Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ανάστατοι οι ελαιοπαραγωγοί με την κοροϊδία της επιστροφής ΦΠΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης εξήγγειλε τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταξύ των άλλων, έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου με 5% επί της τιμής του προϊόντος.
Το μέτρο παρουσιάσθηκε ως «αυξημένη επιστροφή ΦΠΑ κατά 5% για το ελαιόλαδο», όμως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ενώ δεν είναι γνωστό ο,τιδήποτε σε σχέση με τη διαδικασία υπολογισμού και εκταμίευσης των ποσών που αναλογούν σε κάθε παραγωγό, όπως επισημαίνουν πέντε βουλευτές της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης είχε από τον περασμένο Μάιο καταθέσει ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο υπουργό, στην οποία ζητούσε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης όλου του πακέτου στήριξης των αγροτών, και βέβαια για το συγκεκριμένο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης του 5% για το ελαιόλαδο.
Όμως ο υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση αυτή, παρά τη ρητή διάταξη του ...........

κανονισμού της Βουλής, ότι οι ερωτήσεις που κατατίθενται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώνται υποχρεωτικά εντός 25 ημερών.

Κατόπιν των ανωτέρω, με πρωτοβουλία του Μανούσου Βολουδάκη, πέντε βουλευτές της Ν.Δ. από ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, κατέθεσαν κοινή ερώτηση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει για το πώς ακριβώς και πότε θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη εξαγγελία του.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές «Είναι σαφές ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς του ελαιολάδου, η κατά 5% ενίσχυση του παραγωγού δεν βελτιώνει ουσιαστικά τη δεινή οικονομική του θέση. Ούτε και θεραπεύει την αίσθηση της αδικίας που έχει θεμελιωθεί στους ελαιοπαραγωγούς, ιδίως σε περιοχές όπως τα Χανιά που αδικήθηκαν και κατά την κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Το να μην υλοποιηθεί όμως η εξαγγελία θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, τόσο εισοδηματικά, όσο και - κυρίως - ως προς την εμπιστοσύνη του αγρότη στις δεσμεύσεις της πολιτείας».

Για να τονισθεί πόσο απλό και ξεκάθαρο είναι το ζήτημα , η ερώτηση υπεβλήθη με τον πλέον λακωνικό τρόπο, διατυπωμένη σε τέσσερις γραμμές κειμένου! Οι βουλευτές που υπέγραψαν από κοινού με τον Μ. Βολουδάκη την ερώτηση είναι οι κύριοι Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας), Χρήστος Σταϊκούρας (Φθιώτιδας) και Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Φεβρουάριο εξήγγειλε έκτακτη ενίσχυση 5% για το ελαιόλαδο (βλ. και δελτίου τύπου του Υπουργείου στις 12/02/09). Το μέτρο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ούτε και έχει γνωστοποιηθεί η διαδικασία υπολογισμού και εκταμίευσης του ποσού αυτού.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με την εξαγγελθείσα έκτακτη ενίσχυση;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανούσος Γ. Βολουδάκης (Χανίων)

Σπήλιος Λιβανός (Αιτωλοακαρνανίας)

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας)

Χρήστος Σταϊκούρας (Φθιώτιδας)

Κώστας Τζαβάρας (Ηλείας)

Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας)


Πηγή: 4 Eποχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.