Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Στα 730 τα κρούσματα νέας γρίπης στην Ελλάδα

Στα 730 περίπου ανέρχονται τα κρούσματα νέας γρίπης Α Η1Ν1 στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2009. Ο ανεπίσημος αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού υπάρχουν πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία και δεν καταμετρούνται. Σε Αττική και Κρήτη ο μεγαλύτερος αριθμός των περιπτώσεων. Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κ, Πάνος Ευσταθίου ανέφερε ότι τα κύρια συμπτώματα της νέα γρίπης (χοίρων) είναι ο πυρετός άνω των 40 που παραμένει για 1-2 ημέρες, οι έντονες μυαλγίες (πόνοι σε μύες – οστά) καθώς και έντονα συμπτώματα σε σχέση με την εποχιακή – κοινή γρίπη.

Εντωμεταξύ, σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης, που παρουσίασαν ιογενή πνευμονία.
Πρόκειται για έναν 42χρονο Βορειοηπειρώτη, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό ........

Νοσοκομείο του Ηρακλείου και μία 16χρονη Βρετανίδα τουρίστρια, που μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και του 35χρονου, του πρώτου σοβαρού κρούσματος που εμφανίστηκε στο Ηράκλειο την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτά τα κρούσματα πνευμονίας θεωρούνται αναμενόμενα για τους επιστήμονες και όπως υποστηρίζουν θα αυξηθούν κατά την φθινοπωρινή περίοδο. Και αυτό είναι που προβληματίζει τους γιατρούς. Αφού η καρδιά των νοσοκομείων που είναι οι εντατικές μονάδες θα κληθούν να ανταποκριθούν στα βαριά περιστατικά. Η κατάσταση είναι ήδη τραγική, λένε οι γιατροί των εντατικών μονάδων των νοσοκομείων.

Στη Βρετανία οι αρχές με οδηγία τους προς τις διευθύνσεις βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων συνιστούν να αποφεύγεται η κοινή χρήση λούτρινων παιχνιδιών, μολυβιών και πνευστών μουσικών οργάνων από παιδιά ενώ παράλληλα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες, εφόσον μεγάλο τμήμα του προσωπικού τους μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης.

Κόντρα Αβραμόπουλου - ΠΑΣΟΚ
Τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της γρίπης, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής έπειτα από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Όπως τόνισε έχει διατομεακό χαρακτήρα και περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας και τη συνέχιση της οικονομικής ζωής του τόπου.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν σε εφημερίες ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι οι οποίοι θα κάνουν μόνο διάγνωση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντησή του και με τους φαρμακοποιούς για να ενταχτούν και αυτοί στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Παράλληλα κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους, οι οποίοι τον οδηγούν, όπως είπε, σε ολισθηρό δρόμο.

"Ο αρχηγός σας είχε αμφισβητήσει και την διεθνή οικονομική κρίση την οποία ανακάλυψε αργά μετά από τρεις μήνες. Το ίδιο κάνει τώρα με την γρίπη. Το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Καταβάλλεται μια εθνική, συντονισμένη, προσπάθεια. Υπάρχει πολύ καλή και συνεχής συνεργασία κράτους- επιστημονικών φορέων και κομμάτων. Σταματήστε, λοιπόν, να σπέρνετε την ανησυχία, τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας. Αυτή η κυβέρνηση ενήργησε έγκαιρα, έγκυρα και άμεσα και διασφαλίζοντας τα σύνορα μας. Γι' αυτό λάβαμε και τα εύσημα της παγκόσμιας κοινότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων γνωρίζουν ότι οι χειρισμοί, από την πρώτη στιγμή ήταν σωστοί και για αυτό εμπεδώσαμε κλίμα ασφάλειας", δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει ξεσπάσει με τον ιό της νέας γρίπης και για έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και τόνισε την ανάγκη ενιαίου κέντρου πληροφόρησης.

Επίσης πρότειναν να οργανωθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμα και στα πανεπιστημιακά, μονάδες ελέγχου, ώστε να γίνονται γρήγορα οι εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις.

Ο Μ. Σκουλάκης κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο ότι τον ενδιαφέρουν μόνο οι καλές δημόσιες σχέσεις και ότι δεν έχει αντιληφθεί σε τι δύσκολη θέση βρίσκονται οι γιατροί, λόγω έλλειψης συντονισμού, η δε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ, έκανε λόγο για άγνοια και σύγχυση που υπάρχει, ιδιαίτερα στη περιφέρεια.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί με τη θεωρία να αντιμετωπιστεί η πανδημία του ιού της γρίπης από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αγκομαχά κάτω από τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι επισημάνσεις της εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Δήμητρας Αράπογλου, η οποία τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης και πολιτείας και επιστημονικών φορέων

Να περιληφθούν στις πρώτες κατηγορίες πληθυσμού που θα εμβολιασθούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς και αριθμός υπαλλήλων του ΥΜΕ που συμμετέχουν στις εξεταστικές επιτροπές αξιολόγησης των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων ζητά ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, με επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα στον υπουργό Υγείας.

Πηγή: Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.