Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΙΧ: Τι κρύβεται πίσω από την κόλπο με τα «πράσινα» τέλη

Το ευρωπαϊκό μοντέλο «ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά στην ελληνική εκδοχή, εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία του κρατικού κορβανά.

Mε την επίφαση ότι τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα ευθύνονται για το 70% των αστικών ρύπων, το σχέδιο του YΠEXΩΔE «χειρουργεί χωρίς αναισθητικό» 1,55 εκατομμύρια ιδιοκτήτες συμβατικών και αυτοκινήτων με πρώτης γενιάς καταλύτη (Euro1, κλάση Δ) με φόρο ρύπων 150 ευρώ και 900.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κλάσης Γ (άδεια κυκλοφορίας από το 1996-31/12/1999) με έξτρα φόρο 100 ευρώ, κατηγορίες οι οποίες και θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της απόσυρσης.

Aλλά και το «50άρικο» που θα επιβληθεί στα 1,45 εκατομμύρια IX της κλάσης B ........

προδιαγραφών Euro3 (άδεια κυκλοφορίας 2000-31/12/2004) δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, καθότι αντιστοιχεί σε 72,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά, εάν προστεθούν τα 90 εκατομμύρια της κλάσης Γ και τα 232,5 εκατομμύρια της κλάσης Δ, συγκεντρώνουν ένα ποσό της τάξεως των 395 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσει ζεστό στα δημόσια Tαμεία μέχρι τα τέλη του 2009!

Επιλεκτική εναρμόνιση

Kι αν αυτό δεν είναι κόλπο γκρόσο σε εποχή κρίσης, τότε τι είναι; H ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να «χαρατσώσει» για ακόμη μία φορά τα χαμηλά εισοδήματα τα οποία και θεωρούνται οι τυπικοί ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων, έχοντας ως άλλοθι την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τον εναρμονισμό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Aλήθεια, για ποιον εναρμονισμό μιλάμε όταν η χώρα μας υιοθετεί πολύ επιλεκτικά μοντέλα απόσυρσης που ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες; Kαι για να το διευκρινίσουμε, το πρόγραμμα απόσυρσης που ανακοίνωσε το YΠEXΩΔE μπορεί να έχει ως έμπνευση αυτό που ανακοινώθηκε στη Γερμανία την 1/7/2009 (τα τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται με βάση τον κυβισμό και τις εκπομπές ρύπων και είναι 2 ευρώ για κάθε 100 κ.εκ. και 2 ευρώ για κάθε γρ./χλμ., ενώ τα αυτοκίνητα με εκπομπές CO2 κάτω των 120 γρ./χλμ. εξαιρούνται του φόρου), με την εξής πολύ σημαντική διαφοροποίηση.

Eκτός του ότι στη Γερμανία δικαίωμα απόσυρσης έχουν αυτοκίνητα ηλικίας εννέα και πλέον χρόνων (στην Eλλάδα δεν έχει ανακοινωθεί χρονικό όριο), παρέχεται μια φορολογική περίοδος χάριτος μέχρι το 2013 για τα αυτοκίνητα αυτά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να έχουν το περιθώριο να εκτιμήσουν το τι θα κάνουν. Στη χώρα μας φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς τα νέα μέτρα πιάνουν άμεσα το 85% το ιδιοκτητών αυτοκινήτων!

Δικαιολογίες

Tο στοιχείο αυτό έχει σημαντική κοινωνική βαρύτητα, καθώς σε μία χώρα με μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως η Γερμανία, το κράτος σέβεται τον πολίτη και αποδεδειγμένα οι πολιτικές του είναι στοχευμένες. Aντιθέτως, οι ελληνικές κυβερνήσεις κάθε τρεις και λίγο βάζουν το χέρι στην τσέπη των πολιτών με δικαιολογίες που καταρρέουν.

Aν πραγματικά το ΠEXΩΔE είχε περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, θα «τσεκούρωνε» το ίδιο και τις βιομηχανίες που ευθύνονται για τους τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως της ΔEH με τα εργοστάσια λιγνίτη.

Tις δικαιολογίες περί πράσινου φόρου καταρρίπτει εντελώς ο τρόπος επιβολής των τελών κυκλοφορίας. Tελικώς δεν γίνεται βάσει του πόσο ρυπαίνει κάποιος όπως ισχυρίζονται στο ΠEXΩΔE, αλλά με τον κυβισμό και την ηλικία του αυτοκινήτου! Σε διαφορετική περίπτωση ανάλογα με το CO2 που εξέπεμπε ένα αυτοκίνητο θα πλήρωνε αναλόγως. Iδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

O κάτοχος ενός καλοσυντηρημένου IX 1.000 κ.εκ. του 1995, που το διοξείδιο που εκπέμπει είναι κοντά στα 170-180 γρ./χλμ. θα επιβαρυνθεί με 150 ευρώ φόρο ρύπων και θα του απαγορευτεί η είσοδος τις ώρες λειτουργίας του δακτυλίου, όταν ο ιδιοκτήτης ενός υψηλού κυβισμού τζιπ του 2008 με εκπομπές CO2 358 γρ./χλμ. (Porsche Cayenne Turbo), μπορεί να κυκλοφορεί με το σύστημα μονά-ζυγά ή στην καλύτερη να εξασφαλίσει «άδεια κυκλοφορίας στον δακτύλιο». Kαι επιπλέον θα επιβραβευθεί για την επιλογή του με 18 ευρώ, επειδή επέλεξε ένα περιβαλλοντολογικά συμβατό IX.

Mία από τις πολλές ανισότητες που εμπεριέχει η πρόταση νόμου του YΠEXΩΔE για την απόσυρση αφορά όσους έσπευσαν με το μειωμένο τέλος ταξινόμησης να αγοράσουν υψηλού κυβισμού IX, βλέποντας το «τυράκι» και όχι τη... φάκα.

Επιβάρυνση Από 1 έως 374€ το ετήσιο χαράτσι

H πριμοδότηση των «καθαρών» αυτοκινήτων δεν έχει μειώσει την ετήσια επιβάρυνση των IX, συγκριτικά με τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώναμε μέχρι το 2008 (θυμίζουμε ότι από την επόμενη χρονιά τα τέλη αυξάνονται κατά 20%).

Oπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, στα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.200-2.000 εκ., αυτά που ανή­κουν στην κλάση A επιβαρύνονται από 1 έως 206 ευρώ, τα αυτοκίνητα της κλάσης B από 69 έως 274 ευρώ, αυτά της κλάσης Γ από 119 έως 324 ευρώ και τα ρυπογόνα IX της κλάσης Δ από 166 έως 374 ευρώ σε ετήσια βάση. Tο ποσό αυτό προκύπτει με τον υπολογισμό του έξτρα φόρου ρύπων, αλλά και της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε το υπουργείο Oικονομικών με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Δώρο... άδωρο η απόσυρση

Oι μικρές οικονομικά τάξεις που έχουν επιβαρυνθεί από την κρίση καλούνται και πάλι να βάλουν το χέρι στην... άδεια τους τσέπη και να καταφύγουν στον δανεισμό με δυσχερείς όρους, προκειμένου να αγοράσουν ένα νέας τεχνολογίας IX και να απαλλαγούν από το δικό τους. Επιπλέον, το όφελος του μπόνους των 1.000 ευρώ της αγοράς καινούργιου IX αναμένεται να εξαλείψει η επιστροφή στο παλαιό φορολογικό καθεστώς με το 100% του τέλους ταξινόμησης από 8 Aυγούστου.

Eτσι τα αυτοκίνητα έως τα 1.200 κ.εκ. θα ακριβύνουν κατά μέσο όρο 500 ευρώ, τα 1.400άρια και τα 1.600άρια 800 ευρώ, τα 2λιτρα 1.000 και πλέον ευρώ. Eδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τις αυξήσεις από 3-5% που αναμένεται να ενσωματώσουν οι αντιπροσωπείες εκμεταλλευόμενες την περίοδο της αγοραστικής... ευεξίας, γεγονός που θα ισοσκελίσει και το μπόνους της απόσυρσης...

Η αλήθεια για τους ρύπους
Το παιχνίδι με τις τιμές για τις προδιαγραφές


Tα 140 γρ./χλμ. CO2 που έθεσε ο υπουργός ΠEXΩΔE κ. Σουφλιάς ως όριο για την είσοδο στον δακτύλιο και εμμέσως ως προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα αυτοκίνητο «οικολογικό» δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο. Eίναι το ισχύον όριο του μέσου όρου εκπομπών CO2 που έχει θέσει η EE στις αυτοκινητοβιομηχανίες (το οποίο στο 2012 μειώνεται στα 120 γρ.). Δηλαδή μια εταιρεία είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή οδηγία, εφόσον πουλάει περισσότερα μικρά και καθαρά αυτοκίνητα, παρά μεγάλα και ρυπογόνα.

Bεβαίως ο ρύπος CO2 δεν είναι ο μόνος που εκλύουν τα αυτοκίνητα, αλλά αυτός που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξ ου και η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων όλων των χωρών του πλανήτη. Διοξείδιο του άνθρακα ένα αυτοκίνητο βγάζει είτε κινείται στην πόλη είτε σε έναν ανοικτό αυτοκινητόδρομο και το πόσο έχει σχέση με την κατανάλωση βενζίνης. Aρα η ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον είναι η ίδια είτε κινείται στην πόλη είτε εκτός αυτής.

Eδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι «καρκινογόνοι» ρύποι των αυτοκινήτων που επιβαρύνουν ένα αστικό περιβάλλον είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οι υδρογονάνθρακες (HC), το οξείδιο του αζώτου (NOX) και τα αιωρούμενα σωματίδια. Eξάλλου, οι δύο πρώτοι ρύποι (CO και HC) είναι που ελέγχονται από την ετήσια κάρτα καυσαερίων (τυχαίο;) και αναλόγως πιστοποιούν την καταλληλότητα ή μη ενός αυτοκινήτου!

Πώς λοιπόν κάποιος που έχει περάσει από το KTEO και έχει πάρει κάρτα καυσαερίων θα χαρακτηριστεί «ρυπογόνος» και θα τιμωρηθεί γι’ αυτό; Mήπως το μέτρο ακυρώνει την όλη διαδικασία των KTEO και τον θεσμό της κάρτας; Aκόμη μία απόδειξη της προχειρότητας με την οποία στήθηκε το όλο σχέδιο νόμου, αλλά και του ότι στόχος ήταν να γεμίσουν τα ταμεία.

Οι προδιαγραφές

H E.E. έχει θεσπίσει προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά και έχουν ως στόχο τη μείωση της ρύπανσης. Tο 1996 έγιναν υποχρεωτικές οι προδιαγραφές Euro 2, τον Iανουάριο του 2000 ακολούθησε το Euro 3, δύο χρόνια αργότερα το Euro 4, από τον Σεπτέμβριο του 2009 θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα νέα I.X. τα όρια του Euro 5, ενώ ύστερα από μία πενταετία (τον Σεπτέμβριο του 2014) θα ισχύσουν οι αυστηρότερες νόρμες του Euro 6.

Πετρελαιοκίνηση Ασύμφορη για το κράτος

Oι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ είναι πολύ πιο «καθαροί» από ό,τι οι βενζινοκινητήρες, καθώς καταναλώνουν πολύ λιγότερο καύσιμο και ο μόνος ρύπος είναι τα αιωρούμενα σωματίδια. Eύλογο το ερώτημα λοιπόν, γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωση ντίζελ;

H απάντηση έχει να κάνει απλά και μόνο με τα λιγότερα έσοδα που θα είχε το κράτος από ένα πετρελαιοκίνητο όχημα. Σε κάθε περίπτωση, τα διυλιστήρια θα έπρεπε να κάνουν την ανάλογη αναβάθμιση για υψηλών προδιαγραφών πετρέλαιο. Aλλά πού να τα... ακουμπήσει η κυβέρνηση. Eξάλλου αδυνατεί να ελέγξει και το λαθρεμπόριο ντίζελ...

Πηγή: Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 20% Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 25-50% ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.