ότι όσοι αυθαιρετούν, εν τέλει, δικαιώνονται. Τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν και δεν πρόκειται να λύσουν στο μέλλον το πρόβλημα Με την «τακτοποίηση» που ανακοινώθηκε σήμερα, με σαφείς βραχυπρόθεσμους εισπρακτικούς στόχους, δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας το πρόβλημα, ούτε για όσους έχουν αυθαίρετα. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν νομιμοποιούνται, και παραμένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι ίδιοι όμηροι στην όποια πολιτική ή δικαστική μελλοντική απόφαση.»

Φορολογική αμνηστία για τους ημιυπαίθριους

Φορολογική αμνηστία σε όσους τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους και τους χώρους που άλλαξαν χρήση παρέχει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στη διαδικασία.

Ειδικότερα στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου, εισφορές φορέων κοινωνικής Ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από κάθε είδους πρόστιμα και πρόσθετους φόρους για τις παραβάσεις (πολεοδομικές και φορολογικές) στις οποίες υπέπεσαν κατά το παρελθόν, ενώ από τη στιγμή που θα δηλώσουν τους ημιυπαίθριους είναι πολύ πιθανόν να κληθούν από την εφορία να πληρώσουν περισσότερους φόρους (ΕΤΑΚ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους.

Η φορολογική αμνηστία ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ τυχόν μη καταβληθέντα πρόστιμα δεν αναζητούνται.

Στο μεταξύ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της τροπολογίας Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, απειλεί ανοιχτά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο Β' αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζης δήλωσε χτες ότι «αν δεν προσφύγουν οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, θα προσφύγουν ομάδες επιστημόνων και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Αντιδρά το ΤΕΕ
Ο κ. Σπίρτζης καλεί τους πολίτες να μην προχωρήσουν στη διαδικασία, καθώς «οι έλεγχοι που χρησιμοποιούνται ως απειλή δεν πρόκειται να γίνουν, γιατί απαιτείται η πρόσληψη μερικών χιλιάδων μηχανικών, σύγχρονο σύστημα ελέγχου και πάνω από όλα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Το ΤΕΕ χαρακτηρίζει μύθους τις ρυθμίσεις, αφού δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι και αναφέρει ότι για τον συστηματικό έλεγχο τήρησης όλων των πολεοδομικών διατάξεων και σε όλη τη χώρα το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «εξαπάτηση των πολιτών που καθίστανται όμηροι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας υπό την απειλή υψηλότερων προστίμων στο μέλλον. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό», δήλωσε η κ. Κατσέλη.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή ανακοίνωση επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, σύμφωνα με τον οποία η ρύθμιση αφορά στην τακτοποίηση χώρων που άλλαξαν χρήση σε νόμιμα δομημένα κτήρια και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν χώρους που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν υφίσταται περίπτωση νομιμοποίησης.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.