Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένας τομέας όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για απάτη και διαφθορά, όπως διαπιστώνει σχετική έκθεση της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (FATF).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τομέας του αθλητισμού αντιστοιχεί στο 0,5 με 3,7% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. Τα χρήματα είναι πολλά, και για αυτό το λόγο ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σημειώνει η έκθεση.

Εξετάζεται το ποδόσφαιρο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του: πολλά λεφτά από .......

τηλεοπτικά δικαιώματα και εταιρικές χορηγίες, παγκοσμιοποίηση της αγοράς παιχτών, είναι το πιο δημοφιλές σπορ σε πολλές χώρες ενώ πολλές φορές υπάρχει διασυνοριακή διακίνηση χρημάτων, η οποία μπορεί να είναι έξω από τον έλεγχο των αρχών.
Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου τα οποία μπορεί να το καταστήσουν ευάλωτο σε παράνομες ενέργειες, και πιο συγκεκριμένα στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- Είναι εύκολο να εισέλθει κάποιος στη συγκεκριμένη αγορά
- Υπάρχουν περίπλοκα δίκτυα παραγόντων και εμπλεκομένων
- Πολλές φορές οι διοικήσεις δε δείχνουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό
- Διαφοροποίηση νομικών δομών
- Οι τιμές των παιχτών είναι, πολλές φορές, μη λογικές και δύσκολο να ελεγχθούν.

Ίσως όμως η πιο χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα είναι αυτό που η έκθεση ονομάζει “μη υλικές ανταμοιβές”. Πολλές φορές, οι εγκληματίες αναζητούν την αναγνώριση έξω από τον υπόκοσμο και το ποδόσφαιρο μπορεί να τους αποδώσει αυτό το κύρος, καθώς οι οπαδοί της ομάδας που θα χρηματοδοτήσει δύσκολα θα αναρωτηθούν από που προήλθαν τα χρήματα.
Η έκθεση αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Μεξικό. Ο Χ., ζούσε σε μια μικρή πόλη και είχε μικρή οικονομική επιφάνεια. Μετακόμισε, και μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε όντας πλούσιος. Αγόρασε μια μικρή ομάδα της τρίτης κατηγορίας η οποία είχε την έδρα της σε μια μεγάλη πόλη και τη μετέφερε σε μια μικρή πόλη 30,000 κατοίκων. Το μπάτζετ που διέθεσε ήταν πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ενώ οι εταιρείες που διαφημίζονταν είχαν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα. Έτσι, η “αξία” της ομάδας ανέβαινε, ενώ αυτές η εταιρείες κατοχυρώνονταν ως προβεβλημένοι επιχειρηματίες και αξιοσέβαστοι παράγοντες του αθλητισμού.
Λίγο καιρό μετά, ο Χ. συνελήφθη ως ο εγκέφαλος μεγάλου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει την Ιταλία, και τις έρευνες που διεξήχθησαν το 2006, όπου προσπάθειες για την αγορά μεγάλης ομάδας υπέκρυπταν παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της ομάδας προέρχονταν από μια εγκληματική οργάνωση της Κεντρικής Ιταλίας. Έτσι, η αγορά τελικά ματαιώθηκε.

Capital



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.