Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Προσφυγή "ΚΟΤΕΣ" κατά της απαγόρευσης του καπνίσματος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα το κόμμα "Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση" (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.), η εταιρεία με την επωνυμία "Κοπερατίβα Εικαστικού Θεάματος και Ακροάματος Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης", ο υγειονομικός υπεύθυνος του καταστήματος εντός αιθούσης πολιτιστικών και εικαστικών δραστηριοτήτων επί του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 57 και εννέα ζωγράφοι, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι (που δηλώνουν ιδρυτικά μέλη του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.) και ...

στρέφονται κατά της απόφασης, με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καταστήματα, κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες σημειώνουν ότι το κυλικείο του διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 57 αποτελεί "κοινωνικό - πολιτικό τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης και επαγγελματικής δημιουργίας" για όλους αυτούς που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος Κ.Ο.Τ.Ε.Σ., κ.λπ., δηλώνουν φανατικοί καπνιστές οι οποίοι καταφεύγουν στο κάπνισμα ως αγχολυτικό μέσο εκτόνωσης από την ψυχική φόρτιση και λένε ότι πρόκειται για "βαθιά εθισμένους αλλά και συνειδητούς αρειμάνιους καπνιστές που έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο και το ποτό με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους, ενώ μετά από σκέψη έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους αποδεχόμενοι τους σχετικούς κινδύνους".

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.

Ειδικότερα, ως προς την ΕΣΔΑ υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, το δικαίωμα στην οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, στην περιουσία αλλά παραβιάζει και το δικαίωμα στην ελευθερία της τέχνης.

Από συνταγματικής σκοπιάς η απαγόρευση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας, της απαγόρευσης των διακρίσεων και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Παραβιάζει δε την αρχή της ισότητας, καθώς η υπουργική απόφαση επιτρέπει το κάπνισμα στα καζίνο και στα κέντρα διασκέδασης (μπουζουκτζίδικα). Και πολύ περισσότερο όταν στην νομική ορολογία δεν υπάρχει η έννοια "του παθητικού καπνιστή". Δεν επικαλείται όμως το υπουργείο Υγείας κάποια τεχνική έκθεση ή μελέτη για τη διαμόρφωση των επτά κατηγοριών καταστημάτων για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.
ΕΞΠΡΕΣ




1 σχόλιο:

  1. Το κάπνισμα σίγουρα δεν κάνει καλό,όπως και το ποτό και πολλά άλλα. Ομως αν η πολιτεία θεωρεί ότι πρέπει να μήν καπνίζει ο κόσμος θα μπορούσε να απαγορεύσει την πώληση των τσιγάρων.
    Πέρα τούτου οι πολίτες δεν χρειάζονται μια πατερναλιστική κοινωνική πολιτική που να τους χειραγωγεί στο στύλ «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.