Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΙΧ: Ερχεται ρήτρα ρύπων στα τέλη κυκλοφορίας

Προετοιμάζει το έδαφος για «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και το 2010 ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος προανήγγειλε χθες νέο σύστημα υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας με επιβαρύνσεις για τα ρυπογόνα οχήματα
Ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σημείωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν για 12μηνη παράταση της επιτήρησης χωρίς βέβαια να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί στην χώρα μας επιπλέον χρόνος για ...

δημοσιονομική προσαρμογή, γνωστοποίησε ότι εντός του καλοκαιριού θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και τόνισε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιμηκύνει όσο μπορεί το διάστημα προσαρμογής για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά σε ερώτηση για το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις το 2010 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να είναι και πάλι μηδενικές. Όπως είπε αν και δεν έχουν ακόμη παρθεί οριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά παραμέτρων, όπως ο πληθωρισμός.

Έδωσε όμως μία γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι πολύ δύσκολος όπως δύσκολη χρονιά θα είναι και το 2010.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ώστε να υπάρχει σύνδεση όχι μόνο με τον κυβισμό αλλά και με το πόσο ρυπογόνο είναι το όχημα.

Έκανε μάλιστα λόγο και για προτάσεις των φορέων.

Για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότηση ανάφερε πως «θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε, όσο περισσότερο, τον χρόνο προσαρμογής, θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση, εμείς δεν έχουμε λόγο να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις».

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έλθει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα.

Άλλα μέτρα όπως νέο μισθολόγιο ενιαίο για νεοεισερχόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, πληρωμή από κεντρική αρχή, σύστημα ελέγχου φαρμάκων και κρατικών προμηθειών, τεκμήρια, θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

Επίσης ο κ. Παπαθανασίου προανήγγειλε κατάργηση φοροαπαλλαγών που όπως είπε «δεν θα αφορούν βέβαια πολύτεκνους και ανάπηρους».

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας ήταν κάθετος ότι δεν υπάρχει «καμία μυστική συμφωνία με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια».

«Υπάρχει δέσμευση ότι πρέπει να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά, πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό, αν κάνεις ότι είναι δυνατόν τότε η Κομισιόν μπορεί να σου δώσει παράταση εάν υπάρχει μικρή απόκλιση», πρόσθεσε.
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.