Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πώς θα πάρετε μεγαλύτερο επιτόκιο στις καταθέσεις

Σε αρνητικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου καθώς για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ βρίσκονται καθηλωμένα στο 0,10% με 0,20%.

Δηλαδή είναι για άλλη μια φορά χαμηλότερα του πληθωρισμού που «έκλεισε» τον Μάιο στο 0,5% (σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 1%).

Όμως οι καταθέτες μπορούν υπό προϋποθέσεις να λάβουν επιτόκιο στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου 3,5% με 4%. Για το υψηλό επιτόκιο προϋπόθεση είναι π.χ. να υπάρχει πάγια εντολή για αυτόματη εξόφληση 2 λογαριασμών ΔΕΚΟ, να μην γίνονται περισσότερες από 1 αναλήψεις το μήνα, ελάχιστο ποσό κατάθεσης κλπ.

Σήμερα που το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 1%, οι ......

περισσότερες τράπεζες για ποσά της τάξεως των 10.000 και 15.000 ευρώ προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 0,4% και 0,5%.

Η γενικότερη τάση είναι πτωτική και εκτιμάται πως τα επιτόκια, ειδικά των καταθέσεων προθεσμίας, θα υποχωρήσουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον.

Ας σημειωθεί ότι τα επιτόκια καταθέσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αποτελούν «οδηγό» και για τις υπόλοιπες τράπεζες, διαμορφώνονται στο 2,7% για το ταμιευτήριο και από το 2,75% μέχρι 2,85% στις καταθέσεις προθεσμίας 3μηνών ? 12 μηνών και για ποσά από 5.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ.

Βέβαια πολλές τράπεζες υιοθετούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να προσελκύσουν πελατεία και έτσι προσφέρουν επιτόκια ακόμα και 4%.

Όμως τα υψηλά επιτόκια ταμιευτηρίου, αφορούν ποσά που συνήθως δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ. Αν ο καταθέτης περάσει το όριο που έχει θέσει η τράπεζα «βλέπει» το επιτόκιο του να συρρικνώνεται κατά 2,5 μονάδες.

Υψηλά επιτόκια σε καταθέσεις ταμιευτηρίου προσφέρουν σήμερα η Millennium, 4% στο πρόγραμμα αποταμίευση για όλους, η Aspis 3,5% για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ στο λογαριασμό Ζενίθ, η Citibank 3% για ποσά μέχρι 10.000 ευρώ στον λογαριασμό Easy pay, η Eurobank 2% στον λογαριασμό Μεγάλο ταμιευτήριο από το πρώτο ευρώ κατάθεσης. Επιτόκιο 2,05% δίνει η Αγροτική στον λογαριασμό Όλυμπος Υπερταμιευτήριο.

Ο λογαριασμός «Μηνιαίο Εισόδημα», που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα (για ποσά από 20.000 ευρώ) έχει επιτόκιο 2,2%, με καταβολή των τόκων κάθε μήνα.

Στην κατάθεση «Μηνιαία Πρόοδος» που διαθέτει η Alpha Bank (για ποσά από 30.000 ευρώ και πάνω) το αρχικό επιτόκιο 2% φτάνει στο 3,2% (μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,60%).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πρόγραμμα Cash Manager με επιτόκιο 2,5%, που είναι συνδυασμός απλής και προθεσμιακής κατάθεσης μαζί.

Η Τράπεζα Κύπρου στο λογαριασμό Notice με προειδοποίηση 7 ημερών προσφέρει επιτόκιο 3,3%. Στον λογαριασμό μισθοδοσίας για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους επιτόκιο 5% για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στο λογαριασμό για παιδιά και εφήβους CY Junior το επιτόκιο είναι 3,15% για όλο το ποσό της κατάθεσης.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει επιτόκιο 2% στο λογαριασμό για παιδιά Μεγαλώνω.

Η FBBank στον λογαριασμό Notice 7 (με προειδοποίηση 7 ημερών) προσφέρει επιτόκιο 3% με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 3.000 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.