Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκλίσεις των exit poll και η αργή ροή αποτελεσμάτων

Δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημαντική απόκλιση των πρώτων εκτιμήσεων των exit poll από τα πραγματικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον αργό ρυθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, καθώς με βάση τις πρώτες ενδείξεις των exit poll, που έδιναν διαφορά 6%-7%, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ΝΔ βρίσκεται μπροστά σε μια εκλογική συντριβή και αρκετά στελέχη έκαναν δηλώσεις σε αυτό το κλίμα. Στους κυβερνητικούς κύκλους, μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για «εναρμονισμένες πρακτικές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλίμα ηττοπάθειας που δημιουργήθηκε το απόγευμα της ...........

Κυριακής κλήθηκε να διαχειριστεί αργότερα το βράδυ ο υπουργός Αμυνας Β.Μεϊμαράκης, ο οποίος μίλησε για πολιτικούς που «βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν» και για «θριαμβολογία, η οποία δεν ταιριάζει με τα απόλυτα νούμερα».

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, εξέφρασε «προβληματισμό» για την απόκλιση ανάμεσα στα exit poll και το αποτέλεσμα, αλλά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γ.Παπακωνσταντίνου «η απόκλιση αυτή δεν δικαιολογεί τη σχεδόν θριαμβολογία της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν έχασαν τελικά με 6% και έχασαν με 4,4%».

Περισσότερο καταγγελτικός εμφανίστηκε ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σημείωνε ότι για τρίτη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν χαμηλό αποτέλεσμα. «Είναι προφανές ότι το θεσμικό πλαίσιο που τις αφορά [τις εταιρείες δημοσκοπήσεων] είναι ατελές, όπως και οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους», σημείωνε.

«Έχουν επιτρέψει, με την υπερεκμετάλλευση της δράσης τους, να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία, όχι διερευνήσεως, αλλά διαμορφώσεως της γνώμης του εκλογικού σώματος» προσθέτει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Οι αναλυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων αποδίδουν τις αποκλίσεις κυρίως στο πρωτόγνωρο μέγεθος της αποχής και του πώς αυτή ερμηνεύτηκε. Όπως σημείωναν, αρχικά θεωρήθηκε ότι η αποχή προέρχεται ως επί το πλείστον από ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά τελικώς αποδείχτηκε ισοκατανεμημένη ανάμεσα στα κόμματα.

Οι ίδιοι ερμηνεύουν με ψυχολογικούς όρους αυτή τη συμπεριφορά: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προσέρχονταν με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα απαντούσαν με μεγαλύτερη ευκολία στο exit poll. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι προσέρχονταν με μία πιο απαισιόδοξη στάση, δεν αποκάλυπταν με την ίδια ευκολία την προτίμησή τους.

Γεγονός παραμένει ότι καθώς το μέγεθος της αποχής στην Ελλάδα πλησιάζει σε «ευρωπαϊκά επίπεδα», σε εξίσου ευρωπαϊκά επίπεδα διαμορφώνονται και οι αποκλίσεις αυτών των μετρήσεων. Στην Αυστρία, επί παραδείγματι, την Κυριακή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό και στο Λαϊκό Κόμμα. Το τελευταίο, τελικώς, ήρθε πρώτο με έξι μονάδες διαφορά. Η αποχή άγγιξε εκεί το 57%...

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν τον αργό ρυθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, λέγοντας ουσιαστικά ότι εξυπηρετούσε την επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας από το κυβερνών κόμμα. Ο υπουργός εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος απέρριψε αυτές τις ενστάσεις, λέγοντας ότι η μετάδοση των αποτελεσμάτων ήταν «η πιο γρήγορη από ποτέ».

«Μας έκανε τεράστια εντύπωση η ροή των αποτελεσμάτων και δεχτήκαμε και πάρα πολλά τηλέφωνα από πολίτες, οι οποίοι μας έλεγαν, μας πώς είναι δυνατόν να είναι κολλημένη η διαφορά στο 1,8%-2% επί τόσες ώρες, όταν όλοι οι αναλυτές έλεγαν πως ήταν πάνω από 4%» είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Μας έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός, ότι αυτή η διαφορά ήταν κολλημένη μέχρι τη στιγμή που μίλησε ο πρωθυπουργός. Με το που μίλησε ο πρωθυπουργός, άρχισε να ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς, για να φτάσει στο τελικό 4,4%. Είναι κάποιες απορίες, τις οποίες έχουμε νομίζω όλοι μας, και καλό θα ήταν κάποιος να μας απαντήσει» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Θέλω να τονίσω ότι είχαμε την ταχύτερη, από κάθε άλλη φορά, μετάδοση αποτελεσμάτων και τα αποτελέσματα μεταδόθηκαν όπως μεταδίδονται πάντα. Δηλαδή όπως ακριβώς έρχονται τα τηλεγραφήματα από τη Νομαρχία. Κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς. Τώρα αν κάποιος ψάχνει για δικαιολογίες, γνωστά είναι τα πράγματα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ» είπε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: in.gr

1 σχόλιο:

  1. Ακόμα και στα αποτελέσματα των εκλογών ο Παυλόπουλος απέτυχε να τα δώσει άμεσα. Σχεδόν όλη η Ελλάδα είχα τελειώσει και οι περιφέρειες της Αθήνας ήταν άφαντες.

    Τελικά αυτός ο άνθρωπος με τι ασχολήθηκε και δεν απέτυχε παταγωδώς?
    Κατέκαψε την Ελλάδα, εξευτέλισε την Ελλάδα με την υπόθεση των Πακιστανών, και πόσες ακόμα υποθέσεις.
    ΜΕ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΑΠΕΤΥΧΕ.

    Το τελευταίο φιάσκο του, ήταν τα αποτελέσματα των εκλογών.
    Κατάφερε να ρεζιλέψει ακόμα και τον Καραμανλή.
    Εμφάνιζε διαφορά στο 2% βγαίνει ο Καραμανλής να μιλήσει στο Ζάππειο και μετά την ομιλία κατακόρυφη άνοδος στο 4,4%.
    Αν αυτό δεν είναι εξευτελισμός του Πρωθυπουργού ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.