Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Μόνο τη νύχτα το φθηνό ρεύμα για πότισμα

Μόνο τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν από το 2010 να ποτίζουν με φθηνό ρεύμα οι Έλληνες αγρότες. Προωθώντας γενικότερα αλλαγές στα τιμολόγιά της, η ΔΕΗ προσανατολίζεται να καταστήσει «υποχρεωτική» την άρδευση κατά τη νύχτα, αλλιώς η τιμή στο αγροτικό τιμολόγιο ενδέχεται ακόμη και να υπερδιπλασιασθεί.
Για τις αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία με την εταιρεία KANTOR μελέτη, η οποία προωθείται στην κυβέρνηση για να πάρει την τελική απόφαση ...

σχετικά με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το 2010.

Για το αγροτικό τιμολόγιο (40,4 ευρώ η μεγαβατώρα στη μέση τάση και 47,3 ευρώ η μεγαβατώρα στη χαμηλή τάση) οι μελετητές συνήγαγαν πως δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής ρεύματος, συνεπώς η ΔΕΗ θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τα τιμολόγιά της προκειμένου να μην κατηγορηθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για έμμεση επιδότηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

Βεβαίως, στη ΔΕΗ αντιλήφθηκαν και ορθώς πως σε μια τέτοια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, η απόφαση αύξησης των τιμολογίων ρεύματος θα οδηγούσε σε μαζική αντίδραση και προφανώς η κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε τέτοια πρόταση.

Για τον λόγο αυτό κατέφυγαν στην εξής - σολομώντεια - λύση-πρόταση: να παραμείνει το αγροτικό ρεύμα για πότισμα φθηνό αλλά μόνο τις νυχτερινές ώρες όταν δεν παρατηρείται αιχμή στην κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, η ΔΕΗ θα μπορέσει να διατηρήσει τη χαμηλή τιμή στα αγροτικό τιμολόγιο από την απαλλαγή χρέωσης δικτύου.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ έχει διακόψει πολλές φορές την ηλεκτροδότηση στον αγροτικό τομέα τις ώρες αιχμής (11.00-15.00) κατά τους θερινούς μήνες, όταν δηλαδή σημειωνόταν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.