Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Προεκλογικά τσεκ σε 50.000 επαγγελματίες

Μετρητά μοιράζει το υπουργείο Οικονομικών σε 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, οδοντιάτρους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, οικονομολόγους- συμβούλους και μηχανικούς) με τη μορφή επιδότησης για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση με έντονο προεκλογικό άρωμα καθώς, εκτός των άλλων, τα χρήματα θα δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος της αξίας και των δικαιολογητικών της επένδυσης θυμίζοντας σε πολλά τα γνωστά «τριχίλιαρα» που μοιράζονταν από την κυβέρνηση ως ενίσχυση σε πυρόπληκτους κατά την προεκλογική περίοδο του 2007.

Ενδεικτικό της βιασύνης του υπουργείου είναι ότι .........

οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Ίντερνετ και τα χρήματα θα καταβάλλονται με διαδικασίες εξπρές.
Θα ελέγχεται μόνον αν ο ελεύθερος έχει έγκυρο ΑΦΜ, αν είναι φορολογικά ενήμερος, και αν έχει δηλώσει εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου. Η προϋπόθεση του ελάχιστου εισοδήματος δεν ισχύει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως πέντε ετών.

Έως και το 80% της δαπάνης
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, προβλέπει ότι η επιδότηση ανάλογα με την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών θα κυμαίνεται από 3.000 έως και 20.000 ευρώ και θα καλύπτει έως και το 80% της δαπάνης για την αγορά εξοπλισμού. Ειδικότερα, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει:

● Την παροχή της ενίσχυσης σε ιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και οικονομολόγους- συμβούλους. Δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ενεργοί, έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η συνολική δαπάνη για το πρόγραμμα με εθνική και κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά του εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών από την έγκριση της σχετικής δαπάνης.

●Την επιχορήγηση για αγορά εξοπλισμού πληροφορικής (ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περιφερειακά), ειδικό λογισμικό (software), εξειδικευμένο εξοπλισμό για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών (π.χ. ιατρικά μηχανήματα για ιατρούς, σχεδιαστικά μηχανήματα για μηχανικούς κ.λπ.).
● Το ποσοστό της επιχορήγησης για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή σε όσους έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2004 έως 31/12/2008 ανέρχεται στο 80% της δαπάνης, ενώ για όσους έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν από το 2004 το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται με 50%.

Διαδικασία εξπρές

Η υποβολή των αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www. ependyseis.gr, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στις οποίες επιθυμεί να προβεί.

Ο έλεγχος για το αν έχει πραγματοποιηθεί η αγορά του εξοπλισμού και αν το ποσό του δαπανήθηκε είναι αυτό που είχε δηλώσει ο επαγγελματίας, θα ελέγχεται εκ των υστέρων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Άστοχες ενισχύσεις

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι «την κρίσιμη αυτή για τη χώρα περίοδο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς καμιά σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ενώ η αγορά έχει παγώσει και χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βλέπουν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται, η κυβέρνηση αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την εισοδηματική ενίσχυση ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού».

Τα κριτήρια για την επιδότηση

ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για την καταβολή της επιδότησης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διαθέτουν έγκυρο ΑΦΜ, ενεργό και ενταγμένο σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας της Εφορίας, να έχουν κάνει πρώτη έναρξη επιτηδεύματος πριν από την 1/1/2009, και να διαθέτουν φορολογική ενημερότητα. Παράλληλα, εφόσον ασκούν το επάγγελμά τους για περισσότερα από 5 χρόνια, θα πρέπει να εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο για τα τελευταία δύο έτη.

Για παράδειγμα, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένας δικηγόρος που εργάζεται στην Αττική, θα πρέπει να έχει δηλώσει τα τελευταία δύο έτη ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 25.000 ευρώ ανά έτος, ενώ ένας ιατρός ή οδοντίατρος θα πρέπει να έχει δηλώσει τα τελευταία δύο έτη ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 35.000 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο δεν ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που κατοικούν και ασκούν το επάγγελμά τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων και τους ανάπηρους.

ImageHost.org

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.