Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

«Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο»

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο». Αυτό υπογραμμίζουν οι Έλληνες ειδικοί για την επερχόμενη εξάπλωση της νέας γρίπης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο νέος ιός Α (Η1Ν1), εξαιτίας του οποίου ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση πανδημίας για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια, θα μεταλλαχτεί και μάλιστα προς το χειρότερο
«Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, παρατηρείται ταχεία και ευρεία εξάπλωση ενώ σε ό,τι αφορά τη συμπτωματολογία οι εκδηλώσεις είναι ήπιες...

στην πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πανδημία να συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο. Και μάλιστα, από την εμπειρία που αντλούμε από αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος έπειτα από διάστημα ενός έως δύο ετών, ο ιός αυτός ενδεχομένως να γίνει κομμάτι της εποχικής γρίπης», λέει στα «ΝΕΑ» ο επιδημιολόγος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως τα σενάρια μετάλλαξης ανήκουν στην... επιστημονική φαντασία. Αντίθετα, διευκρινίζουν πως οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται σχετικά εύκολα. «Τίποτα όμως δεν προδικάζει πως τυχόν μετάλλαξη θα γίνει προς μία δυσμενή κατεύθυνση, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη που προκάλεσε πανδημία το 1918. Είναι θέμα τύχης», προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οι ειδικοί βέβαια, παγκοσμίως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί ανασυνδυασμός, δηλαδή να διασταυρωθούν δύο ιοί και να δημιουργήσουν έναν νέο. Το χειρότερο σενάριο είναι ο νέος ιός Α (Η1Ν1) που εξαπλώνεται εύκολα να συναντηθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που προκαλεί θνητότητα στους ασθενείς κατά 60%. Διευκρινίζουν όμως πως ο ανασυνδυασμός συμβαίνει σπάνια.

Πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να υπάρξει κατά τύχη μια μικρή αλλαγή (διολίσθηση) στο γενετικό υλικό του ιού. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και στην περίπτωση της κοινής γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ετήσια ανανέωση των αντιγριπικών εμβολίων. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό. Τα δεδομένα. Όμως, τα νέα δεδεμένα επιστημονικής έρευνας- που υπογραμμίζει πως η νέα γρίπη μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη καθώς το στέλεχος Η1Ν1 εισέρχεται πιο βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες επιπλοκών και η οποία δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature»- ενέτειναν την ανησυχία της κοινής γνώμης. Ιδίως επειδή οι ερευνητές εντόπισαν ομοιότητες με το στέλεχος που προκάλεσε την πανδημία της ισπανικής γρίπης και σκότωσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει πως είναι σφάλμα να συγκρίνουμε τις εμπειρίες του παρελθόντος με το σήμερα. «Τα κράτη πλέον διαθέτουν εξοπλισμένα νοσοκομεία, εξελιγμένα φάρμακα, διαγνωστικά μέσα. Συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα προ βλήματα με αυτά του 1918, γιατί η ανθρωπότητα είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Τότε δεν διέθεταν ούτε καν αντιβιώσεις για να αντιμετωπίσουν τις μικροβιακές επιπλοκές, με κύρια την πνευμονία».

Ο πανικός. Στην πανδημία του 2009 όμως δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές επιπλοκές στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που έχουν νοσήσει. Αντίθετα, «με τα σημερινά δεδομένα η θνητότητα που προκαλεί η εποχική γρίπη είναι δεκαπλάσια σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων που έχουν σημειωθεί από τον νέο ιό», προσθέτει η κ. Γιαμαρέλλου. Ενώ όμως επιμένει πως ο πανικός είναι κακός «σύντροφος», υπενθυμίζει πως και η ισπανική γρίπη άρχισε «ήπια», πέρασε όμως στην Ιστορία ως η πιο θανατηφόρος, αφού κατά το δεύτερο κύμα οι επιπλοκές κόστισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πάντως οι επιστήμονες εξηγούν πως η Ελλάδα δεν έχει μπει καν στο πρώτο κύμα, αντίθετα αυτό προσδιορίζεται το φθινόπωρο όταν αναμένεται έξαρση. Συνεπώς, το δεύτερο κύμα θα λάβει χώρα τον χειμώνα του 2010. Όλα αυτά ωστόσο ισχύουν, χρησιμοποιώντας ως «καρμπόν» την εξέλιξη των πανδημιών του παρελθόντος. Η νέα γρίπη, ωστόσο, πιθανόν να επιφυλάσσει εκπλήξεις στην επιστημονική κοινότητα- ήδη, έχει κάνει τη... διαφορά, αποδεικνύοντας πως μεταδίδεται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.


Θρίλερ με Έλληνες μαθητές

Aυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), ενόσω φοιτούν σε θερινό σχολείο στη Βρετανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ένα ακόμη γκρουπ μαθητών κόλλησε γρίπη κατά τη διαμονή του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πάντως, πως τα συμπτώματα που παρουσίασαν είναι ήπια, ωστόσο θα παραμείνουν στην Αγγλία έως ότου να ιαθούν πλήρως.
Σωσίβιο το πανδημικό εμβόλιο

Το πανδημικό εμβόλιο αποτελεί «σωσίβιο», καθώς έως σήμερα είναι το μοναδικό όπλο που θα έχουν οι γιατροί ώστε να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου ιού Α (Η1Ν1). Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα είναι έτοιμο προς διάθεση.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για μαζική παρασκευή του εμβολίου στα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα ωστόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν να δοθεί το πράσινο φως στις φαρμακοβιομηχανίες τον Δεκέμβριο. «Είναι ωστόσο σημαντικό να είναι ασφαλές. Για παράδειγμα το εμβόλιο της κοινής γρίπης είναι μη τοξικό, εκτός εάν χορηγηθεί σε κάποιον που έχει αλλεργία στα αυγά. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σίγουροι έπειτα από τις κλινικές μελέτες, ότι το νέο εμβόλιο δεν θα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις», λέει η κ. Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας ότι δεν θα χορηγούσε ένα αμφιβόλου ποιότητος εμβόλιο για να προλάβει μια ήπια νόσο.

Εάν όμως ο νέος ιός γίνει πιο επικίνδυνος, τότε πιθανόν τα κράτη να χρειαστεί να λάβουν αποφάσεις που θα ενέχουν ρίσκο....
ΤΑ ΝΕΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.