Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Γιούροστατ: Πού ¨χτυπάει¨ η ακρίβεια στην Ελλάδα

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κοινοτικών χωρών ως προς το ύψος των τιμών ομοειδών προιόντων και υπηρεσιών διαπιστώνει και καταγράφει η Γιούροστατ, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωση της χθες στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ τις υψηλότερες τιμές τις εμφανίζει η Δανία η οποία, με μέσο κοινοτικό όρο τις 100 μονάδες, έχει μέσο όρο τιμών στα κύρια προιόντα και τις υπηρεσίες της 147% ενώ η Βουλγαρία...

είναι η πιο φθηνή χώρα της κοινοτικής Ευρώπης με μέσο όρο τιμών τις 67 μονάδες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα η Ελλάδα εμφανίζει μέσο επίπεδο τιμών καταναλωτή στις 94 μονάδες (σ.σ. με μέσο κοινοτικό όρο πάντοτε τις 100 μονάδες) ενώ στην γενική κατάταξη «ακρίβειας»(δείκτης δαπάνης τελικής κατανάλωσης ενός νοικοκυριού για το 2008) καταλαμβάνει την 17η θέση μεταξύ 37 χωρών (σ.σ. οι 27 χώρες-μέλη μαζί με Τουρκία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Η Ελλάδα εμφανίζει έντονα μεγαλύτερες τιμές από το μέσο κοινοτικό όρο στους τομείς των υποδημάτων (118%) και των ενδυμάτων (113%), των ηλεκτρονικών συσκευών-υπολογιστές κ.λ.π.- (112%), στις υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών (111%) χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι προβλεπόμενες νέες φορολογικές αυξήσεις σ αυτό τον τομέα. Υψηλότερες από το μέσο κοινοτικό όρο(100) είναι στην Ελλάδα και οι τιμές για των επίπλων, χαλιών και οικιακών συσκευών (κουζίνες, ψυγεία κ.λ.π.) που φθάνουν στο 106% του μέσου κοινοτικού όρου. Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών είναι της τάξης του 101% , δηλαδή πολύ κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο και χαμηλότερα από αυτόν οι τιμές τσιγάρων, καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (89%). Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές ηλεκτρικού ,γκαζιού και λοιπών καυσίμων (73%), οι τιμές στις μεταφορές (76%) ενώ το κόστος για μεταφορές με Ι.Χ ισοδυναμεί προς το 93% του μέσου κοινοτικού όρου(100). Τέλος οι τιμές για ξενοδοχεία και εστιατόρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 96% του μέσου κοινοτικού όρου. Κοντά στο μέσο κοινοτικό επίπεδο τιμών καταναλωτή βρίσκονται η Μ. Βρετανία (99%) , η Ισπανία(96%), η Ελλάδα (94%), η Κύπρος(90%) και η Πορτογαλία(87%). Τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή τις εμφανίζουν η Δανία (141% του μέσου κοινοτικού όρου), η Ιρλανδία (127%), και η Φιλανδία (125%)ενώ τις χαμηλότερες τιμές έχουν η Βουλγαρία(51%), η Ρουμανία (62%), η Λιθουανία(67%) και η Πολωνία (69%) . Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φθηνότερες ευρωπαικές χώρες με τις χαμηλότερες τιμές καταναλωτή σε σύγκριση πάντα με το μέσο κοινοτικό όρο (100) είναι η ΠΓΔΜ (47%) ,η Αλβανία (53%), η Σερβία (58%), η Τουρκία(73%) και η Κροατία (75%). Από τι τη σύγκριση των τιμών καταναλωτή φαίνεται σαφέστατα ότι τις υψηλότερες τιμές τις έχουν ( με άλλα λόγια η ζωή είναι εκεί πολύ πιο «ακριβή») οι βορειοευρωπαικές χώρες ενώ τις χαμηλότερες τις έχουν οι νοτιοπανατολικές χώρες της Ευρώπης. Επίσης, η σύγκριση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως ελλιπής διότι δεν λαμβάνει υπόψη της και τα κατά κεφαλή εισοδήματα (μισθοί κ.λ.π.) των πολιτών κάθε χώρας διότι μπορεί οι τιμές να είναι σε κάποιες από αυτές χαμηλές αλλά ίσως οι αμοιβές(μισθοί κ.λ.π.), να είναι αναλογικά ακόμη πιο χαμηλές και η χώρα να είναι τελικά »ακριβή» ακόμη και για τους ίδιους του πολίτες της. Τέλος, για την συνολική σύγκριση δεν λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των δωρεάν η επιδοτούμενων από το κράτος προιόντων και κυρίως υπηρεσιών(υγεία, εκπαίδευση κ.λ.π.) που κατά κανόνα ευνοεί τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης μειώνοντας έτσι τις αρχικές ,μονόπλευρες εντυπώσεις ότι είναι «ακριβές» διότι πολλά αγαθά και υπηρεσίες προσφέρονται σε καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές απ ότι στις »φθηνές» χώρες της νοτιο ανατολικής Ευρώπης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.