Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Νέα έφοδος της Εφορίας. Εκπίπτουν 100% οι αποδείξεις από γιατρούς-δικηγόρους

Από 250 έως 1000 ευρώ ο φόρος για τα σκάφη.
Εκτακτη εισφορά και ετήσιο ειδικό τέλος έως και 1.000 ευρώ το μέτρο επιβάλλει το υπουργείο Οικονομίας στους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής για να περιορίσει την «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα θέτει σε «ομηρεία» χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «γύρισαν την πλάτη» στη ρύθμιση της περαίωσης, παρατείνοντας μέχρι τα μέσα του 2010, το χρόνο παραγραφής των...

ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000- 2003, για να προλάβει να τις ελέγξει.

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο παρέχεται φορολογικό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους. Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Ειδικότερα το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
1. Επιβολή ετήσιου ειδικού φόρου σε όλα τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής τα οποία παραμένουν στην ελληνική επικράτεια άνω των 2 μηνών. Ο φόρος θα επιβάλλεται στα σκάφη αναψυχής με μήκος 10 μέτρα και άνω και στα ιστιοφόρα άνω των 15 μέτρων ενώ τα μικρότερα σκάφη μέχρι 10 μ. θα καταβάλλουν ένα τέλος 10 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος θα υπολογίζεται κλιμακωτά και θα ξεκινάει από τα 250 ευρώ ανά μέτρο για σκάφη μήκους 10 μέτρων και θα φθάνει τα 1.000 ευρώ το μέτρο για σκάφη 26 μέτρων και άνω. Για τα ιστιοφόρα το ύψος του φόρου θα κυμανθεί σε χαμηλότερα ποσά και συγκεκριμένα θα κυμαίνεται από 200 ευρώ - 950 ευρώ το μέτρο.

2. Επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς στα μεσαία και μεγάλα ιδιωτικά και επαγγελματικών πλοία αναψυχής (10 μέτρα και άνω) υπό ελληνική ή ξένη σημαία. Η εισφορά υπολογίζεται ανάλογα με το μήκος του πλοίου το οποίο προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα είναι διπλάσια του ειδικού φόρου.

3. Για τα επαγγελματικά σκάφη το ετήσιο τέλος θα μειώνεται κατά 50%. Η μείωση θα παρέχεται μόνο μετά την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και την έκτακτη εισφορά η οποία όμως θα τους επιστραφεί μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

4. Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος (εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής) με αποκλειστικό σκοπό την κυριότητα πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά.

Εκπίπτει το 100% των δαπανών για γιατρούς - δικηγόρους

Το 100% της δαπάνης για γιατρούς και δικηγόρους θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Μέχρι τώρα για τις δαπάνες σε γιατρούς εκπίπτει ποσοστό 20% από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του υπόχρεου ενώ για τις δαπάνες για νομικές υπηρεσίες δεν υπάρχει κανένα φορολογικό όφελος. Ειδικότερα από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρούνται κατά περίπτωση:

* Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης
* Το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος σε δικηγόρους για παροχή νομικών υπηρεσιών.
* Για τη σύζυγο, η οποία έχει εισόδημα θα αφαιρούνται από το δικό της εισόδημα:
* Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης και η ετήσια δαπάνη σε δικηγόρους.
* Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που αφορούν τα τέκνα της από προηγούμενο γάμο, τα χωρίς γάμο τέκνα της, τους γονείς της και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς μέχρι το δεύτερο βαθμό.
* Το 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών για νοσοκομειακή περίθαλψη θα εξακολουθεί να εκπίπτει από το φόρο.

Αρση φορολογικού απορρήτου

Αίρεται το φορολογικό απόρρητο και στους δικηγόρους που χειρίζονται υποθέσεις του Δημοσίου και θα ασχοληθούν με τη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράταση παραγραφής

Σε φοροελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν μέχρι τα μέσα του 2010 οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επέλεξαν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης χρήσεων 2000-2006. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για ακόμη 6 μήνες το χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000 - 2003 οι οποίες λήγουν κανονικά στο τέλος του έτους.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας ζητά μια ακόμη ευκαιρία για όσους δεν έκαναν δεκτά τα σημειώματα περαίωσης. Ειδικότερα ζητά οι επιτηδευματίες να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση πριν από την έναρξη του τακτικού ελέγχου. Η παράταση του χρόνου παραγραφής δεν ισχύει για υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προίκας.

Οφελος από την αναγνώριση των δαπανών για γιατρούς και δικηγόρους

* Φορολογούμενος κατέβαλε τον χρόνο 250 ευρώ σε γιατρούς και 400 ευρώ σε δικηγόρο για νομικές υπηρεσίες.
* Mε το σημερινό καθεστώς έχει όφελος από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημά του που δήλωσε εξέπεσε 20% της δαπάνης των 250 ευρώ για τους γιατρούς δηλαδή συνολικά 50 ευρώ, ενώ δεν είχε κανένα όφελος για τη δαπάνη στον δικηγόρο.
* Mε το νέο σύστημα θα εκπέσει από το φορολογητέο εισόδημά του το ποσό των 650 ευρώ που σημαίνει όφελος σε φόρο 162,50 ευρώ αν το εισόδημά του κυμαίνεται από 12.000 - 30.000 χιλιάδες ευρώ ή 227,50 ευρώ αν δηλώνει εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.