Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ακίνητα: Με «καπέλο» έως και 40% το ΕΤΑΚ για το 2009

«Φουσκωμένος» έως και 40% θα είναι ο «λογαριασμός» του φόρου ακινήτων για το 2009 που θα λάβουν το φθινόπωρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το διάστημα αυτό, είτε καταβάλλουν το ΕΤΑΚ του 2008 είτε διορθώνουν λάθη και παραλείψεις στο έντυπο Ε9 των ετών 2005-2008 για να γίνει η εκκαθάριση του φόρου.

Υπολογίζεται ότι από τα 3,8 εκατ. Έλληνες φορολογούμενους που έχουν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) σε ακίνητα, περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν τελικά φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Μάλιστα, φέτος και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν δυο φορές ΕΤΑΚ, μια για το 2008 και μια για το 2009 λόγω του αλαλούμ που προέκυψε με το Ε9 και τα προβλήματα που δημιούργησε η προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου.

Αφορολόγητο ......


Με τα νέα αφορολόγητο όρια που ισχύουν για το ΕΤΑΚ του 2009 πολλοί φορολογούμενοι που υπολόγιζαν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, τελικά θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΕΤΑΚ.

Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν οικογένειες και άγαμοι οι οποίοι την τελευταία πενταετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε «καλή» περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα πολλοί μικροϊδιοκτήτες που πληρώνουν ΕΤΑΚ για το 2008 θα διαπιστώσουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού του αφορολογήτου ορίου θα απαλλαγούν από τον φόρο.

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η «Η» προκύπτει ότι για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται μέχρι και 40%.

Τον Σεπτέμβριο
Ειδικότερα το λογαριασμό του φόρου ακινήτων για το 2009 θα λάβουν τον Σεπτέμβριο:

1. Οι άγαμοι που κατέχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

2. Οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

3. Οι έγγαμοι με τρία ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ.

4. Όλοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους:

Οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.

Αποθήκη.

Θέση στάθμευσης.

Επαγγελματική στέγη.

Σημειώνεται ότι η αξία των βοηθητικών χώρων (υπογείου, αποθήκης, θέσεως στάθμευσης, playroom κ.λπ.) της κατοικίας δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες.

Πρόσβαση
Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και
www.taxisnet.gr . Τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 συνυποβάλλονται.

Προκειμένου να υποβληθεί οριστικά η δήλωση Ε1 θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει υποβολή των εντύπων Ε2 (μισθώματα ακινήτων) και Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιτηδευματιών) όταν αυτά απαιτούνται.

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πρέπει όμως να υποβληθεί μέχρι 15 Ιουλίου. Μετά την υποβολή της ηλετκρονικής δήλωσης γίνεται άμεση, ταυτόχρονη, εκκαθάρισή της. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται αμέσως για το πιστωτικό ή χρεωστικό ποσό φόρου που προκύπτει από τη εκκαθάριση της δήλωσης.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του εκκαθαριστικού σημειώματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό.


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.