Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

H Εθνική νέων στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είναι εδώ! Οι νέοι είναι άνδρες με τα όλα τους. Και πατούν πλέον στην κορυφή της Ευρώπης. Με το ταλέντο και τη μαγκιά τους.

Η Εθνική μας ομάδα των νέων ανδρών είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά τη νίκη της 90-85 επί της Γαλλίας στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στο κατάμεστο και ενθουσιώδες Βενετόκλειο της Ρόδου.
Μέσα σε λίγες μέρες αυτά τα παιδιά κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο και το χρυσό στο ευρωπαϊκό! Και φώναξαν "παρών"...

Η καρδιά και ο χαρακτήρας αυτής της ομάδας ...........

έκανε και πάλι το θαύμα της. Διότι η νίκη αυτή, το χρυσό μετάλλιο, ο νέος αυτός θρίαμβος ήταν αποτέλεσμα πέραν των δεδομένων δυνατοτήτων τούτων των παιδιών, και της απίστευτης θέλησης που έδειξαν για να τα καταφέρουν. Ακόμα κι αν όλα έδειχναν να είναι εναντίον τους.

Βέβαια ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρχισε πολύ καλά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Με καλή άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα στον αγώνα της α' φάσης, όπου είχαν επικρατήσει οι Γάλλοι, και με τον Κώστα Παπανικολάου να "πυροβολεί" ασύστολα έξω από τη γραμμή των 6.25 (4/5 τρίποντα και 14 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο) η Εθνική κατάφερε να προηγηθεί με 28-16 το 12' και 31-19 στο 14' δείχνοντας από νωρίς πόσο ήθελε το χρυσό.

Δυστυχώς, όμως, για τους Έλληνες πιτσιρικάδες, το χρυσό το ήθελαν και οι Γάλλοι, που άρχισαν να δείχνουν τις διαθέσεις τους (και το πόσο καλή ομάδα έχουν) αμέσως μόλις ξεπέρασαν το κακό ξεκίνημά τους. Με άμυνα ζώνης και με τον Ντιότ να βοηθά στο σκοράρισμα τον εξαιρετικό Τζάκσον προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική ομάδα μειώνοντας 39-37 ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου.

Ο εφιάλτης της τρίτης περιόδου

Τα χειρότερα, ωστόσο, έμελλε να έρθουν για την Εθνική μας, παρά το ότι με προσωπικά καλάθια των Γιάνκοβιτς και Παππά είχε καταφέρει να αποκαταστήσει την τάξη λίγο πριν τη λήξη του πρωτου εικοσαλέπτου (45-37). Στην τρίτη περίοδο ο Τζάκσον "πήρε φωτιά" και η ελληνική άμυνα ήταν αδύνατο να τον σταματήσει, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γυρίσει.

Όσο ο Τζάκσον σκόραρε ασταμάτητα οι Έλληνες διεθνείς αντιμετώπιζαν αξεπέραστα προβλήματα από την άμυνα ζώνης των Γάλλων κι αυτό έφερε ένα σερί 20-5 υπέρ των "τρικολόρ", με το οποίο αυτοί προηγήθηκαν 59-50 στο 27'. Η Εθνική έμοιαζε να πέφτει στο καναβάτσο, κάθως φάνηκε να στερείται λύσεων, μέχρι που ο Κώστας Μίσσας ζήτησε από τον Χάρη Γιαννόπουλο να σηκωθεί από τον πάγκο.

Γιαννόπουλος ο εκτελεστής

Ο Γιαννόπουλος είχε ξεκινήσει στην πρώτη πεντάδα, αλλά από κάποια στιγμή και μετά αποσύρθηκε για να παίξει ο Παππάς. Κάθησε αρκετά στον πάγκο, ωστόσο σηκώθηκε όταν το παιχνίδι φάνηκε να χάνεται κι αυτός το πήρε! Με τα απίθανα τρίποντά του, με την εξαιρετική άμυνά του (μαζί με τον επίσης πολύ καλό Γιάνκοβιτς "κλείδωσαν" τον Τζάκσον) με το πάθος που μετέδωσε στους συμπαίκτες του. Ο Γιαννόπουλος με τρίποντο έφερε την Εθνική και πάλι μπροστά στο σκορ (62-59) λίγο πριν λήξει η τρίτη περίοδος και από εκεί μετά τα πάντα έγιναν πιο εύκολα.

Ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί και με τις φωνές του έσπρωχνε τους διεθνείς, που έχοντας αφήσει πίσω τους το μπλακ άουτ της τρίτης περιόδου, έδιναν ρεσιτάλ. Στο 32' ολοκλήρωσαν ένα εντυπωσιακό σερί 21-2 (μέσα σε 6 λεπτά!), προηγήθηκαν 71-61 και ουσιαστικά "καθάρισαν". Με τον Μπόγρη, τον Κασελάκη, τον Σλούκα και τους υπόλοιπους να διαχειρίζονται σωστά το παιχνίδι, να δίνουν λύσεις και να επιδεικνύουν ψυχραιμία όταν οι Γάλλοι προσπάθησαν απεγνωσμένα να επιστρέψουν, η Εθνική έφτασε στο 90-85, που τους ανέβασε στην στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 22-16, 45-39, 64-61, 90-85.

ΕΛΛΑΔΑ: Μάντζαρης 2 (5ρ., 3ασ.), Μούρτος, Τσακαλέρης, Παππάς 10 (2/3τρ., 5ασ.), Γιαννόπουλος 14 (4/6τρ.), Σακελλαρίου, Παπανικολάου 15 (4/7τρ., 6ρ., 4ασ.), Σλούκας 14 (1/5τρ., 7ασ.), Γιάνκοβιτς 10, Μπόγρης 14, Κασελάκης 11, Σαρικόπουλος.

ΓΑΛΛΙΑ: Ονά Εμπό 3(1), Υρτέλ 9(1), Ντιότ 21 (3/7τρ., 7ρ., 6ασ.), Σαμπ 2, Ραοζό 4, Τζάκσον 32 (6/8τρ., 8ρ.), Καμαρά 2, Σεραφέν 10 (6ρ.), Ντα Σιλβεϊρά 2.

Πηγή: Sport 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.