Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ανατροπές στις επενδύσεις για φωτοβολταϊκά

Στον αέρα τινάζονται χιλιάδες επενδυτικά σχέδια για «μεσαία» φωτοβολταικά, ισχύος από 20 ως 150 KW, με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, η οποία απαγορεύει την εγκατάστασή τους σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ακόμα και τις προ μηνός εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι περίπου το 90% των 2.854 αιτήσεων εξαίρεσης (φωτοβολταϊκά ισχύος 20-150 KW που δεν υποχρεώνονται να λάβουν άδεια παραγωγής), οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση στη ΡΑΕ, αφορούν επενδύσεις σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, μη άρτια και οικοδομήσιμα.

Απαγόρευση .........


Ακόμα χειρότερο είναι ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ΚΥΑ, η απαγόρευση δείχνει να έχει αναδρομική ισχύ, να αφορά δηλαδή όχι μόνον τις υπό αξιολόγηση άδειες, αλλά και όσες αιτήσεις έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά και έχουν πάρει εξαίρεση, εφόσον μέχρι σήμερα τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν εγκατασταθεί.

Ο επίμαχος όρος της ΚΥΑ αναφέρει ότι «για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος από 20 ως 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».

Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα Μαΐου, όταν διαβεβαίωνε ότι η κατηγορία αυτή των φωτοβολταϊκών θα μπορεί να εγκατασταθεί σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί υποψήφιοι επενδυτές χρησιμοποιούν τα οικόπεδα αυτά, είναι δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά ακριβώς επειδή δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

Διαβουλεύσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται τώρα σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου ο όρος να μην ισχύσει, τουλάχιστον για όσους έχουν λάβει ήδη την εξαίρεση, δεδομένου ότι οι επενδυτές αυτοί μπορεί να έχουν ήδη δαπανήσει σημαντικά ποσά για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Οι συνολικές αιτήσεις για εξαίρεση από άδειες (Φ/Β και μικρές ανεμογεννήτριες) που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ φθάνουν τις 6.861, συνολικής ισχύος 783,3 MW.

Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 3.221, σε αξιολόγηση βρίσκονται 2.854 που αφορούν μόνον Φ/Β, συνολικής ισχύος 403,8 MW, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί (637), είτε αποσύρθηκαν (149). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ ως το τέλος Ιουλίου θα εξετάσει 560 αιτήσεις, ως τις 31 Οκτωβρίου 800 και ως τις 31 Δεκεμβρίου 700.

Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται η αξιολόγηση 1.152 αιτήσεων για άδειες όλων των κατηγοριών, (εκτός εξαιρέσεων) συνολικής ισχύος 12.947 MW.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.