Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Μειώνεται σε 4 μήνες ο χρόνος απασχόλησης ασφαλισμένων ΟΓΑ στις βιομηχανίες μεταποίησης προϊόντων

Νομοθετική ρύθμιση, που θα περιορίζει τη δυνατότητα απασχόλησης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, σε βιομηχανίες μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων, από έξι σε τέσσερις μήνες, προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, «επειδή ...

οι εποχικά απασχολούμενοι εργαζόμενοι ασφάλισης ΟΓΑ, βρίσκονταν σε προνομιακή θέση, έναντι άλλων εργαζομένων και, δεδομένου ότι θα προτιμούνται από τις επιχειρήσεις αυτές, λόγω της μη υποχρεωτικής ασφάλισής τους στο ΙΚΑ (αφού ούτως ή άλλως είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ), το υπουργείο Απασχόλησης προωθεί διάταξη, που θα περιορίζει το χρονικό διάστημα της εποχικής τους απασχόλησης από τους έξι στους τέσσερις μήνες. Επίσης, επανέρχονται οι περιορισμοί που αφορούν το συνολικό αριθμό των ατόμων, που απασχολεί η επιχείρηση, έως 30 - και τον αριθμό των εποχικών υπαλλήλων, έως 15».

«Όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει ως τώρα, στρέφονται προς την κατεύθυνση στήριξης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και την προσπάθεια δημιουργίας εκείνων των συνθηκών, που θα επιτρέψουν στους εργοδότες να τους επιλέξουν να εργαστούν εποχικά, προκειμένου να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν το εισόδημά τους», ανέφερε ο κος Κοντογιάννης και συμπλήρωσε: «Ο περιορισμός των τεσσάρων μηνών, που τίθεται στη νέα διάταξη, αφενός διευκολύνει την πρόσληψη ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (καθώς για το παραπάνω διάστημα δεν προβλέπεται η καταβολή εισφορών προς το ΙΚΑ) και αφετέρου προστατεύει τα δικαιώματα των συγκεκριμένων ασφαλισμένων».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως με εγκύκλιό της (κατόπιν και αντίστοιχου νομοθετήματος του ΠΑΣΟΚ), είχε επεκτείνει το χρόνο ασφάλισης των συγκεκριμένων εργαζομένων στον ΟΓΑ, από τους τέσσερις στους έξι μήνες, «αφαιρώντας από τα ταμεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 40 εκ. ευρώ και οδηγώντας σκληρά εργαζόμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, σε συντάξεις πείνας, να μην μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας, να μην παίρνουν αναρρωτικές άδειες, όπως και μια σειρά από άλλα ευεργετήματα που έχει το ΙΚΑ, αλλά δυστυχώς δεν έχει ο ΟΓΑ. Αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις να παίρνουν μόνον ασφαλισμένους του ΟΓΑ, οι οποίοι πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ αυτοί οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες».

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να γνωρίζετε ότι το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να διορθώσει εκ νέου, τυχόν αδικίες εις βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων», διαβεβαίωσε ο κ. Γ. Κοντογιάννης.
ΠΑΣΕΓΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.