Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Κάντε αιτήσεις για ρεύμα στο χωράφι

Ανοιχτό είναι το πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού από φέτος για όλους τους αγρότες που ενδιαφέρονται να συνδέσουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς τις νομαρχίες, ώστε να καλούν τους ενδιαφερόμενους για αιτήσεις, αν και η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει, προφανώς με όσα ίσχυαν από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, αφού δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα. Ο τίτλος του Προγράμματος είναι Μέτρο 125 - Δράση Α3 "Αγροτικός εξηλεκτρισμός" και συμπεριλαμβάνεται στον Άξονα 1 “Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης “Αλ. Μπαλτατζής” 2007-2013. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.

Η διαδικασία των εγκρίσεων έχει ως εξής:
Όλο τον χρόνο οι αγρότες κάνουν αίτηση στη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της .......

νομαρχίας που ανήκουν. Στη συνέχεια και αφού εξασφαλιστούν οι ετήσιες πιστώσεις του προγράμματος, οι νομαρχίες αξιολογούν τις αιτήσεις ένταξης της χρονιάς και τις αποστέλλουν στη ΔΕΗ. Η επιχείρηση υπολογίζει τους λεγόμενους “συντελεστές ευστάθειας” και ανάλογα με τις προσδοκώμενες αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια - σε έσοδα από την πώληση του ρεύματος - ρυθμίζει και τα ποσοστά συμμετοχής στη χρηματοδότηση του έργου. Έτσι, από νομαρχία σε νομαρχία και από έτος σε έτος μπορεί να διαφέρουν τα ποσοστά συμμετοχής της Ε.Ε., του κράτους, της ΔΕΗ και του ιδιώτη. Όταν, τελικά, εγκριθεί μία αίτηση, τότε υλοποιείται σαν δημόσιο έργο αγροτικής υποδομής (σύμπραξη νομαρχίας/ΔΕΗ), καταβάλλονται τα απαραίτητα παραστατικά για τα έξοδα και καταβάλλεται η δημόσια δαπάνη.

Η εγκύκλιος προς τις νομαρχίες

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013" έστειλε στις κατά τόπους διευθύνσεις Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού εγκύκλιο όπου τους ενημερώνει για το περιεχόμενο των προτάσεων προς χρηματοδότηση: “Οι προτάσεις που θα υποβληθούν, θα πρέπει να επιτυγχάνουν τους στόχους του μέτρου, που είναι η ηλεκτροδότηση ή και επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου με σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και τνω επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης".

Το κόστος που καλύπτει η χρηματοδότηση αφορά μόνο στα αναγκαία έργα υποδομής και τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως στύλους, μετασχηματιστές και καλώδια. Στόχος είναι να στηριχθούν περίπου 380 έργα σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: AgrosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.