Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ελληνικές ατασθαλίες στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα στην πλαστογράφηση εγγράφων της ΕΕ και στην κατάχρηση χρημάτων που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αφοπλιστικά εμφανίζονται τα ευρήματα σχετικής ευρωπαϊκής έρευνας.
Σύμφωνα με την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), 585 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών βρίσκονται υπό διερεύνηση, οι 438 εκ των οποίων αφορούν πόρους του ελληνικού Δημοσίου και ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ...

άλλες 147 εμπλέκουν ευρωπαϊκό χρήμα που προσεγγίζει τα 29 εκατ. ευρώ.
Ιδιαιτέρως θίγονται τα προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, τα προγράμματα Γεωργίας και το Ταμείο Συνοχής, όπου οι ελληνικές ατασθαλίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει συνολικές ζημίες ύψους περί των 29 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, επίσης, με την OLAF, η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια στις πλαστογραφήσεις εγγράφων.

Η έκθεση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σχετική πρόοδο, καθώς ο δείκτης συμμόρφωσης της χώρας μας με τα κριτήρια ανταπόκρισης προς τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΕ έχει αυξηθεί από το 73% στο 86%. Ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται να καθυστερεί ιδιαιτέρως στον εντοπισμό των οικονομικών ατασθαλιών που βρέθηκαν στα ταμεία Γεωργικής Ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρημάτων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν το 4% του κοινοτικού χρήματος που εισέρρευσε στη χώρα μας την περασμένη χρονιά.

Ιδιαίτερη καθυστέρηση υπάρχει από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία και στη συμμόρφωση με τους κανόνες έγκαιρης ενημέρωσης των «κεντρικών» στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα αλιείας της ΕΕ.
tvxs




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.