Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Μειώσεις τιμών σε 150 προϊόντα

Σε μειώσεις 150 κωδικών προϊόντων μέχρι και 36% προχώρησαν τον Ιούνιο 14 εταιρίες τροφίμων, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελέγχους των κοστολογικών στοιχείων που καταθέτουν στο υπουργείο οι εταιρίες σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ παράλληλα ζήτησε τεκμηρίωση για αυξήσεις που ξεπερνούν το 7% από ορισμένες εταιρίες και πάγωσε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 76,86% άλλων εταιριών εφαρμόζοντας το νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και όπως σημειώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να επιβληθούν και πρόστιμα.

Ακόμα, 4 εταιρίες προχώρησαν σε ανακλήσεις αυξήσεων μέχρι 25% σε 810 κωδικών προϊόντων που αφορούν ποτά, κατεψυγμένα ψάρια και αλλαντικά αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και δικαιολογημένες αυξήσεις τιμών από 4 εταιρείες οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν όμως το 3%.

Συγκεκριμένα, οι κάτωθι εταιρείες προχώρησαν σε τεκμηριωμένες ανατιμήσεις προϊόντων: ......



Η εταιρία ΚΑΛΛΟΝΗ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας τροφίμων προχώρησε, από τους 156 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 4%, 149 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Η εταιρία Γ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας κατεψυγμένων αλιευμάτων προχώρησε, από τους 542 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3%, 32 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Η εταιρία ΑΓΕΤ ΑΕ, που δραστηριοποιείται στον τομέα των παραγωγής τσιμέντου, προχώρησε, από τους 157 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις της τάξεως του 3%, 157 κωδικών προϊόντων. Οι μεταβολές αυτές τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Επίσης, η εταιρία ΕΥΡΗΚΑ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ειδών καθαριότητας κατέθεσε αρχικά, από τους 125 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 3% μέχρι 8,33%, σε 30 κωδικούς προϊόντων. Μετά από έλεγχο του ΥΠ.ΑΝ. η εταιρεία περιόρισε τις ανατιμήσεις σε ποσοστό της τάξεως του 2%.

Επίσης έπειτα από ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ. επιβλήθηκε αναστολή για τρεις μήνες της εφαρμογής νέων τιμών, σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 1/09. Πιο συγκεκριμένα:

Η εταιρία NECTAR Α.Ε. που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ποτών και αναψυκτικών κατέθεσε, από τους 248 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 0,50% έως 44%, σε 119 κωδικούς προϊόντων.

Η εταιρία Κ.Α ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας οικιακών συσκευών, κατέθεσε από τους 3807 κωδικούς, που διακινεί, ανατιμήσεις από 0,22% έως 76,86%, σε 206 κωδικούς προϊόντων.

Τέλος, το υπουργείο ζήτησε από τις κάτωθι εταιρείες να προσκομίσουν φάκελο τεκμηρίωσης για τις τιμές των προϊόντων τους στην Ελλάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των προϊόντων τους σε άλλες χώρες, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα:

Η εταιρία AKZO NOBEL ΠΟΥΔΡΕΣ ΒΑΦΗΣ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας χρωμάτων γενικής χρήσης προχώρησε, από τους 803 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 3,91% έως 4,12%, 311 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η μεταβολή του συνολικού κόστους δεν δικαιολογεί το ποσοστό αύξησης των τιμών τιμοκαταλόγου από την εταιρεία.

Η εταιρία ΒΙΒΕΧΡΩΜ., που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων προχώρησε, από τους 1011 κωδικούς, που διακινεί, σε δημοσιοποίηση νέων τιμών 136 κωδικών προϊόντων, τα οποία αν και είχαν εισαχθεί στο παρελθόν από άλλη εταιρεία, δεν συνοδεύονταν από οριστικά στοιχεία κόστους. Πέρα από το αίτημα για κατάθεση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, έπειτα από ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ. επιβλήθηκε αναστολή για τρεις μήνες της εφαρμογής των αυτών τιμών, σύμφωνα με τη Αγορανομικής Διάταξης 1/09.

Η εταιρία ΜΙΣΕΛΕΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΕ., που δραστηριοποιείται στον τομέα εμπορίας ελαστικών προχώρησε, από τους 1462 κωδικούς, που διακινεί, σε ανατιμήσεις από 0,08% έως 7,57%, 80 κωδικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι οι μεταβολές αυτές δεν τεκμηριώθηκαν από τα παραστατικά, που προσκομίσθηκαν κατά τους κοστολογικούς ελέγχους.

Μετά την ανακοίνωση και του ρυθμού αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο, ο οποίος σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 0,5% ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο ρυθμός αύξησης των 160 προϊόντων καθημερινής χρήσης, που παρακολουθεί το ΥΠ.ΑΝ., κινήθηκε με ποσοστό 0,6% σε ετήσια βάση (από Ιούνιο 2008 - Ιούνιο 2009). Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι και για το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο 2009 η μεταβολή των ανωτέρω προϊόντων έχει αρνητικό πρόσημο, δηλαδή κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 0,1%.Επίσης, από το ΥΠ.ΑΝ. δόθηκε ο πίνακας των 160 προϊόντων με τιμές «από - έως» για την πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών

Σε αυτόν τον πίνακα υπάρχουν μειώσεις τιμών προϊόντων, καθώς και ανατιμήσεις, κυρίως λόγω εποχικότητας. Η πολιτική των στοχευμένων ελέγχων, της θεσμικής θωράκισης του καταναλωτή και της αγοράς αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Η συνεχής παρακολούθηση των τιμών, συγκεκριμένων προϊόντων, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα στην αγορά. Δίνουμε συγκεκριμένα στοιχεία, κάθε μήνα , όπως υποσχεθήκαμε εδώ και αρκετό καιρό.

Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι αυτό δυσαρεστεί τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η διαφορά μας είναι ότι εμείς μιλάμε με συγκκειρμένα στοιχεία, που επιβεβαιώνονται από την ΕΣΥΕ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς γενικόλογους αφορισμούς».

Σχετικα με την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές οι υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν στοιχεία για όλους τους τιμοκαταλόγους, και όπως αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου: ''για πρώτη πρώτη φορά, μέσα από τους ελέγχους, προέκυψε η αναγκαιότητα να ζητηθεί από τρεις εταιρίες, να προσκομίσουν το φάκελο τεκμηρίωσης, με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές (Trasnsfer Pricing). Πρόκειται για τρεις εταιρείες, που οι ανατιμήσεις τους δεν τεκμηριώθηκαν και που ο τρόπος που κάνουν τις συναλλαγές τους, επιτρέπει στο Υπουργείο να ελέγξει τους φακέλους τους. Θέλω να θυμίσω ότι οι φάκελοι τεκμηρίωσης έχουν να κάνουν με τις προτεινόμενες τιμές στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες, που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Μέσα από αυτόν τον έλεγχο, η υπηρεσία αποσκοπεί στο να δει, αν όντως αυτές οι τιμές τεκμηριώνονται, ή οφείλονται σε κερδοσκοπικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πούμε όλη την αλήθεια στους καταναλωτές και να ζητήσουμε από την κάθε εταιρεία να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων το υπουργείο σημειώνει ότι στο νόμο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές έχουν θεσμοθετηθεί πολύ αυστηρά πρόστιμα, ''για όλους εκείνους, που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αν κι εφόσον υπάρξουν ευθύνες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε αυτά τα σοβαρά πρόστιμα και να στείλουμε ένα μήνυμα, όχι μόνον στις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και σε όλη την αγορά, ότι αυτό που λέμε το εννοούμε, κι όχι μόνο το εννοούμε αλλά το κάνουμε πράξη. Είναι η στιγμή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τη μεγάλη του ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».

Πηγή: Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.