Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Καταργήθηκε οδηγία της ΕΕ, για αγγούρια και πράσα

Εφεξής, τα αγγούρια, που πωλούνται στις αγορές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέπεται να είναι όσο κυρτά τα διαμορφώνει η μητέρα φύση, ή ο παραγωγός τους. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), από χθες αποσύρθηκε μια Οδηγία της EE, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ πριν από περίπου 20 χρόνια και όριζε ακριβώς την κύρτωση τους. Παράλληλα, όμως, αλλάζουν οι προδιαγραφές και για άλλα φρούτα και λαχανικά.Ο λόγος για την Οδηγία 1677/88/ΕΟΚ, που ήταν άγνωστη στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων και η οποία - για παράδειγμα - ορίζει, μεταξύ άλλων, πως τα αγγούρια ανώτερης ποιότητας θα πρέπει...
να έχουν μια καλή φόρμα και να είναι ίσια. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ορίζεται ότι η κύρτωση θα πρέπει να είναι το πολύ 10 χιλιοστά σ’ ένα αγγούρι μήκους δέκα εκατοστών.

Αλλά και για τα πράσα η περιβόητη Οδηγία όριζε σαφείς προδιαγραφές. Είναι χαρακτηριστικό πως ανέφερε ότι το ένα τρίτο του συνολικού τους μήκους θα πρέπει να είναι χρώματος από άσπρο μέχρι ασπροπράσινο. Για τα πρώιμα πράσα, μάλιστα, προέβλεπε ότι το πράσινο ή το ασπροπράσινο τμήμα θα είναι τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού μήκους.

Λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα σκουπίδια

Κι όμως, τέτοιου είδους προδιαγραφές ίσχυαν για μια σειρά φρούτων και λαχανικών - συνολικά 26 - επί σχεδόν είκοσι χρόνια! Βέβαια, από σήμερα τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλέον ελεύθερα να μεγαλώνουν όπως... θέλουν και κανείς δε θα τα εμποδίζει να πωλούνται στις λαϊκές, τα μανάβικα αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Έξάλλου, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η διαγραφή των συγκεκριμένων Οδηγιών είναι κι ένας τρόπος να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίχαελ Μαν, ανακοινώνοντας χθες την κατάργηση της Οδηγίας, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μια μέρα που φέρνει μια καλή είδηση. Η 1η Ιουλίου είναι μια ημέρα από την οποία και στο εξής μπορείτε να αγοράζετε κακοσχηματισμένα καρότα και κυρτά αγγούρια. Δεν πρέπει να τα ρυθμίζουμε όλα αυτά σε επίπεδο ΕΕ. Κι αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερα σκουπίδια και είναι καλύτερα και για τους αγρότες, διότι μπορούν να πωλούν όλα τους τα προϊόντα».

Όμως, γιατί υπήρχαν μέχρι σήμερα όλες αυτές οι Οδηγίες και γιατί ίσχυσαν επί τόσα χρόνια; Σύμφωνα με τη «ΝΒ», ήταν κυρίως οι ενώσεις των εμπόρων, που επέμεναν πως εάν - για παράδειγμα - τα αγγούρια είναι ίσια, τότε μπορούν να συσκευασθούν πιο εύκολα. Έτσι, μεγάλες χώρες που παρήγαγαν αυτά τα προϊόντα, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, ήταν αντίθετες με την κατάργηση τους. Πέτυχαν, μάλιστα, να τις διατηρήσουν και για μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως τις ντομάτες, τα μήλα ή τα εσπεριδοειδή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.