Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Άμεσος ο κίνδυνος για τα δελφίνια του Ιονίου

Μέτρα για την προστασία του κοινού δελφινιού της Μεσογείου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Whale and Dolphin Conservation Society, WWF Ελλάς κ.α). Αιτία, τα άκρως απογοητευτικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι στο Ιόνιο, ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος, τα 150 κοινά δελφίνια που υπήρχαν μειώθηκαν μόλις σε 15 τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η υπεραλίευση, κυρίως από γριγρί, αποτελεί την κύρια αιτία για την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και τη δραματική μείωση των δελφινιών. Το γεγονός δεν είναι δυνατό να αποδοθεί στη μετανάστευση ή στη μετακίνησή τους- το συγκεκριμένο είδος δεν εντοπίζεται αλλού .
Το βραχύρυγχο κοινό δελφίνι ωστόσο...

αποτελούσε το πιο κοινό είδος κητώδους στην Μεσόγειο. Στη διάρκεια των τελευταίων 30-40 ετών ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.

Η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πλέον είναι μια από τις ελάχιστες στη Μεσόγειο όπου συχνάζουν τα κοινά δελφίνια, ενώ λίγα ακόμη εντοπίζονται στον Κορινθιακό κόλπο.

Στην έκκληση τους οι οργανώσεις προτείνουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 1967/2006 για την πάταξη της παράνομης αλιείας: χρονικούς περιορισμούς στην αλιεία με γρι γρι και μηχανότρατα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας, απαγόρευση πλήρως της βιντζότρατας έως τις 31/5/2010, και υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών για όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας.

Η λήψη των διαχειριστικών μέτρων για την αλιεία και η χρηματοδότηση τους είναι δυνατή στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Η περιοχή που φιλοξενεί ακόμη την απειλούμενη μεσογειακή φώκια, τη θαλάσσια χελώνα καρέτα -καρέτα και αποτελεί περιοχή συγκέντρωσης γόνου μπακαλιάρου, έχει επίσης αναγνωριστεί ως περιοχή υψηλής σημασίας από το Σύμφωνο Προστασίας του μεσογειακού κοινού δελφινιού ACCOBAMS.

H άμεση λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας.

Σέβη Τσαμπουνάρη

Πηγή: www.blue-planet.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.