Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Βασίλης Κοζομπόλης: Έμμεσα τα οφέλη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου

Σύμφωνος με την πρακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάθεση της διαδικασίας της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ, είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Βασίλης Κοζομπόλης. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δηλώνει στην Agrenda, θεωρεί ότι οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος, όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου, είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008. Τονίζει επίσης ότι για αν λυθούν τα προβλήματα στο ελαιόλαδο θα πρέπει να...

το "δούμε ως εθνικό προϊόν", ενώ τέλος αναφέρετε και στις προσπάθειες της Ένωσης για ανάπτυξη των εξαγωγών.

- Κ. Κοζομπόλη, το τελευταίο διάστημα το ΟΣΔΕ έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον αγροτικό κόσμο. Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και το υπουργείο;

Εδώ και 30 χρόνια έχει πλέον θεσπιστεί, η διαχείριση των επιδοτήσεων παλιότερα (ΟΣΔΕ) ή των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης τελευταία, να γίνεται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις ( ΕΑΣ- ΠΑΣΕΓΕΣ), ως ο φυσικός φορέας της παραγωγικής βάσης με ένα ενιαίο δίκτυο σε όλη τη χώρα. Ακόμα και αν δεν υπήρχε όλος αυτός ο μηχανισμός του Συνεταιριστικού Κινήματος, το κράτος θα πρέπει να τον εφεύρει. Ο ρόλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και των ΕΑΣ έχει στοχοποιηθεί και ενοχοποιηθεί είτε από τις πολιτικές - κομματικές κόντρες, λαϊκίζοντας ενίοτε είτε από τα οργανωμένα συμφέροντα ορισμένου κλάδου. Ακόμα και το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας παλιότερα και σήμερα το ΥΠΑΑΤ έχει κατηγορηθεί γιατί κάνει δήθεν χάρες στο συνεταιριστικό κίνημα. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει, διότι η συνεργασία κράτους και Συνεταιριστικού Κινήματος είναι δύο παράλληλες δυνάμεις που συγκλίνουν σε ένα στόχο. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα. Πολύ σωστά λοιπόν το ΥΠΑΑΤ αναθέτει τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ΕΑΣ. Εμείς, από την πλευρά μας, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του όλου έργου, που κυρίως είναι η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Δηλαδή αυτό που δεν έγινε σωστό το 2002 με τους εργολάβους ανά την Ελλάδα, να ολοκληρώσουμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες ένα αγροτικό κτηματολόγιο. Οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν τελευταία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ τόσο για το κόστος όσο και για την οργάνωση έναρξης του έργου είχαν ληφθεί από το φθινόπωρο του 2008. Τέλος καλό - όλα καλά.



- Γνωρίζοντας πολύ καλά τα προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου, τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνει τελικά, για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν;

Τα προβλήματα του ελαιολάδου είναι πολλά και σύνθετα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι σοβαρό, εάν δεν το δούμε ως εθνικό προϊόν και έχοντας υπόψη τα εξής: α) Στη χώρα μας το παραγόμενο ελαιόλαδο κατά ποσοστό 90% ανήκει στην κατηγορία του extra παρθένου και ένα μεγάλο ποσοστό απ’ αυτό στην ποιοτική κατάταξη του extrisimo (max 0,3 % οξύτητα). β) Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να αναδείξουμε το ελαιόλαδό μας ως κάτι το διαφορετικό από τα άλλα (κυρίως το ισπανικό) και να αποδείξουμε ότι η ποιοτική μας αυτή διαφορά δικαιούται να διεκδικήσει από την διεθνή αγορά μία καλύτερη τιμή ως "gourmet" προϊόν. γ) Οι όποιες προσπάθειες γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα των τυποποιητών, συνεπικουρούμενες από τους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες (Ο.Π.Ε. -ΟΕΥ των πρεσβειών μας κ.λπ.), πρέπει να γίνονται συντονισμένες σε βάθος χρόνου και με συνέχεια. δ) Δυστυχώς έχουμε γυρίσει την πλάτη στην εσωτερική μας αγορά. Εάν είχαμε μάθει τα παιδιά μας στα σπίτια μας και στα σημεία μαζικής εστίασης στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα να καταναλώνουν ελαιόλαδο αντί των εισαγόμενων σπορελαίων (ενίοτε επικίνδυνων για την υγεία μας σύμφωνα με τα διατροφικά σκάνδαλα πρόσφατα) δεν θα περίσσευαν οι 100.000 τόνοι περίπου το χρόνο, για να φύγουν χύμα στο εξωτερικό. ε) Οι έλεγχοι ως προς την προέλευση (ιχνηλασιμότητα) των τυποποιημένων ελαιολάδων επιβάλλεται να γίνονται αυστηρότεροι και οι ποινές ακόμα σκληρότερες. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι ο πιο αθέμιτος ανταγωνισμός γίνεται με την παραπλάνηση του καταναλωτή μέσω της ετικέτας. Τέλος ο οικονομικός έλεγχος, όσον αφορά στο άνοιγμα της ψαλίδας από την τιμή παραγωγού έως την τιμή στο ράφι, επιβάλλεται κάποτε να γίνει, γιατί βλέπουμε ένα σύνηθες φαινόμενο της αισχροκέρδειας εις βάρος του καταναλωτή και του παραγωγού.



- Είναι λύση η ιδιωτική αποθεματοποίηση που αποφάσισε η Κομισιόν;

Στη χώρα μας δεν νομίζω ότι κάποιος θα κάνει χρήση του μέτρου αυτού. Όμως επειδή έχει ζητηθεί από τους Ισπανούς εφαρμόζοντας το μέτρο εκεί, έμμεσα μπορεί να δράσει θετικά και για τη δική μας αγορά.



- Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ξένων για το ελαιόλαδο είναι αυξημένο. Έχουν υπάρξει προσπάθειες σας για εξαγωγές του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας σε ξένες αγορές (π.χ. Ρωσία, Κίνα) και, αν ναι, ποια ήταν η ανταπόκριση;

Οι προσπάθειες από την ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια με τις νέες αγορές. Ήδη εξάγουμε στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία - Λετονία) καθώς και στη Μόσχα και Ιαπωνία και Ταϊβάν. Η αγορά της Κίνας για εμάς είναι πολύ δύσκολη, γιατί ζητάει υποβαθμισμένα ελαιόλαδα σε πολύ χαμηλές τιμές. Τέτοιο προϊόν εμείς δεν διαθέτουμε.

Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η ονομασία "Καλαμάτα" στο μεσσηνιακό λάδι δεδομένης και της ονομασίας προέλευσης "Ελιά Καλαμάτας"; Πόσο επηρέασαν οι πυρκαγιές του 2007 την παραγωγή;

Το όνομα “Καλαμάτα” έχει ζήτηση στις ΗΠΑ και Καναδά, αγορές για εμάς πρωταρχικής σημασίας. Οι πυρκαγιές του 2007 στη Μεσσηνία κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις δασικές (κυρίως ορεινός όγκος Ταϋγέτου και άνω Μεσσηνία) με άσχημες περιβαλλοντικές συνέπειες. Όμως τα ελαιόδεντρα που κάηκαν επηρέασαν την παραγωγή της Μεσσηνίας κατά ποσοστό (5-8 %), δηλαδή μείωση της παραγωγής κατά 2-3 χιλιάδες τόνους μόνο, στους 40.000 - 50.000 τόνους συνολικά.



- Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα-πρόταση που υποβάλατε στα πλαίσια του καν. 867/2008 και τι τελικά θα υλοποιηθεί μετά την έγκριση 3,85 εκατ. ευρώ στην Ένωση;

Ήδη ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος ΚΑΝ. 2080 με επιτυχία στο 100% του συνολικού προϋπολογισμού.

Στο νέο μας πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΑΤ ύψους 3,85 εκατ. (κοινοτική + εθνική + ίδια συμμετοχή) έχουμε δράσεις όπως:

1. Αποκατάσταση μιας πυρόπληκτης περιοχής στην Άνω Μεσσηνία (Δήμος Ανδανίας) 2. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Ομάδα ΕΑΣ περί τους 2.000 παραγωγούς) 3. Πιλοτική εφαρμογή e-farmer (απευθύνεται σε νέους αγρότες χρήστες των σύγχρονων πολυμέσων) 4. Εκπαιδευτικά ταξίδια ελαιοπαραγωγών (Ισπανία- Ιταλία) 5. Προμήθεια σύγχρονων ελαιοραβδιστικών για τους παραγωγούς της Ο.Δ 6. Προμήθεια ανοξείδωτων ελαιοδεξαμενών για 16 Α.Σ. μέλη της ΕΑΣ Μεσσηνίας 7. Προμήθεια ΚΛΑΡΚ για τους Α.Σ. και την ΕΑΣ. 8. Προμήθεια αυτοκινούμενης σκούπας για τα τυποποιητήρια της ΕΑΣ Μεσσηνίας (ελιάς και ελαιολάδου) 9. Κατασκευή (διαμόρφωση) κέντρου υποδοχής ελαιολάδου στη Δυτική Μεσσηνία (Φιλιατρά) 10. Προμήθεια βυτιοφόρου (8 τόνων) για μεταφορά ελαιολάδου των παραγωγών μας 11. Εγκατάσταση παραγωγής και παροχής αζώτου στις δεξαμενές της Ένωσης και σε δύο Α.Σ. 12. Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού των τυποποιητηρίων της Ένωσης 13. Δημιουργία παραρτημάτων χημείου και προμήθεια οργάνων σε σταθμούς συγκέντρωσης ελαιολάδου 14. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας 15. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 ( HACCP) και IFS και BRC στο τυποποιητήριό μας 16. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ISO 22000 (HACCP) σε (8) ελαιοτριβεία Α.Σ. 17. Κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο για 200 τόνους ετησίως παραγωγής Μεσσηνίας 18. Επικοινωνία και δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.



WHO IS WHO

Ο Βασίλης Κοζομπόλης γεννήθηκε το 1959 στην Αβία Καλαμάτας όπου και είναι μόνιμος κάτοικος. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας το 1977 και την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου το 1980. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, 21 ετών και 17 ετών. Κυρίως ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια και τους θερινούς μήνες με τον αγροτουρισμό. Άλλωστε η περιοχή που ζει έχει μονοκαλλιέργεια την ελιά (Κορωνέικη) και αρχίζει από την θάλασσα έως τους πρόποδες του Ταϋγέτου. Τους θερινούς μήνες πολλοί ασχολούνται με τον τουρισμό για συμπλήρωμα εισοδήματος.

Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο
agronews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.