Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αβραμόπουλος: Η χώρα σε φάση πανδημίας 6α

«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α..» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέματα την πορεία της νέας γρίπης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως δήλωσε ο υπουργός είναι πιθανό το σενάριο να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού από τη νέα γρίπη σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα. Αν μάλιστα ο ιός αλλάξει συμπεριφορά και γίνει πιο επιθετικός, ενδέχεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού ενώ δεν μπορεί...

να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θανάτου από τη νέα γρίπη ακόμα και στη χώρα μας. «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 – 15 μήνες με ανώτατη διάρκεια τους 24 μήνες. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπου εφαρμόστηκε. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση, εάν παρατηρηθούν πιο ηχηρά συμπτώματα από τη νέα γρίπη.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έφτασαν τα 201. Το 78% αυτών είναι ταξιδιώτες ενώ τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης του ιού (στην κοινότητα). Επίσης οι ειδικοί παρατηρούν μικροεπιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων.

Ό, τι αφορά στον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και τον Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Το ζήτημα είναι τα εμβόλια να πάρουν έγκαιρα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ΥΥΚΑ είναι σε συνεργασία με τις νομαρχίες όλης της χώρας και οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε ειδικούς χώρους χωρίς πανικό και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέας γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος τα παιδιά και οι μαθητές ηλικίας από 1 έτους έως 18 χρόνων.

Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών. Η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε μέτρα υγιεινής, προκειμένου να προφυλαχτούμε (κατά το δυνατόν) από τον ιό Η1Ν1.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.