Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 60 ετών βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα χρέη των Ταμείων, καθιστώντας προβληματική την καταβολή του εφάπαξ και των συντάξεων, αφού τους «λείπουν» περίπου 5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ταμεία, . Ενα χρόνο μετά την ενοποίηση, που μεταξύ άλλων στόχευε -βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών- στην εξυγίανση των οικονομικών των Ταμείων, ο πρόεδρος του Ομοσπονδίας Γ.Κουτρουμάνης δηλώνει ότι «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια που ...

το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, το χρέος του Δημοσίου προς τα ταμεία θα φτάσει εφέτος τα 12,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ το 2003), ενώ η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιουσία των Ταμείων αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25%.

Αναφορικά δε με το κρίσιμο θέμα της καταβολής των συντάξεων, μόνο τα 5 μεγαλύτερα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΝΑΤ -στα οποία είναι ασφαλισμένο το 93% του ελληνικού πληθυσμού- έχουν ήδη εξαντλήσει τα χρήματα που έχουν πάρει από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα χρειαστούν φέτος επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες σε συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.
Analitis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.