Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Μερικά στοιχεία για το τι είναι το Lebaysid

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία για το τι είναι το Lebaysid
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία που παρασκευάζει το συγκεκριμένο οργανοφωσφορικό φυτοφάρμακο (Bayer) το Lebaycid 50 EC περιέχει 50% από την δραστική ουσία fenthion:
«Τρόπος δράσης: Δρα με επαφή και από το στομάχι. Θέση δράσης του είναι η ακετυλοχολινεστεράση του νευρικού συστήματος των εντόμων.
Χρόνος και τρόπος εφαρμογής: Δολωματικοί ψεκασμοί. Γίνονται κατά το θέρος και το φθινόπωρο, ανάλογα με την εξέλιξη του πληθυσμού του Δάκου.
Τοξικολογικά στοιχεία: (Xn) Επικίνδυνο. Βλαβερό σε περίπτωση κατάποσης. Ερεθίζει τα μάτια. Συνιστάται κατά την εφαρμογή του να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πολύ τοξικό για τις μέλισσες.
Συνιστάται να μην εφαρμόζεται κατά την άνθηση.
Εύφλεκτο.
Και τώρα διαβάστε με προσοχή:
Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (μετά από προσφυγές κατοίκων περιοχών που έγιναν ψεκασμοί με Lebaycid) συντάχθηκε το παρακάτω πόρισμα :
Η συνήθης χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το «Fenthion» (εμπορικό όνομα του «Lebaycid ec 550») ενώ σπανιότερα χρησιμοποιείται και η «Dimethoate».

Πρόκειται για οργανοφωσφορικές ενώσεις, ισχυρά τοξικές, ανθεκτικές με δυνατότητα βιοσυσσώρευσης στα περιβαλλοντικά συστήματα και κυρίως στην οργανική ύλη του εδάφους ή στα έλαια των καρπών με συνεπαγόμενη δυνατότητα εισόδου στην τροφική αλυσίδα.

Οι οργανοφωσφορικές ενώσεις δρουν συνεργιστικά με την χολινεστεράση, ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος στους οργανισμούς.

Το Fenthion απορροφάται ισχυρά από τα εδαφικά σωματίδια και παραμένει στο έδαφος 4-6 εβδομάδες μετά τον ψεκασμό. Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν λίμνες, ποτάμια, ρέματα και όπου είναι δυνατόν να εμφανιστεί απορροή.

Άτομα που εργάζονται με οργανοφωσφορικές ενώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα της χολινεστεράσης τους. Αν τα επίπεδα της χολινεστεράσης πέσουν κάτω από κάποιο επίπεδο θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η έκθεσή τους στις παραπάνω ενώσεις.

Οι πλέον σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης με οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα όπως το Fenthion επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα με διάφορα συμπτώματα όπως απώλεια αντανακλαστικών, αδυναμία, κόπωση μέχρι και παράλυση των άκρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.