Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Σαφάρι ΣΔΟΕ με φοροπρόστιμα σε 4 ημέρες

Σαρωτικούς ελέγχους-εξπρές με ένστολους ελεγκτές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).
Το νέο σχέδιο ελέγχων που έχει καταρτίσει η ΥΠΕΕ και το οποίο στοχεύει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων για την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας ρεκόρ του προϋπολογισμού προβλέπει ότι από τη διενέργεια του φορολογικού...

ελέγχου έως και την επιβολή των προστίμων για τις φορολογικές φορολογικές παραβάσεις που θα διαπιστώνονται δεν θα μεσολαβούν περισσότερες από τέσσερις ημέρες.
Επιπλέον, το σχέδιο το οποίο θα αρχίσει σταδιακά να ξεδιπλώνεται από τις επόμενες εβδομάδες προβλέπει την παρουσία ελεγκτών της υπηρεσίας με στολή σε εμφανή σημεία των εμπορικών κέντρων των πόλεων, «μυστικούς» ελέγχους όπου οι ελεγκτές θα επισκέπτονται ως πελάτες τις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν αν εκδίδουν αποδείξεις, αιφνιδιαστικούς ελέγχους διάρκειας μιας ημέρας από πολλαπλά ελεγκτικά συνεργεία σε μια περιοχή, όπως για παράδειγμα σε ένα νησί.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει:

● τη διενέργεια των λεγόμενων «προσωρινών ελέγχων» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με την επιβολή προστίμων με διαδικασία εξπρές. Οι ελεγκτές θα εισέρχονται στην επιχείρηση και θα παραμένουν για μία ημέρα συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο. Στη συνέχεια θα επιστρέφουν στα γραφεία της ΥΠΕΕ όπου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος taxis θα κάνουν μία σειρά από επαληθεύσεις και ελέγχους (απόδοση ΦΠΑ, έκδοση τιμολογίων κ.λπ). Θα συντάσσεται την ίδια ημέρα έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου και θα αποστέλλεται στην Εφορία όπου υπάγεται ο φορολογούμενος. Η Εφορία θα υποχρεώνεται εντός 48 ωρών από τη λήψη της έκθεσης να επιβάλλει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και να τα κοινοποιεί στον ελεγχόμενο. Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη της ΥΠΕΕ από τη διενέργεια του ελέγχου έως και τη βεβαίωση των προστίμων δεν θα μεσολαβούν περισσότερα από τέσσερα εικοσιτετράωρα. Αυτό έχει επιλεγεί καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί από την ΥΠΕΕ καθυστερούν να ολοκληρωθούν και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα από τις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Επίσης, τα στελέχη της ΥΠΕΕ τονίζουν ότι οι παραπάνω προσωρινοί έλεγχοι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί όσον αφορά τη «φορολογική συμμόρφωση» των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, σε σχέση με τους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα από τη διαπίστωση της παράβασης έως και την επιβολή των προστίμων να περνούν ακόμη και μήνες ή χρόνια.

● τη δημιουργία κλίματος «φορολογικής συμμόρφωσης» στην αγορά μέσω της παρουσίας ένστολων ελεγκτών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας, όταν εμφανίζεται ένα ελεγκτικό συνεργείο σε μια περιοχή τότε «η αξία των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων- όπως είναι οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και τα τιμολόγια- αυξάνεται έως και κατά 100%». Για τον λόγο αυτόν ειδικά συνεργεία της ΥΠΕΕ θα εμφανίζονται σε εμπορικά κέντρα των πόλεων (π.χ. Ερμού, εμπορικό κέντρο Γλυφάδας κ.λπ.). Στα συνεργεία αυτά ελεγκτές θα φορούν ειδικά γιλέκα που φέρουν το όνομα και τα χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

● τη διενέργεια των λεγόμενων «μυστικών» ελέγχων. Ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα επισκέπτονται μια επιχείρηση (π.χ. μια καφετέρια) ως απλοί πελάτες. Αρχικά, όπως λέει στέλεχος της ΥΠΕΕ, «θα κάνουν μια βόλτα στα τραπέζια για να δουν αν έχουν εκδοθεί αποδείξεις για τα ποτά που έχουν σερβιριστεί. Στη συνέχεια θα κάθονται οι ίδιοι σε ένα τραπέζι και θα παραγγέλλουν για να δουν αν θα τους δοθεί απόδειξη». Όταν θα διαπιστώνουν παραβάσεις, θα «αποκαλύπτονται» και θα προχωρούν σε σύνταξη έκθεσης ελέγχου.

● τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων διάρκειας μιας ημέρας από πολλαπλά ελεγκτικά συνεργεία σε μια περιοχή. Για παράδειγμα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΥΠΕΕ που θα προίσταται σε πέντε ελεγκτικά συνεργεία θα επισκέπτεται αιφνιδιαστικά ένα νησί και θα διενεργεί ελέγχους κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής.

● την παροχή της δυνατότητας στις περιφερειακές διευθύνσεις να διενεργούν ελέγχους σε περιοχές εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας. Εντός των ημερών πρόκειται να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση που θα «λύνει τα χέρια» της ηγεσίας της ΥΠΕΕ για να μπορεί «να στείλει ελεγκτικό συνεργείο της Αχαΐας να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά ελέγχους στην Αττική και αντίστροφα». Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως σημειώνουν στελέχη της υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κρούσματα διαφθοράς αλλά και να είναι αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι.

Η Εφορία θα υποχρεώνεται εντός 48 ωρών από τη λήψη της έκθεσης να επιβάλλει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και να τα κοινοποιήσει στον ελεγχόμενο


Όλοι οι εφοριακοί στον δρόμο

Κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία του επίμαχου σχεδίου θεωρεί η ΥΠΕΕ το να βγουν για ελέγχους όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεγκτές. Όπως σημειώνουν στελέχη της υπηρεσίας, μεγάλος αριθμός του προσωπικού ασχολείται με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προκειμένου να απελευθερωθούν και να «βγουν για έλεγχο» έχει αρχίσει ταχεία διαδικασία κλεισίματος παλαιών υποθέσεων που εκκρεμούν, στα συρτάρια της υπηρεσίας, απασχολώντας τους ελεγκτές. Να σημειωθεί ότι στην κατάρτιση του ελεγκτικού σχεδίου έχουν συμμετάσχει και στελέχη της υπηρεσίας με εμπειρία πολλών ετών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον χειρισμό ειδικών υποθέσεων.
ΤΑ ΝΕΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.