Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

12 φόροι απελπισίας

Αυξήσεις φόρων, αλλά και επιβολή νέων, εξετάζεται να συμπεριληφθούν στο δεύτερο σκληρό πακέτο του Οκτωβρίου, που έχει ήδη στα σκαριά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ακόμα κι αν η Ελλάδα ζητήσει, οπότε και θα λάβει, την παράταση κατά έναν χρόνο της μείωσης του ελλείμματος στο 3%, το πακέτο του Οκτωβρίου «δεν πρόκειται να πάει πίσω», δήλωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.
Με τα έσοδα να συνεχίζουν να πνέουν...

τα λοίσθια και τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να ξυπνούν καθυστερημένα από τον λήθαργο, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος η επιβολή και του δεύτερου πακέτου, που θα ανακοινωθεί με τον προϋπολογισμό του 2010.

Τα πάντα έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς τα μέτρα του Οκτωβρίου πρέπει να είναι διαρθρωτικά μόνιμου χαρακτήρα, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προτάσεις, που έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρουν στο προσκήνιο «12» σημεία:

Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ

1 Την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με πιθανά σενάρια από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο για το χαμηλό συντελεστή 9% όσο και για τον υψηλό 19%. Ενδεχόμενο πάντως που το απεύχεται κυρίως το Μαξίμου, λόγω των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν. Οι υποστηρικτές του μέτρου προβάλλουν ως αιτιολογία το ότι έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα...

2 Την επιβολή και άλλης έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα ή στην ακίνητη περιουσία, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να αφορά το σύνολο των μισθωτών ή των ιδιοκτητών ακινήτων, αντίστοιχα.

3 Την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από το 40% στο 45% ή 48% ή ακόμα και 50% για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ που αποκτώνται φέτος (δήλωση 2010).

4 Την εν μέρει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων που απολαμβάνουν από τη χρήση του 2007 τους πλέον χαμηλούς συντελεστές 25% για Α.Ε. και ΕΠΕ και 20% για Ο.Ε. και Ε.Ε. έναντι 35% και 30% αντίστοιχα που είχαν μέχρι το 2004.

5 Την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, όπως έγινε και για τις τράπεζες, από 80% που είναι σήμερα για τις επιχειρήσεις.

6 Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δεδομένου ότι απομένουν 0,09 ευρώ μέχρι να καλυφθεί η απόσταση από τα ευρωπαϊκά όρια, και παρά την τελευταία αύξηση κατά 0,06 ευρώ στην τιμή λιανικής που ίσχυσε από αυτό τον μήνα.

7 Αύξηση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, λιθάνθρακα και λιγνίτη (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και την επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Διπλασιασμός ΕΤΑΚ

8 Το διπλασιασμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 0,1% στο 0,2%. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008, που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από ενάμιση χρόνο, καθώς και του 2009 που δεν έχει καν αρχίσει.

9 Η περαίωση γης αναμένεται να εξελιχθεί στο μεγάλο ατού του 2010, καθώς η εξαγορά με χαμηλό τίμημα σημαντικού μέρους εκ των περίπου 98.000 καταπατημένων δημοσίων κτημάτων συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων, υπολογίζεται να αποφέρει περί τα 700 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου. Η παραχώρηση τίτλων κυριότητας σε όσους τα κατέχουν αυθαίρετα από το 1884 θα γίνει με όρους, που αφορούν σε ανώτατη εξαγοράσιμη έκταση ανά περιοχή και νομό και με βάση τις αρτιότητες των ρυμοτομικών σχεδίων, εφόσον κατέχονται επί μια 20ετία χωρίς διακοπή. Στην Αθήνα μπορεί να κινηθεί γύρω στα 220 τ.μ., ενώ για τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής θα ληφθεί το ισχύον όριο των άρτια οικοδομήσιμων που φθάνει στα 20 στρέμματα και για την επαρχία στα 4 στρέμματα, ενώ τα αγροτικά πρέπει να είναι «βιώσιμα κλήρου». Το τίμημα εξαγοράς θα υπολογιστεί βάσει της αντικειμενικής αξίας που θα έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ή της αγοραίας για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Τέλη κυκλοφορίας

10 Την αύξηση πιθανότατα κατά 20%, όπως και πέρυσι, των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων του 2010, που θα εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2009, μαζί με την έκτακτη εισφορά που ανακοινώθηκε προ ημερών.

11 Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων και τον υπολογισμό του φόρου με βάση τη φορολογική κλίμακα. Εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σημαντική επιβάρυνση, καθώς από τους ισχύοντες αυτοτελείς συντελεστές φορολόγησης, που κυμαίνονται από 10% έως 20%, θα αυξηθούν τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 30% με 40%.

12 Την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, με κύριο στόχο την περικοπή τους. *
Ελευθεροτυπία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.