Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Το κουδούνι να χτυπήσει και για τα παιδιά με αναπηρία

«ΚΑΝΕΝΑ παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου τον Σεπτέμβρη του 2009!». Με αυτό το σύνθημα αρχίζει πανελλαδική εκστρατεία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) έχοντας στόχο να μη μείνει κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον υπουργό Παιδείας η Συνομοσπονδία, υπενθυμίζει το «βουνό» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρίες και οι γονείς τους κάθε Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές...

ώρες μαθημάτων.

Μερικές από τις αιτίες, τονίζει η ΕΣΑμεΑ, είναι οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και βασικού εξοπλισμού. Προσθέτει επίσης ότι σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούνται προβλήματα με τη μετακίνηση των παιδιών με αναπηρίες από τα σπίτια τους στα σχολεία.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, σημειώνεται στην επιστολή προς τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, μολονότι έχει γίνει νόμος του κράτους η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία. Η ΕΣΑμεΑ ζητάει μάλιστα να συναντηθεί με τον κ. Σπηλιωτόπουλο έτσι ώστε να δοθεί τέλος, όπως αναφέρει, στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες μένουν στο σπίτι τους λόγω των παραπάνω προβλημάτων και δεν παρακολουθούν μαθήματα, όπως εκτιμούν οι αναπηρικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Ερωτήματα που καίνε
Οι εκπρόσωποι των ανάπηρων πολιτών ζητούν να μάθουν από το υπουργείο ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες του, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα. Ρωτούν δηλαδή τον υπουργό: «Θα είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους; Θα βρουν οι μαθητές με αναπηρία τα βιβλία πάνω στα θρανία τους; Θα υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα σπουδών; Θα διατεθούν στους μαθητές με αναπηρία νέες τεχνολογίες; Θα έχουν καταρτιστεί οι εκπαιδευτικοί στη χρήση τους; Θα έχει οργανωθεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία;».
ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.