Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ακρίβεια έως... 4.067% από το χωράφι στο ράφι

Ακριβότερα μέχρι 4.067% (!!) αγοράζουν οι καταναλωτές τα τρόφιμα σε σχέση με τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί και οι οποίες έχουν υποστεί καθίζηση σε σχέση με πέρυσι: οι αγρότες εισπράττουν τιμές μειωμένες έως και 40,60% σε σχέση με το 2008. Η πρωτοφανής αυτή κερδοσκοπία γίνεται πλέον εξοργιστική, αν ληφθεί υπ όψη το γεγονός ότι και οι διεθνείς τιμές τροφίμων έχουν μειωθεί έως 52% τον...
φετινό Ιούνιο σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες του περσινού Ιουνίου.
Αποκαλυπτήρια στο παιχνίδι κερδοσκοπίας των μεσαζόντων που εξελίσσεται στον χώρο των τροφίμων με θύματα τους καταναλωτές και πλέον τώρα και τους παραγωγούς πρώτων υλών, έκανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επί της Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Στην Ελλάδα είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης την τελευταία διετία οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση ακρίβειας στο ράφι, εκτροχιάζοντας στην κυριολεξία τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εχουμε άλλωστε αναφερθεί επανειλημμένα στο ζήτημα αυτό.

Συνθλίβονται, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, παραγωγοί και καταναλωτές και οι ενδιάμεσοι (μεσάζοντες) κάνουν πάρτι κυριολεκτικά με αποτέλεσμα:

Η Eurostat και ο ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα ως την 4η ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο καλάθι τροφίμων. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης είναι αμείλικτα:

Αγρότες: στο μαλακό σιτάρι πέρυσι με φέτος, Ιούλιος δηλαδή του 08 σε σχέση με τον Ιούλιο του 09, έχουμε μια μείωση της τάξεως του 33%, δηλαδή πωλούν οι παραγωγοί το μαλακό σιτάρι 33% φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Στο σκληρό σιτάρι μείωση 13%. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 40% μείωση στην τιμή παραγωγού. Στο κριθάρι 47% μείωση, στο κρέας 13% μείωση, στο αγελαδινό γάλα 23% μείωση, στο ρύζι 29%. Αυτές οι μεγάλες μειώσεις παρατηρούνται στις τιμές παραγωγού.

Καταναλωτές: Η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτού είναι 567% στο χωριάτικο ψωμί, 185% στο γάλα, 4.067% στο ψωμί τοστ, 931,6% στα μακαρόνια, 258% στους χυμούς, 195% στο παρθένο ελαιόλαδο.

Στα δημητριακά τα οποία εξαρτώνται από το σιτάρι και παρασκευάσματα έχουμε αύξηση 1,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην τιμή παραγωγού έχουν, όπως σας είπα, 33% και 13% μείωση. Στα κρέατα έχουμε 2,3% αύξηση, ενώ έχουμε μείωση 13% στην τιμή παραγωγού. Στα γαλακτοκομικά έχουμε μείωση 3,7%, ενώ η μείωση στον παραγωγό είναι 23%. Στο ελαιόλαδο έχουμε αύξηση 13,6%, ενώ στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή παραγωγού υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 40%, δηλαδή περίπου η μισή τιμή από πέρυσι.

Χάρης Αναγνωστόπουλος - Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.