Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Τα Windows εγκαθιστούν updates χωρίς την άδεια των χρηστών

Ερευνητές παρατήρησαν ότι τα Windows XP και Vista εγκαθιστούν updates, αυθαίρετα, χωρίς να πάρουν πρώτα την έγκριση των χρηστών

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι τα συγκεκριμένα updates εγκαθίσταντο στους υπολογιστές ακόμα και όταν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει την επιλογή των αυτόματων αναβαθμίσεων στα λειτουργικά τους συστήματα.

Ο Scott Dunn, συντάκτης του «Windows Secrets» newsletter*, παρατήρησε ότι 9 αρχεία στα XP και .........

Vista –διαφορετικά όμως αρχεία σε κάθε λειτουργικό- δέχτηκαν μετατροπές από το Windows Update, χωρίς όμως να προβάλουν κάποια ειδοποίηση ή να εμφανίσουν το συνηθισμένο παράθυρο για έγκριση της εγκατάστασης.

Ο Dunn αναγνώρισε τα αλλαγμένα αρχεία στα Vista ως wuapi.dll, wuapp.exe, wuauclt.exe, wuaueng.dll, wucltux.dll, wudriver.dll, wups.dll, wups2.dll and wuwebv.dll.
Από την άλλη, στα XP ήταν τα cdm.dll, wuapi.dll, wuauclt.exe, wuaucpl.cpl, wuaueng.dll, wucltui.dll, wups.dll, wups2.dll, and wuweb.dll.

Ο Brian Livingston, αρχισυντάκτης του newsletter, τόνισε ότι «αν υπάρχουν στο σύστημα updates των οποίων η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε τα Windows δεν θα παρουσιάσουν καμία ειδοποίηση για το ξεκίνημα εκ νέου της ολοκλήρωσή τους».
Με τη δήλωσή του αυτή αναφερόταν στο εικονίδιο της γραμμής εργαλείων που εμφανίζεται όταν εκκρεμεί κάποια αναβάθμιση.
«Στη συνέχεια, κατά την απενεργοποίηση ή εκκίνηση του συστήματος, τα updates αυτά αρχίζουν να εγκαθίστανται από την αρχή, αυτόματα, ακόμα και αν ο χρήστης έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Από λογικής άποψης, μόνο στους χρήστες που έχουν θέσει το Windows Updates στην αυτόματη επιλογή, θα έπρεπε οι αναβαθμίσεις να εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται έγκριση.

Ο Livingston πιθανολογεί ότι οι αναβαθμίσεις - έκπληξη πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ των updates που η Microsoft διέθεσε στις 9 Ιουνίου.
Η συλλογή των 10 αναβαθμίσεων ασφαλείας περιλάμβανε το ρεκόρ των 31 διαφορετικών διορθωτικών για bugs που η εταιρεία είχε εντοπίσει στα λειτουργικά της. Όπως εικάζεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μεγάλος αυτός αριθμός να υπερέβη τη χωρητικότητα του server της Microsoft, οδηγώντας στο αποτέλεσμα πολλά updates να αποτύχουν να ολοκληρώσουν την εγκατάστασή τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι η διαδικασία των Αυτόματων Αναβαθμίσεων δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους 10 μήνες.

*To «Windows Secrets» αποτελεί ένα εβδομαδιαίο newsletter που προσφέρει συμβουλές γύρω από τα Windows και τους browsers.

Πηγή: PC World

1 σχόλιο:

  1. H εταιρία του Θείου Bill μια ζωή το μυαλό της στην πουστιά το έχει.
    Πως θα κοιτάξει να κάνει λαμογίες στον κόσμο.

    Μα καλά. Δεν έχουν πάρει πρέφα ότι το μονοπώλειό τους έχει πεθάνει πια????
    Υπάρχει και το Linux.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.