Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Σε αναδιάρθρωση του χρέους στοχεύει η Μπ. Βωβός το 2009

Η αναδιάρθρωση του χρέους του ομίλου είναι ένας από τους βασικούς στόχους για το 2009, με ιδιαίτερη έμφαση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, επισήμανε η διοίκηση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για την οικονομική χρήση 2008. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα των περιορισμένων πωλήσεων ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2008 σε εφαρμογή της στρατηγικής του Ομίλου για διακράτηση της πλειοψηφίας των ακινήτων που κατασκευάζει και τα οποία παράγουν εισόδημα από μισθώσεις.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην γίνει απορρόφηση της θυγατρικής εταιρίας "ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε." έως ότου υπάρξει ευνοϊκό για την εταιρία φορολογικό καθεστώς και το θέμα να ξανασυζητηθεί σε επόμενη Γενική Συνέλευση.Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, επιδίωξη της διοίκησης θα αποτελέσει η υπογραφή προσυμφώνων συμβολαίων ενοικίασης / πώλησης πριν από την έναρξη νέων κατασκευαστικών έργων ..
ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση τους με ίδια και ξένα κεφάλαια. Επί του παρόντος, ο Όμιλος έχει υπό κατασκευή ένα τουριστικό ακίνητο στον Γαλατά του Πόρου και δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει νέες κατασκευές σε άλλες τοποθεσίες, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σούνιο, προτού βρεθεί εκμισθωτής ή αγοραστής για το ακίνητο.
Το χαρτοφυλάκιο των υψηλών προδιαγραφών ακινήτων του Ομίλου και οι ισχυρές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους πελάτες, σε συνδυασμό με τη στρατηγική του Ομίλου, θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί με επιτυχία κάθε πρόκληση και να δημιουργηθεί υπεραξία για τους μετόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους μετόχους για την πορεία της εταιρίας και την εξέλιξη των έργων:
Λεωφ. Συγγρού 340

Το 2008 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εμπορικού κτιρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού 340 με επιφάνεια σχεδόν 14.000 τ.μ. Εντός του έτους συνάφθηκε σύμβαση μίσθωσης για το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών χώρων του κτιρίου με ετήσιο μίσθωμα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του υπολοίπου ενοικιάσιμου εμπορικού χώρου καθώς και μέρους των γραφειακών χώρων του κτιρίου.

Ξενοδοχειακές μονάδες Σουνίου και Πόρου - Γαλατά

Η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Πόρο - Γαλατά μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Η εταιρεία δεν έχει καταλήξει στο τρόπο εκμετάλλευσης του έργου. Όσον αφορά στο Σούνιο, η κατασκευή τριών ανεξάρτητων ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής επιφανείας ανωδομής 12.000 τ.μ., δεν έχει ξεκινήσει καθώς η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την ύπαρξη συμφωνίας με ενδιαφερομένους μισθωτές ή και αγοραστές/επενδυτές ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με ίδια και ξένα κεφάλαια. Το οικόπεδο στην περιοχή του Σουνίου βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα προνομιακό σημείο και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Μορτερό

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οικιστικών ακινήτων επί οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 18 στρεμμάτων που αποτελούν το σύνολο των Ο.Τ. 270 και Ο.Τ. 271 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρονται 45 ανεξάρτητες κατοικίες οι οποίες αναμένεται να αποπερατωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ήδη έχουν πωληθεί και παραδοθεί δέκα εξ αυτών.

Λεωφ. Κηφισίας 111 και Σίνα

Αναμένεται σύντομα η επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του κτιρίου ΙΙ επί της Λεωφ. Κηφισίας 111 και Σίνα του οποίου η κατασκευή είχε ανασταλεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2004. Ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκ νέου οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος και αναμένεται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια. Πρόκειται για κτίριο επιφανείας ανωδομής περίπου 3.000 τ.μ.. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημείωσε, επίσης, ότι τα υπόγεια του κτιρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Αποτελεί σημαντικό έργο αφού η ζήτηση για γραφειακούς χώρους επί της Λεωφ. Κηφισίας παραμένει εξαιρετικά αυξημένη.

Κηφισίας 338

Έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο επί της Λεωφ. Κηφισίας 338 ιδιοκτησίας κατά 52,5% των εταιρειών του Ομίλου και αναμένεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η εταιρεία έχει έλθει σε αρχική συμφωνία με τους λοιπούς οικοπεδούχους και σχεδιάζει την αξιοποίηση του οικοπέδου επιφανείας 1.970,00 τ.μ. με την ανέγερση κτιρίου γραφείων επιφανείας ανωδομής 2.364,00 τ.μ.

Μεταφορά Σ.Δ.

Ο Νόμος 3044/2002 έχει ήδη κριθεί ως συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μόνο στάδιο που απομένει για την εφαρμογή του είναι ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) από τους Δήμους. Ήδη δε συγκεκριμένοι Δήμοι (όπως ο Δήμος Αμαρουσίου) έχουν εκκινήσει την διαδικασία καθορισμού ΖΥΣ και υλοποίησης μεταφοράς συντελεστή δόμησης εντός των διοικητικών τους ορίων. Συνεπώς η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης , όπως καθιερώνεται στο Ν.3044/2002 είναι απολύτως ισχυρή και σύμφωνη με το άρθρο 24 του Συντάγματος και άμεσα υλοποιήσιμη. Η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι ο Ν.3044/2002 θα της επιτρέψει να μεταφέρει περισσότερα από 20.000 τ.μ., χωρίς την ανάγκη αγοράς οικοπέδων, μέσω μη χρησιμοποιούμενων δικαιωμάτων δόμησης που κατέχει ή έχει το δικαίωμα να αποκτήσει, σε άλλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές όπου επιτρέπεται η μεταφορά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημείωσε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον, αναφορικά με την μεταφορά συντελεστή δόμησης, εστιάζεται σε κτιριακά συγκροτήματα επί της Λεωφ. Κηφισίας στα οποία έχουν προβλεφθεί οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για την μεταφορά συντελεστή (όπως απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης και αποστάσεις από όμορα ακίνητα).

Βοτανικός

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε τους μετόχους για τις εξελίξεις στο θέμα του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Ανέπτυξε το ιστορικό της ανάπλασης αρχικά μόνο της περιοχής του Βοτανικού και μετέπειτα της Διπλής Ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λεωφ. Αλεξάνδρας έως την δημοσίευση του Ν.3481/2006. Η εταιρεία στηριζόμενη στις διατάξεις του Νόμου προέβη στην αγορά του οικοπέδου ιδιοκτησίας των εταιριών "ΕΤΜΑ" και "Ελλατέξ" και δρομολόγησε την κατασκευή του εν λόγω εμπορικού κέντρου του οποίου οι εργασίες κατασκευής ανεστάλησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ είχαν ήδη κατασκευαστεί σχεδόν 2.400 θέσεις στάθμευσης και περισσότερα από 9.000 τ.μ. ανωδομής. Η αναστολή εργασιών βασίστηκε σε προσφυγή για την ακύρωση της οικοδομικής αδείας του έργου από μικρό αριθμό πολιτών. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε δύο φορές επί του θέματος της συνταγματικότητας του Ν.3481/2006 και κατά συνέπεια και της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του εμπορικού κέντρου της εταιρίας.

Η διοίκηση αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μόνον θα ισχύσει η γενομένη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ΜΒΔΤ ΑΕ προς το Δήμο Αθηναίων, διαφορετικά η διοίκηση της εταιρίας θα προβεί στην ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου προς το Δήμο και θα αξιώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Τέλος, αναφέρθηκε σε μελλοντικούς σχετικά άμεσους σχεδιασμούς υλοποίησης νέων έργων τονίζοντας ότι η ζήτηση για νέα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών από την εταιρεία παραμένει έντονη και δήλωσε ότι η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Αρης Βωβός ενημέρωσε τους μετόχους για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας και ειδικότερα ανέφερε τα εξής :
Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές κατά τη διάρκεια του 2008 οδήγησε σε πτώση των τιμών των ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Η ΜΒΔΤ είχε επιπλέον να αντιμετωπίσει την πρόκληση των νομικών εμποδίων στο θέμα του Βοτανικού. Αυτά τα δύο στοιχεία επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του έτους, που εμφανίζουν αισθητή μείωση της καθαρής αξίας ενεργητικού.

Η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/μετοχή) προ αναβαλλόμενης φορολογίαςανήλθε σε ευρώ 14,66 σημειώνοντας μείωση 27% συγκριτικά με το 2007.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή ζημία από αναπροσαρμογές επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία ύψους ευρώ 83,4 εκ.
Στην τρέχουσα χρήση, ο Όμιλος σημείωσε κέρδη από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία ύψους ευρώ 76,3 εκ. από την ολοκλήρωση του έργου στην Λεωφ. Συγγρού 340 και κέρδη ύψους ευρώ 1,9 εκ. από την απόκτηση οριζοντίων ιδιοκτησιών στο κτίριο επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3. Τα κέρδη αυτά αντισταθμίστηκαν στο τέλος του έτους από την απομείωση κατά ευρώ 52,5 εκ. της εύλογης αξίας του οικοπέδου επί των οδών Αγ. ?ννης & Πολυκάρπου στο Βοτανικό καθώς και την μείωση κατά ευρώ 109 εκ. της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Τα μισθωτικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2008 και ανήλθαν σε ευρώ 47 εκ. κυρίως από νέες μισθωτικές συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους και συνεισέφεραν στα έσοδα του, καθώς και από αυξήσεις στα ενοίκια βάσει των μισθωτικών συμβάσεων που περιέχουν ετήσια αναπροσαρμογή ενοικίων βάσει του Ελληνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πλέον 100 μονάδων βάσης.

Τα συνολικά ετήσια έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 53 εκ. το 2008, καταγράφοντας μείωση 48% σε σχέση με το 2007. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από το γεγονός ότι, εντός της χρήσης 2008, οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε ευρώ 5 εκ. έναντι ευρώ 56 εκ. το 2007.
Οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 96 εκ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους ευρώ 24 εκ. το 2007, λόγω της καθαρής ζημίας από την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 75 εκ. το 2008 σε σύγκριση με ευρώ 35 εκ. στη χρήση 2007. Έτσι, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες προ φόρων που ανέρχονται σε ευρώ 172 εκ. σε σύγκριση με ευρώ 12 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση και ζημίες μετά φόρων ευρώ 121 εκ. έναντι ζημιών μετά φόρων ύψους ευρώ 8 εκ. το 2007.
Όσον αφορά τον ισολογισμό, τα επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% σε σύγκριση με τη χρήση 2007 και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 1.212 εκ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αναπροσαρμογές σε εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από επιπρόσθετο κατασκευαστικό κόστος ευρώ 41 εκ. κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και την ολοκλήρωση του έργου επί της Λεωφ. Συγγρού 340 και την απόκτηση του ακινήτου επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3.

Από το 2004, ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει έργα άνω των 80.000 τ.μ., αυξάνοντας την αξία των επενδυτικών ακινήτων κατά 94%, από ευρώ 625 εκ. το 2004 σε ευρώ 1.212 εκ. το 2008, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια, ήτοι την κατασκευή, διατήρηση και εκμετάλλευση των επενδυτικών ακινήτων αντί της απευθείας πώλησής τους.

Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου, μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος, αυξήθηκε κατά 20,7% και ανήλθε σε ευρώ 263,0 εκ. το 2008, κυρίως λόγω νέου δανεισμού ευρώ 113,7 εκ. για τα έργα υπό κατασκευή στο Βοτανικό, στον Πόρο και στο Σούνιο καθώς και για κεφάλαιο κίνησης.
Οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων του Ομίλου ΜΒΔΤ, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, παρουσίασαν ετήσια αύξηση 20,1% σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε ευρώ 497,8 εκ. Το 2008, ο Όμιλος συνήψε δύο νέες συμβάσεις πώλησης και εκμίσθωσης για συνολικό ποσό ευρώ 88,3 εκατ. Επίσης, έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης για το κτιριακό συγκρότημα ΙΙ στο Δέλτα Φαλήρου που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τιμήματος της σύμβασης πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος ΙΙ στο Δέλτα Φαλήρου κατά ευρώ 17 εκ.
Ισοτιμία






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.